Σανδαλο-προβλήματα: Αναγνωρίστε και αποφύγετέ τα

Τα αγαπημένα καλοκαιρινά μας υποδήματα μπορεί να δημιουργήσουν έντονες ενοχλήσεις στα νύχια των ποδιών και τα πέλματά μας. Δείτε τα συνηθέστερα σανδαλο-προβλήματα και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.
Σανδαλο-προβλήματα: Αναγνωρίστε και αποφύγετέ τα
Μπορεί εμείς να τα αγαπάμε, αλλά για τα πόδια μας αποτελούν μισητό εχθρό: Τα καλοκαιρινά σανδάλια και οι σαγιονάρες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στα νύχια και τα πέλματά μας. Τα αναγνωρίζουμε και τα αντιμετωπίζουμε ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε τα σανδάλια μας ακόμα περισσότερο.

Το πρόβλημα: Κάλος
Ένα οστεώδες εξόγκωμα στη βάση του μεγάλου μας δαχτύλου, ο κάλος αναγκάζει το μεγάλο δάχτυλο να στραβώνει προς τα άλλα. Αυτό δεν είναι, όμως, το μοναδικό πρόβλημα. Ένας κάλος μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους, καθώς πιέζεται, ενώ μπορεί να οδηγήσει και στην δημιουργία άλλων κάλων.
Η λύση: Για μικρούς κάλους δοκιμάστε ειδικά pads και μαξιλαράκια που πωλούνται στο εμπόριο και φυσικά αποφύγετε πολύ στενά ή ψηλοτάκουνα παπούτσια. Οι μεγάλοι κάλοι αντιμετωπίζονται οριστικά με χειρουργική αφαίρεση.

Το πρόβλημα: Σκλήρυνση του δέρματος
Η τριβή με σκληρά σανδάλια προκαλεί τοπική σκλήρυνση του δέρματος, η οποία δημιουργείται από νεκρό δέρμα που σκοπό έχει να προστατεύσει το λεπτό δέρμα που βρίσκεται από κάτω. Η σκλήρυνση συνήθως συμβαίνει σε περιοχές των ποδιών που δεν σηκώνουν πολύ βάρος. Αν και από σκλήρυνση μπορεί να δημιουργηθεί κάλος, συνήθως η σκλήρυνση εκτείνεται σε μία περιοχή.
Η λύση: Αν σταματήσετε να φοράτε τα σανδάλια που σας δημιουργούν σκλήρυνση, αυτή σιγά-σιγά θα υποχωρήσει. Στο φαρμακείο, επίσης, θα βρείτε ειδικά pads που μπορούν να ανακουφίσουν την ενδεχόμενη ενόχληση από την σκλήρυνση, ενώ με ένα καλό πεντικιούρ θα δείτε σίγουρα αποτελέσματα.

Το πρόβλημα: Πελματιαία εκφύματα (ή απλά: μυρμηγκιά)
Μπορεί να μοιάζει με κάλο αλλά δεν είναι. Εμφανίζεται στο πέλμα του ποδιού ένα παχύ στρώμα νεκρού δερματικού ιστού και αν κοπεί μοιάζει να αποτελείται από αναρίθμητες πτυχές, οι οποίες μπορεί να περιέχουν ένα μικρό μαύρο σημάδι στην κορυφή. Τα εκφύματα αιμορραγούν εύκολα αν κοπούν. Αυτά προκαλούνται από έναν ιό και μεταδίδονται με την έκθεση του πέλματος σε αυτόν, π.χ. περπατώντας ξυπόλυτοι σε δημόσια λουτρά. Μπορούν επίσης να παρουσιαστούν και στο πάνω μέρος του ποδιού, ενώ έχουν την τάση να βγαίνουν προς τα έξω –και γι’αυτό αναγνωρίζονται εύκολα. Επίσης, μπορούν να συντηρηθούν πάνω σε σαγιονάρες, οι οποίες βρίσκονται δίπλα σε πισίνες και μένουν βρεγμένες για ώρες.
Η λύση: Αν η μυρμηγκιά εμφανιστεί στο πάνω μέρος του ποδιού η θεραπεία είναι εύκολη, με ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Στο πέλμα τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Θα χρειαστεί να απευθυνθεί κανείς σε γιατρό για να την αφαιρέσει με εκτομή, ψύξη ή κάψιμο. Δυστυχώς, υπάρχει πιθανότητα ακόμα και τότε να επανεμφανιστεί.

Το πρόβλημα: Μύκητες
Η μόλυνση από μύκητες ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα, κοκκινίλα, φαγούρα, κάψιμο και καμιά φορά φουσκάλες και τσούξιμο, ενώ πρόκειται για κολλητική πάθηση, η οποία προκαλείται αν περπατά κανείς ξυπόλητος σε περιοχές όπως αποδυτήρια γυμναστηρίου ή δίπλα σε πισίνες. Ο μύκητας στη συνέχεια αναπτύσσεται μέσα στο παπούτσι ή ένα σανδάλι που είναι κλειστό στα δάχτυλα.
Η λύση: Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τοπικές αντιμηκυτιακές λοσιόν ή, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, με λήψη φαρμάκων από το στόμα.

Το πρόβλημα: Μόλυνση από μύκητες στα νύχια
Συμβαίνει όταν μικροσκοπικοί μύκητες εισέρχονται μέσω σπασίματος στο νύχι και κάνουν το νύχι παχύ, αλλάζουν το χρώμα του και το κάνουν εύθραυστο. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η μόλυνση δεν θα φύγει και πιθανώς να είναι πολύ δύσκολο αργότερα να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ο εν λόγω μύκητας ευδοκιμεί σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα και μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο.
Η λύση: Τοπικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν σε μικρής έκτασης μόλυνση αλλά μόνο με ειδικά αντιμυκητιακά χάπια έχετε ελπίδες να ξεμπερδέψετε οριστικά και να αποφύγετε μία σοβαρότερη μόλυνση.

Το πρόβλημα: Πλατυποδία
Με την πλατυποδία το πέλμα (η σόλα) το ποδιού έρχεται σε απόλυτη ή σχεδόν απόλυτη επαφή με το έδαφος. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι κληρονομική, να προήλθε από κάποιο ατύχημα ή από μία άλλη πάθηση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα συμπτώματα της πλατυποδίας είναι σπάνια, ωστόσο η αύξηση του σωματικού βάρους, τα μη αναπαυτικά παπούτσια, όπως οι εντελώς φλατ πλαστικές σαγιονάρες, ή η υπερβολική ορθοστασία μπορούν να την επιδεινώσουν και να προκαλέσουν πόνο.
Η λύση: Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις που ενδυναμώνουν τα πόδια, ενώ θεωρείται αυτονόητη η χρήση ανατομικών παπουτσιών-σανδαλιών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v