Πώς να φτιάξω κολλαγόνο: Βοηθήστε τον οργανισμό σας!

Δείτε πώς μπορείτε να αυξήσετε με φυσικό τρόπο την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό σας και να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας λεία και νεανική.
Πώς να φτιάξω κολλαγόνο: Βοηθήστε τον οργανισμό σας!
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα προϊόντα και τα καλλυντικά που σας υπόσχονται να αυξήσουν κατακόρυφα τα επίπεδα κολλαγόνου της επιδερμίδας σας και να κρατήσουν το πρόσωπό σας νεανικό και σφριγηλό.

Λίγος λόγος γίνεται όμως για το τι πραγματικά είναι το κολλαγόνο και πώς μπορούμε να φροντίσουμε πρωτίστως για το βασικό: Να το διατηρήσουμε ή και να αυξήσουμε την φυσική παραγωγή του, προτού καταφύγουμε σε σκευάσματα τα οποία μπορεί να κοστίζουν ακριβά.

Τι είναι το κολλαγόνο
Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που παράγεται από το δέρμα ή άλλα όργανα του σώματος και παρέχει ελαστικότητα και λεία υφή. Τονώνει με την δράση του την επιδερμίδα και προλαμβάνει το ζάρωμα και τις ρυτίδες. Μόνο που, με την πάροδο των ετών, η φυσική παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται, γι’ αυτό και εμφανίζονται τα σημάδια του γήρατος, κυρίως γύρω από τα μάτια, το στόμα και τον λαιμό. Και παρ’ ότι πρόκειται για μια φυσική διαδικασία στη ζωή κάθε ανθρώπου, υπάρχουν τρόποι να επιβραδύνουμε αυτή τη μείωση και να διατηρήσουμε υγιή την επιδερμίδα μας.

*Βιταμίνες
Η βιταμίνη C αποτελεί «κλειδί» για την παραγωγή κολλαγόνου – θα την βρείτε άφθονη σε φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλια, φράουλες, μπρόκολο, κουνουπίδι, ντομάτα και λάχανο, ιδιαίτερα αν τα καταναλώσετε ωμά. Σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και οι βιταμίνες B και E, που περιέχονται στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, αλλά και στα φασόλια, τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς.

*Φυτο-οιστρογόνα
Τα οιστρογόνα είναι ουσίες που εκκρίνει ο γυναικείος οργανισμός, και διατηρούν υγιές το κολλαγόνο. Μόνο που κι αυτά, με τα χρόνια, μειώνονται. Υπάρχουν λοιπόν τρόφιμα που περιέχουν φυτο-οιστρογόνα, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τη δράση των χαμένων οιστρογόνων. Τέτοια είναι τα φασόλια σόγιας και παράγωγά του ή αντίστοιχα τρόφιμα, όπως το πίτουρο, τα φασόλια «pinto», ο λιναρόσπορος και οι βλαστοί.

*Ζελατίνη
Η ζελατίνη είναι ένα προϊόν κατά κύριο λόγο πρωτεΐνών, που κάνει το ζελέ… ζελέ. Είναι επίσης αυτή η ουσία που σχηματίζεται πάνω στο μαγειρεμένο κρέας αν το αφήσουμε να κρυώσει. Δεν είναι άλλο από το κολλαγόνο του κρέατος, που έχει αποσυντεθεί. Προσθέτοντας ζελατίνη στην διατροφή μας, βοηθάμε το σώμα μας να «χτίσει» εκ νέου κολλαγόνο.

*Κατεχίνες
Περιέχονται στο πράσινο και το λευκό τσάι και περιέχουν ενώσεις οι οποίες αποτρέπουν την διάλυση του κολλαγόνου από ένζυμα. Μάλιστα το λευκό τσάι περιέχει άφθονο φαινολικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό για την προστασία που παρέχει στον ιστό του δέρματος. Το πράσινο τσάι, εκτός από κατεχίνες, έχει και πολλά αντιοξειδωτικά που λειτουργούν εξουδετερωτικά απέναντι σε ελεύθερες ρίζες που απειλούν την επιδερμίδα.

*Λουτεΐνη
Άλλο ένα αντιοξειδωτικό που αντιμάχεται τις ελεύθερες ρίζες, η λουτεΐνη είναι μια ουσία που πρέπει να λαμβάνουμε σε ποσότητα περίπου 10 milligram τη μέρα. Την βρίσκουμε σε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και η λαχανίδα.

*Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Είναι γνωστά – πέραν όλων των άλλων – και για την ιδιότητά τους να διατηρούν το δέρμα απαλό και ελαστικό. Οι καλύτερες πηγές τους είναι τα ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, ο μπακαλιάρος και ο κολιός, καθώς και ο λιναρόσπορος. Φροντίστε να καταναλώνετε ψάρι 2-3 φορές την εβδομάδα, ή να καταναλώνετε δύο κουταλιές λινέλαιο τη μέρα.

*Βιολογικός ορός γάλακτος
Πρόκειται για προϊόν που μπορεί να φανεί πολύ αποτελεσματικό στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου στο σώμα. Προτιμάται στη βιολογικό εκδοχή του, για να αποφεύγουμε χημικά και άλλες ανεπιθύμητες προσθήκες.

*λ-αργινίνη
Η λ-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ πολύ σημαντικό στην διαδικασία σχηματισμού πρωτεϊνών και στην παραγωγή κολλαγόνου. Μάλιστα, έχει την ικανότητα να επουλώνει πληγές και άλλες ζημιές στην επιδερμίδα. Σύμφωνα με έρευνες, οι ιδανικές πηγές της είναι το σουσάμι, οι σπόροι, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα θαλασσινά, το σπανάκι και η σπιρουλίνα.

…Και πώς να αποφύγετε την μείωση του κολλαγόνου
Αφού σας παραθέσαμε όσα μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την παραγωγή κολλαγόνου, ιδού τι δεν πρέπει να κάνετε, έτσι ώστε να αποφύγετε την μείωσή του: Μην καπνίζετε, την πίνετε πολύ αλκοόλ, μην κάνετε καθιστική ζωή και μην εκτίθεστε στην ακτινοβολία του ήλιου χωρίς προστασία. Είναι όλα συνήθειες που μπορούν να βλάψουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας και να μειώσουν δραματικά την παραγωγή κολλαγόνου ή την δράση του στον οργανισμό σας.

Πηγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v