Μασάζ: Σιάτσου, λεμφικό ή αρωματοθεραπεία;

Πόσα είδη μασάζ υπάρχουν; Σε τι βοηθά το καθένα; Πώς θα διαλέξω τον κατάλληλο θεραπευτή για το πρόβλημά μου; Σε τι διαφέρει το ταϊλανδέζικο από το ολιστικό μασάζ; Η ειδικός απαντά σε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το μασάζ και τα είδη του.
Μασάζ: Σιάτσου, λεμφικό ή αρωματοθεραπεία;
της Ηρώς Κουνάδη

Λεμφικό μασάζ, ολιστικό μασάζ, σουηδικό μασάζ. Μασάζ με αιθέρια έλαια, μασάζ πάνω από τα ρούχα, μασάζ με διατάσεις των μυών, μασάζ για την κυτταρίτιδα. Μπερδευτήκατε; Κι εμείς. Γι’ αυτό ζητήσαμε από την θεραπεύτρια ολιστικής μάλαξης, Ήρα Φωστηροπούλου, να μας διαφωτίσει σχετικά με τα διαφορετικά είδη του μασάζ, τα οφέλη και τις τεχνικές του καθενός.

«Όλα τα είδη του μασάζ βελτιώνουν τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, θεραπεύουν τα μυοσκελετικά προβλήματα, βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματος, και βέβαια βοηθούν στην εξάλειψη του άγχους και την χαλάρωση. Αυτό συμβαίνει διότι ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό σύστημα, το κομμάτι δηλαδή του νευρικού συστήματος που λειτουργεί όταν κοιμόμαστε, θέτοντας τον οργανισμό σε κατάσταση ηρεμίας. Εκεί οφείλεται η χαλάρωση και η ευεξία που νιώθουμε μετά από μια συνεδρία μασάζ» εξηγεί η κ. Φωστηροπούλου.

Σουηδικό Μασάζ
Τι είναι:
Η μέθοδος που ανέπτυξε στις αρχές του 19ου αιώνα ο Σουηδός καθηγητής φυσικής αγωγής Henrik Ling, και η οποία συνδυάζει δυτικές με κινεζικές τεχνικές, βασιζόμενη στις αρχές της ανατομίας και της παθολογίας. Στο σουηδικό μασάζ χρησιμοποιούνται πέντε βασικές κινήσεις: οι θωπείες (γρήγορες και απαλές τριβές στο σώμα για να το προετοιμάσουν και να ανεβάσουν την θερμοκρασία του), οι ζυμώσεις (ανασήκωμα των μυών), οι τριβές (κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα στα σκληρά μέρη των μυών), οι πλήξεις (ελαφρά χτυπήματα με το πλάι της παλάμης) και οι δονήσεις (ταυτόχρονη πίεση και δόνηση του σκληρού μέρους του μυ).

Πού βοηθά: Στη βελτίωση των λειτουργιών του νευρικού, του μυϊκού και του κυκλοφορικού συστήματος. Βοηθά το σώμα να χαλαρώσει, ξεκουράζει και ανακουφίζει τους μυϊκούς πόνους. «Η σουηδική μάλαξη είναι η καλύτερη μέθοδος για τη θεραπεία μυικών προβλημάτων» λέει η κ. Φωστηροπούλου.



Λεμφικό Μασάζ

Τι είναι: Η τεχνική που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’30 από τον Δανό θεραπευτή Dr. Emil Vodder, και η οποία χρησιμοποιεί αργές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις για να διεγείρει το λεμφικό σύστημα και να βελτιώσει την κυκλοφορία της λέμφου. Χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Πού βοηθά: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτοξινώνει τον οργανισμό, μειώνει την κατακράτηση υγρών, τονώνει την μικροκυκλοφορία και βελτιώνει την όψη «φλοιού πορτοκαλιού» που προκαλεί η κυτταρίτιδα. «Πρόκειται για μία εξειδικευμένη μάλαξη, την οποία πολύ συχνά συνιστούν και οι γιατροί, σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το λεμφικό σύστημα, όπως για παράδειγμα οι γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή» λέει η κ. Φωστηροπούλου. «Όσον αφορά την κυτταρίτιδα, υπάρχει και ειδικό μασάζ για την θεραπεία της. Διότι ναι μεν αν δεν λειτουργεί καλά το λεμφικό η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται, αλλά για την εμφάνισή της συντρέχουν και άλλοι λόγοι, που μπορεί να σχετίζονται ή όχι με το λεμφικό σύστημα».



Ταϊλανδέζικο Μασάζ

Τι είναι: Μία από τις αρχαιότερες θεραπευτικές μεθόδους του κόσμου. Βασίζεται στις αρχές της παραδοσιακής ταϊλανδέζικης ιατρικής και αποτελείται από σειρά διατάσεων τύπου γιόγκα και πιέσεων που εφαρμόζονται κατά μήκος των κυριότερων ενεργειακών γραμμών του σώματος.

