Άνδρες εθισμένοι στο σπα

Μετά τις γυναίκες όλο και περισσότεροι άνδρες αναζητούν στις θεραπείες σπα στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης για το πρόσωπο και το σώμα, ενώ δεν διστάζουν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για περιποίηση προσώπου.
Άνδρες εθισμένοι στο σπα
Η βιομηχανία του «σπα» ανθίζει τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα στην Κίνα και την Ινδία, καθώς μετά τις γυναίκες όλο και περισσότεροι άνδρες κάθε ηλικίας αναζητούν εκεί θεραπείες που θα ανακουφίσουν τους πόνους στο σώμα αλλά και χαλαρωτικές τεχνικές περιποίησης, καθώς και θεραπείες προσώπου που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Το μασάζ παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις των επισκεπτών, όμως όσοι θέλουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολύ ακριβότερες υπηρεσίες, όπως η σούπερ-ακριβή περιποίηση προσώπου από την σούπερ-ειδικό νεοϋορκέζα δερματολόγο Dangene, της οποίας τα ραντεβού κλείνονται πολλούς μήνες νωρίτερα.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χρήση πλάσματος, από το οποίο ο ειδικός αισθητικός παίρνει αιμοπετάλια που με ένεση τοποθετούνται στις ρυτίδες, αλλά και υπέρυθρες σάουνες, οξυγονοθεραπείες και δωμάτια άλατος. Αυτές και πολλές ακόμα υπηρεσίες ενισχύουν την ακμάζουσα βιομηχανία των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η λέξη σπα έχει γίνει παγκόσμιος όρος. Έχει κερδίσει το ενδιαφέρον το κόσμου και δημιουργεί μόνο θετικές εικόνες», λέει η Susie Ellis, πρόεδρος της SpaFinder Inc., μιας εταιρίας διαχείρισης πόρων σχετικών με κέντρα spa, η οποία δημοσιεύει ετήσιες αναφορές για την εν λόγω βιομηχανία. Και προσθέτει πως «ειδικά στην Ασία η αύξηση των κέντρων spa είναι τεράστια».

Η Κίνα και η Ινδία είναι πρωτοπόρες στην ανάπτυξη ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων με σπα, αλλά σημαντική άνθηση γνωρίζει ο τομέας και στην Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, όπως σημειώνει η Ellis.

Νέες τάσεις και θεραπείες express
Στις Η.Π.Α. οι άνδρες που θέλουν να δείχνουν νεώτεροι για να είναι πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας αναζητούν το ελιξίριο στα κέντρα σπα
. «Είκοσι πέντε χρόνια πριν δύσκολα κάποιος άνδρας θα επισκεπτόταν έναν αντίστοιχο χώρο. Τώρα σε κάποια σπα τη μισή πελατεία αποτελούν άνδρες», λέει η Ellis και συμπληρώνει «από αυτούς οι περισσότεροι είναι νέοι και άνδρες γύρω στα 40 με 50».

Κοιτάζοντας το γενικότερο τοπίο, βέβαια, βλέπει κανείς πως μεγαλύτερο εθισμό στο σπα έχουν οι γυναίκες, αλλά ο αριθμός των ανδρών συνεχώς αυξάνεται. Όπως σημειώνει η Ellis «Αυτή τη στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, η αναλογία είναι 70-30».

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες προτιμούν στα σπα υπηρεσίες μυο-χαλάρωσης και φυσικής ευεξίας που θα τους ανακουφίσουν από διάφορους πόνους, ενώ οι γιοι τους, οι οποίοι μεγάλωσαν παράλληλα με την ανάπτυξη της βιομηχανίας του σπα κατά την δεκαετία του ’80, δημιουργούν ένα νέο κύμα πελατών που δεν διστάζουν να αφεθούν σε κάθε είδους θεραπεία.

«Έρχονται για να βελτιώσουν τους το swing τους στο γκολφ, ή επειδή έχουν κάποιον πόνο στην πλάτη. Αναζητούν μεν χαλάρωση αλλά συχνά έχουν και συγκεκριμένες ανάγκες», σύμφωνα με την Ellis.

Και είτε πρόκειται για ένα 20λεπτό μασάζ, μία δεκάλεπτη εξάσκηση, έναν καθαρισμό προσώπου στο διάλλειμα από την δουλειά ή ένα γρήγορο botox πριν το επόμενο επαγγελματικό ραντεβού, οι γρήγορες θεραπείες είναι πάντα δημοφιλέστερες στους άνδρες.
«Η όλη ιδέα της γρήγορης ομορφιάς, του γρήγορου αδυνατίσματος, της συντομότερης εξάσκησης γίνεται σιγά-σιγά τάση που θα κυριαρχήσει», υποστηρίζει η Ellis.

Οι έτσι κι αλλιώς αυξημένες ταχύτητες της καθημερινότητας δημιουργούν στρες και το στρες αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίον οι άνθρωποι επισκέπτονται τα σπα. Έτσι, στην παγκόσμια συνάντηση επαγγελματιών του χώρου που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο Bali οι προβλέψεις ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες για την πορεία της βιομηχανίας, η οποία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται παράλληλα με τους τομείς προληπτικής ιατρικής, ομορφιάς και καλλυντικών.

«Μία ακόμα τάση που αξίζει να παρατηρήσει κανείς είναι όλο αυτό που συμβαίνει με τον τουρισμό με αφορμή το σπα και την ευεξία (spa & wellness tourism)», καταλήγει η Ellis.

Πηγή: Reuters.com
Ε.Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v