Μύθοι και αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Πόσα ξέρετε για την κυτταρίτιδα και πόσα έχετε μάθει λάθος γι’ αυτήν; Μάθετε τι ισχύει για τον σχηματισμό και την αντιμετώπιση της όψης φλοιού πορτοκαλιού.
Μύθοι και αλήθειες για την κυτταρίτιδα
Κάθε χρόνο, λίγο πριν την άνοιξη αρχίζει να μας απασχολεί σοβαρά το ζήτημα της κυτταρίτιδας. Πόσα όμως ξέρουμε γι’ αυτή; Δείτε δέκα πολύ συνηθισμένες απόψεις για τις αιτίες που προκαλούν ή επιδεινώνουν την όψη φλοιού πορτοκαλιού αλλά και για τους τρόπους που επιλέγουμε να την… εξαφανίσουμε και μάθετε ποιες είναι οι σωστές και ποιες οι λάθος.

1. Η κυτταρίτιδα είναι κληρονομική.
Σωστό και λάθος: Η κυτταρίτιδα δεν είναι κληρονομική. Όταν όμως στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό παχυσαρκίας, κατακράτησης υγρών ή πρησμένων αστραγάλων κι εμείς δεν προσέξουμε με το lifestyle και τη διατροφή μας, τότε η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι σχεδόν σίγουρη.

2. Οι ορμόνες μας, «φταίνε» για την κυτταρίτιδα.
Σωστό: Ο λιπώδης ιστός επηρεάζεται από τις απότομες μεταβολές των επιπέδων των «γυναικείων» ορμονών, κυρίως των οιστρογόνων. Η αύξησή τους στην εφηβεία, με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και η πτώση τους στην εμμηνόπαυση, ενεργοποιεί τη διαδικασία εναπόθεσης λίπους στις περιοχές του στήθους, των γλουτών, των μηρών και της κοιλιάς.

3. Η κυτταρίτιδα μειώνεται αν αδυνατίσουμε.
Λάθος: Τα περιττά κιλά και η κυτταρίτιδα είναι δύο εντελώς ξεχωριστά προβλήματα. Δεν αποκτούμε κυτταρίτιδα όταν παίρνουμε βάρος, ούτε απαλλασσόμαστε από αυτή όταν το χάσουμε. Απλώς, όταν το σώμα μας έχει λιγότερο λίπος, ο μετασχηματισμός του σε κυτταρίτιδα γίνεται πιο δύσκολα.

4. Το στρες επιδεινώνει την κυτταρίτιδα
Σωστό: Σε περιόδους έντονου στρες, η υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης εμποδίζει την απελευθέρωση σακχάρων από τα λιποκύτταρα και ευνοεί τη δημιουργία κυτταρίτιδας και τη συσσώρευση λίπους, κυρίως στο πάνω τμήμα της κοιλιάς, στους μηρούς ,στους γοφούς αλλά και στον αυχένα.

5. Χωρίς γυμναστική η κυτταρίτιδα… έρχεται
Σωστό. Οι κινήσεις των μυών λειτουργούν σαν αντλίες που βοηθούν τη λέμφο να κυκλοφορεί μέσα στο σώμα. Με τις ατέλειωτες όμως ώρες που περνάμε μπροστά στον υπολογιστή ή στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, και με την απουσία σωματικής άσκησης, οι «αντλίες» των μυών σταματούν, το λεμφικό υγρό λιμνάζει και οι τοξίνες και τα απόβλητα που συσσωρεύονται, ευνοούν την διόγκωση των λιποκυττάρων και τη δημιουργία κυτταρίτιδας.

6. Με γυμναστική η κυτταρίτιδα… φεύγει
Λάθος. Η κυτταρίτιδα -δυστυχώς- δεν εξαφανίζεται με την άσκηση, αφού για τη δημιουργία της, την κύρια ευθύνη έχουν γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες. Ωστόσο, αν από νεαρή ηλικία, φροντίσουμε να ενδυναμώσουμε το μυϊκό μας σύστημα (π.χ. με αερόβια γυμναστική) έτσι ώστε το σώμα μας να έχει λιγότερα αποθέματα λίπους και παράλληλα ακολουθήσουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προλάβουμε την εμφάνισή της.

7. Το τσιγάρο «κάνει» κυτταρίτιδα
Σωστό: Η νικοτίνη του τσιγάρου, δυσκολεύει τη μικροκυκλοφορία και την οξυγόνωση των κυττάρων, ευνοεί τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και δημιουργεί τοξίνες που δεν αποβάλλονται εύκολα, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για τον σχηματισμό κυτταρίτιδας.

8. Οι δίαιτες σοκ, «διευκολύνουν» τη δημιουργία κυτταρίτιδας
Σωστό: Το σώμα μας «καίει» λίπος για να ζεσταθεί και να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες και το υπόλοιπο το αποθηκεύει για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης-άσχετα αν αυτή η ανάγκη δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ. Με την απότομη αυξομείωση του σωματικού μας βάρους, όταν ακολουθούμε συστηματικά δίαιτες σοκ, ή με την κακή μας συνήθεια να παραλείπουμε γεύματα, ο οργανισμός μας νομίζει ότι λιμοκτονεί και αποθηκεύει ακόμα περισσότερες ποσότητες λίπους, ιδίως στα λιποκύτταρα των γλουτών και των μηρών ευνοώντας τη δημιουργία κυτταρίτιδας.

9. Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας είναι αποτελεσματικές
Σωστό και λάθος: Οι προηγμένης τεχνολογίας σύγχρονες φόρμουλες κατά της κυτταρίτιδας δρουν στοχευμένα. Διοχετεύουν στα λιποκύτταρα ενεργά συστατικά που μπλοκάρουν την αποθήκευση λίπους και συγχρόνως ενθαρρύνουν τη διάσπαση του συσσωρευμένου λίπους Συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της λέμφου και στην ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας, προσφέρουν λείανση και σύσφιξη στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Τα αποτελέσματα όμως είναι προσωρινά. Για να τα διατηρήσουμε, χρειάζεται να δείξουμε συνέπεια και επιμονή, χρησιμοποιώντας την «αδυνατιστική» κρέμα που έχουμε επιλέξει καθημερινά, 365 μέρες το χρόνο- και όχι μόνο λίγες εβδομάδες πριν βγούμε στην παραλία.

10. Μπορούμε να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα με λιποαναρρόφηση
Λάθος. Η κλασική λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος καταπολέμησης της κυτταρίτιδας. Υπάρχουν όμως μη επεμβατικές τεχνικές, όπως η ενδερμολογία, το cavitation οι ραδιοσυχνότητες, το micro-needling και βέβαια η μεσοθεραπεία, οι οποίες προσφέρουν καλά αποτελέσματα στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε πάντα ότι οιαδήποτε μέθοδος ή τεχνική κι αν εφαρμοστεί , η διάρκεια των αποτελεσμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις καλές ή κακές συνήθειές μας.

Ευδοκία Κορμακοπούλου
Αισθητικός-makeup artist
Διευθύντρια πρότυπου κέντρου αισθητικής art & beauty 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v