ΕΥΕΞΙΑΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Όσα πρέπει να ξέρετε για την πιτυρίδα

Τι είναι η πιτυρίδα και πώς προκαλείται; Μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Όσα πρέπει να ξέρετε για τη… ρίζα του προβλήματος.

Όσα πρέπει να ξέρετε για την πιτυρίδα

Λευκές νιφάδες στα ρούχα, στο κεφάλι, στους ώμους και γενικά… παντού. Πιτυρίδα η γενικευμένη ονομασία της κατάστασης, αρκετά ενοχλητική η ύπαρξή της. Ένας «κακός» μύκητας υπεύθυνος για την εμφάνισή της, αλλά και κάποιοι άλλοι παράγοντες σε μικρότερο βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπισή της είναι εύκολη υπόθεση, αν και ενίοτε το πρόβλημα κάνει… κύκλους. Όσα χρειάζεται να ξέρουμε για την πιτυρίδα.

Τι είναι η πιτυρίδα;

Αυτές οι λευκές νιφάδες δέρματος που βλέπουμε στο τριχωτό της κεφαλής είναι μια πάθηση, η οποία προκαλείται από νεκρά κύτταρα του δέρματος. Ο λόγος για αυτό; Η ξηροδερμία, ιδιαίτερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα, η ψωρίαση, το έκζεμα, η ευαισθησία σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών και – σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων - ο κοινός μύκητας Malassezia globosa, ο οποίος… ζει στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτός ο κύριος τρέφεται από το σμήγμα του δέρματος και εκκρίνει κάποιες ουσίες οι οποίες ερεθίζουν το δέρμα στο κεφάλι μας, προκαλώντας συμπτώματα όπως ξηροδερμία, ερυθρότητα, φαγούρα και μπόλικες λευκές νιφάδες… παντού!

Μπορεί να θεραπευθεί;

Σε γενικές γραμμές ναι, με καθημερινό λούσιμο με σαμπουάν ουδέτερου PH. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε φαρμακευτικά σαμπουάν. Στην περίπτωση της αρκετά κοινής σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, η οποία οφείλεται στον μύκητα Malassezia που αναφέραμε πιο πάνω, τα συμπτώματα υποχωρούν με σαμπουάν τα οποία περιλαμβάνουν συγκεκριμένα αντιμηκυτιακά συστατικά, τα οποία σταματούν τη δράση του μύκητα ή/και μειώνουν τον ρυθμό «θανάτου» των δερματικών κυττάρων.

Τα προϊόντα αυτά, όταν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση και εφαρμόζονται για τουλάχιστον 5 λεπτά στο δέρμα, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα σε περίπου έναν μήνα. Η συνήθης διαδικασία λουσίματος σε αυτές τις περιπτώσεις, περιλαμβάνει χώρισμα των μαλλιών σε μικρές τούφες, εφαρμογή σε μικρή περιοχή κάθε φορά και απαλό μασάζ στο δέρμα. Από τη στιγμή που τα συμπτώματα φύγουν, τότε μπορούμε να «γυρίσουμε» στο κανονικό μας σαμπουάν, κάνοντας εμβόλιμες πλύσεις για μία ή δύο φορές ανά εβδομάδα κατά περίπτωση. 

Ποιος την «πατάει» πιο συχνά;

Συνήθως το ισχυρό φύλλο, αφού οι άνδρες έχουν μεγαλύτερους σμηγματογόνους αδένες και συγκεκριμένες ορμόνες οι οποίες επιβαρύνουν την κατάσταση. Επίσης, όσοι έχουν λιπαρά μαλλιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πιτυρίδα, αφού ο μύκητας «αγαπά» τις λιπαρές ουσίες του τριχωτού της κεφαλής και τρέφεται από αυτές. Σημειώστε επίσης, ότι διατροφικές ελλείψεις σε ψευδάργυρο και βιταμίνες της ομάδας Β αφήνουν το δέρμα μας εκτεθειμένο και ευνοούν την εμφάνιση πιτυρίδας.  

Μπορώ να την προλάβω;

Ναι, αρκεί να… χαλαρώσετε. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η εμφάνιση πιτυρίδας οφείλεται (και) στο υπερβολικό στρες. Το στρες «αλλάζει» τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και άρα την ενίσχυση του φαινομένου.

Nικόλας Γεωργιακώδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Όσο πιο πολύ θέλεις να ψηλώσεις, τόσο πιο καλά πρέπει τα πόδια σου να στηρίζονται στη γη. Κάθε δέντρο το ξέρει αυτό."

Michel Tournier, Γάλλος συγγραφέας

  • 1894 - Με πρωτοβουλία του Πιερ ντε Κουμπερτέν, ιδρύεται στο Παρίσι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2