Πώς να χαλαρώσετε από το στρες

Οι καλύτερες ασκήσεις, οι σωστές τροφές, οι μέθοδοι χαλάρωσης και όλα όσα μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το στρες.
Πώς να χαλαρώσετε από το στρες
Μπορεί να είναι μια κακή μέρα στη δουλειά, πολλές κακές μέρες χωρίς δουλειά, πολλά deadline που κρέμονται απειλητικά πάνω από το κεφάλι σας, πολλές κακές ειδήσεις για την οικονομική κρίση, όλα αυτά μαζί ή και τίποτα συγκεκριμένα. Θα θέλαμε πάρα πολύ να σας πούμε να μην αγχώνεστε, γιατί το άγχος χειροτερεύει τα προβλήματα αντί να τα λύνει –για την ακρίβεια, θα το κάναμε, αν δεν ξέραμε ότι το μόνο που θα καταφέρουμε έτσι είναι να σας αγχώσουμε περισσότερο. Αντ’ αυτού, έχουμε πέντε καλές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το στρες και τα συμπτώματά του.

Γυμναστείτε: Μπορεί ο καναπές και η τηλεόρασή σας να μοιάζουν απείρως δελεαστικότεροι απ’ ό,τι τα όργανα του γυμναστηρίου μετά από μια δύσκολη μέρα, οι ενδορφίνες που παράγονται με την άσκηση, όμως, είναι εκείνες που θα σας κάνουν να επιστρέψετε στο σπίτι χαρούμενοι. Αεροβικές ασκήσεις και πολεμικές τέχνες όπως το kickboxing θα σας βοηθήσουν επίσης να «ξεσπάσετε» και να αποβάλλετε την ένταση της ημέρας, ενώ ακόμα και μισή ώρα περπάτημα –αν δεν αντέχετε με τίποτα την σκέψη του γυμναστηρίου μετά από δώδεκα ώρες δουλειάς– θα βοηθήσει το μυαλό σας να καθαρίσει. Έρευνες, άλλωστε, έχουν δείξει ότι η άσκηση σε φυσικό περιβάλλον είναι πολύ πιο χαλαρωτική και αποδοτική απ’ό,τι σε κλειστούς χώρους. Τα φυσικά τοπία ενεργοποιούν περισσότερους χαλαρωτικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο.

Μιλήστε: Για ό,τι σας απασχολεί, για όλα αυτά που σας αγχώνουν, ή για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά. Εσείς ξέρετε καλύτερα ποια από τις δύο προσεγγίσεις σας φτιάχνει τη διάθεση –και ποια μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα οι φίλοι σας. Το σημαντικό εδώ δεν είναι για τι ακριβώς θα μιλήσετε, αλλά η παρέα και η επικοινωνία.

Αλλάξτε διατροφή: Η βιταμίνη C που περιέχουν τα πορτοκάλια, εκτός από όλες τις άλλες θετικές επιδράσεις της στον οργανισμό, μειώνει τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν στρες και επαναφέρει την πίεση και την κορτιζόλη στις κατάλληλες ποσότητες. Το μαγνήσιο στο σπανάκι διατηρεί την ορμόνη της κορτιζόλης σε χαμηλά επίπεδα και βοηθά έτσι στην καταπολέμηση του άγχους που αυτή προκαλεί. Τα ω-3 λιπαρά που παίρνουμε από τον τόνο και τον σολομό θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στους στρεσογόνους παράγοντες. Τέλος, μια χούφτα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης ρίχνει την πίεση του αίματος και βοηθά τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα την έκρηξη αδρεναλίνης που συνοδεύει τις κρίσεις άγχους.

Χαλαρώστε: Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, θα σκεφτείτε. Δεν σας αδικούμε, γι’ αυτό θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Επενδύστε σε ένα καλό μασάζ –είτε επαγγελματικό, είτε με την... ευγενική χορηγία του συντρόφου σας–, κάντε περισσότερο σεξ (όλες αυτές οι έρευνες που μιλούν για θαύματα στην ψυχολογία κάτι θα ξέρουν), ανάψτε κεριά, κάντε γιόγκα, βγείτε για κοκτέιλ. Διαφορετικά πράγματα δουλεύουν για διαφορετικούς ανθρώπους.

Κοιμηθείτε: Η πρώτη από τις απολαύσεις που επηρεάζονται αρνητικά από το στρες, είναι και εκείνη που βοηθά περισσότερο στην καταπολέμησή του. Φαύλος κύκλος; Όχι ακριβώς. Διαβάστε εδώ τις συμβουλές μας για να κοιμάστε καλά, και φροντίστε να κοιμάστε ένα κανονικό οκτάωρο την ημέρα, ανεξαρτήτως στρεσογόνων παραγόντων. Θα δείτε θαύματα να συμβαίνουν στον οργανισμό και την διάθεσή σας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v