Πού βοηθά: Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος , βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού και του αναπνευστικού συστήματος, καταπολεμά την αϋπνία και τον πονοκέφαλο, βελτιώνει την ευλυγισία και τη στάση του σώματος, ανακουφίζει από μυοσκελετικά προβλήματα, ηρεμεί και χαλαρώνει. «Είναι η καταλληλότερη μέθοδος για την βελτίωση της ελαστικότητας μυών και αρθρώσεων» προσθέτει η κ. Φωστηροπούλου.



Ολιστικό Μασάζ
Τι είναι:
Η προσέγγιση σώματος, πνεύματος και ψυχής του ατόμου ως ένα ενιαίο σύνολο. «Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, για τον ολιστικό θεραπευτή, ένας πόνος στη μέση δεν είναι απλή οσφυαλγία, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι σηκώνεις πολλά βάρη στη ζωή σου, μεταφορικά μιλώντας» εξηγεί η κ. Φωστηροπούλου. «Ο πόνος στον αυχένα, επίσης, μπορεί να οφείλεται τόσο σε κακή στάση σώματος ή ψύξη από το air condition, όσο και σε έντονο στρες» προσθέτει. Στο ολιστικό μασάζ χρησιμοποιείται σαν βάση η σουηδική μάλαξη και από εκεί και πέρα προστίθενται, ανάλογα με το πρόβλημα και το ιστορικό του θεραπευόμενου, διαφορετικές τεχνικές από άλλα είδη μασάζ: κάποιες πιέσεις του σιάτσου, κάποιες διατάσεις του ταϊλανδέζικου και ούτω καθεξής.

Πού βοηθά: Στο να ανακαλύψετε τι πραγματικά φταίει για τον χρόνιο πόνο στην μέση σας. Και φυσικά, στην θεραπεία μυϊκών πόνων, την χαλάρωση, την εξάλειψη του στρες, την βελτίωση της λειτουργίας του αναπνευστικού, του πεπτικού και του κυκλοφορικού συστήματος, την αποτοξίνωση του οργανισμού και την βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος.
Διαβάστε περισσότερα για το ολιστικό μασάζ στο σχετικό άρθρο του Iatronet.

Αρωματοθεραπεία
Τι είναι: Ο συνδυασμός κάποιων τεχνικών του σουηδικού μασάζ, στην πιο ήπια μορφή τους, με τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του εκάστοτε προβλήματος. «Ουσιαστικά, η βάση είναι το σουηδικό μασάζ, στο οποίο επίσης χρησιμοποιούνται έλαια. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί ένα λάδι βάσης, όπως το αμυγδαλέλαιο, στο οποίο προσθέτει μερικές σταγόνες του κατάλληλου για κάθε πάθηση αιθέριου ελαίου. Υπάρχουν αιθέρια έλαια για κάθε σωματική ή ψυχική πάθηση, από τους μυϊκούς πόνους μέχρι την κατάθλιψη» εξηγεί η κ. Φωστηροπούλου.

Πού βοηθά: Στην αντιμετώπιση πολλών σωματικών και ψυχικών παθήσεων. Τα αιθέρια έλαια έχουν, μεταξύ άλλων, αναλγητικές, αντισηπτικές, αποτοξινωτικές, καταπραϋντικές, και καρδιοτονωτικές ιδιότητες.



Σιάτσου

Τι είναι: Η ιαπωνική τεχνική που σημαίνει «πίεση με τα δάκτυλα». Χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνικών, που περιλαμβάνουν σταθερές πιέσεις, διατάσεις, κινητοποιήσεις των αρθρώσεων και μαλάξεις, οι οποίες εφαρμόζονται με τις παλάμες, τα δάκτυλα, τους αντίχειρες, τους πήχεις, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα. Εφαρμόζεται με τον θεραπευόμενο ντυμένο με άνετα ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα και ξαπλωμένο στο δάπεδο σε ειδικό στρώμα (Futon).

Πού βοηθά: Σκοπός του σιάτσου είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη ευεξία, επιδρώντας σε σώμα, νου και πνεύμα και φέρνοντας σε ισορροπία τους μύες, τον σκελετό και το δίκτυο των ενεργειακών καναλιών του σώματος, που λέγονται μεσημβρινοί. Χαλαρώνει βαθιά και ανακουφίζει από το στρες, και ως εκ τούτου βοηθά στη θεραπεία των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με αυτό. «Δεδομένου ότι εστιάζει στο ενεργειακό κομμάτι, το σιάτσου είναι το πιο “βαθύ” από όλα τα είδη μασάζ» λέει η κ. Φωστηροπούλου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v