Πώς θα φύγουν τα σπυράκια;

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα αλλά το πρόβλημα της ακμής επιμένει; Δείτε τι συμβουλεύουν οι δερματολόγοι για την αντιμετώπισή του.
Πώς θα φύγουν τα σπυράκια;
Έχουμε καλά και κακά νέα. Για να ξεκινήσουμε από τα καλά, η ακμή οφείλεται εν πολλοίς στις ορμόνες της εφηβείας, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα είναι μια κακή μακρινή ανάμνηση –μαζί με τα υπερβολικά νεύρα, το ανεξέλεγκτο άγχος και τα πρώτα αποτυχημένα ραντεβού. Τελευταίες έρευνες, επίσης, έχουν δείξει ότι η διατροφή δεν σχετίζεται με την εμφάνιση ή την επιδείνωση της ακμής. Τα υπερβολικά πολλά πατατάκια και οι σοκολάτες μπορεί να σας προκαλούν ένα σωρό άλλα προβλήματα, αλλά δεν ευθύνονται και για τα σπυράκια σας.

Τα κακά νέα, τώρα, είναι ότι αν θέλετε μια λύση «εδώ και τώρα» για να εξαφανίσετε τα μισητά σπυράκια από το πρόσωπό σας, θα σας στεναχωρήσουμε. Μαγικό ραβδάκι δεν υπάρχει, και η θεραπεία που ακολουθείται σε σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται αρκετό καιρό για να αρχίσει να εμφανίζει αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την δερματολόγο Βασιλική Μουσάτου, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επισπεύσετε την εξαφάνιση της.

«Υπάρχει ανάλογα με την κλινική εικόνα διαβάθμιση στη βαρύτητα της ακμής και η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Σε βαριές περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν ουλές» εξηγεί η κ. Μουσάτου.

»Οι θεραπείες που προτείνονται είναι ποικίλες, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ακμής, την ηλικία του ασθενούς, την εποχή του έτους. Σε μικρές ηλικίες και για ήπιας μορφής ακμή συνήθως προτείνεται τοπική θεραπεία με καθαριστικά σαπούνια, κρέμες που ελέγχουν τη λιπαρότητα, τοπικά αντιβιοτικά και ρετινοειδή, αζελαϊκό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου. Υπάρχουν επίσης και συνδυασμοί των παραπάνω ουσιών σε ένα προϊόν. Ο κάθε δερματολόγος προτείνει ανάλογα με τον ασθενή το ενδεδειγμένο προϊόν και πολλές φορές εναλλάσσονται οι θεραπείες ανάλογα με την εποχή και την ανταπόκριση στη θεραπεία».

Μερικές επιλέον γενικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της ακμής:

- Απαλός καθημερινός καθαρισμός με ειδικά συνθετικά καθαριστικά του δέρματος (χωρίς σαπούνι) και νερό. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση βακτηριοστατικών αντισηπτικών καθαριστικών. Τα καλλυντικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και αργότερα πρέπει να έχουν υποδειχθεί από το Δερματολόγο.

- Απαγορεύεται η σύνθλιψη, πίεση, ξύσιμο των βλαβών της ακμής. Για τον ίδιο λόγο αντενδείκνυται και ο «καθαρισμός προσώπου» των κέντρων αισθητικής (που ούτως ή άλλως απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες).

- Απαγορεύεται επίσης η σάουνα προσώπου, η χρήση scrubs (κρέμες σε κόκκους) και η έντονη μηχανική τριβή (σκληροί σπόγγοι και βούρτσες).

- Τελευταίο, δυσκολότερο αλλά σημαντικότερο: Ηρεμήστε. Τίποτα δεν επιδεινώνει περισσότερο το πρόβλημα της ακμής από την κορτιζόλη που παράγει ο οργανισμός μας όταν αγχωνόμαστε. Δείτε εδώ και εδώ μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους να αποβάλλετε το στρες.

Πηγή: Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v