Solarium: Καμπανάκι για καρκίνο του δέρματος

Την επικινδυνότητα του solarium για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος επιβεβαίωσε νέα επιστημονική μελέτη, βασισμένη σε χιλιάδες Αμερικανούς χρήστες μηχανημάτων μαυρίσματος, οι οποίοι πάσχουν από μελάνωμα.
Solarium: Καμπανάκι για καρκίνο του δέρματος
Τα μηχανήματα-κρεβάτια solarium αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο μελανώματος -ενός από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους του δέρματος- ιδιαίτερα για όσους συνηθίζουν να κάνουν solarium για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησαν Αμερικανοί ερευνητές και άλλοι ειδικοί που ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς.

Οι ειδικοί λένε ότι άτομα που χρησιμοποιούν οποιονδήποτε τύπο κρεβατιού solarium, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, έχουν 74% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα, ενώ οι τακτικοί χρήστες είναι 2,5 με 3 φορές πιο επιρρεπείς σε καρκίνο του δέρματος, εν αντιθέσει με άτομα που δεν κάνουν ποτέ solarium.

Η μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερες έρευνες, οι οποίες συνδέουν τα μηχανήματα solarium με το μελάνωμα, ενώ απαντά σε κάθε πιθανό ερώτημα σχετικά με το πόσο ασφαλής μπορεί να είναι αυτή η πρακτική ή αν ο κίνδυνος έχει να κάνει με το είδος του μηχανήματος, το οποίο χρησιμοποιείται από το εκάστοτε ινστιτούτο.

«Βρήκαμε πως δεν παίζει κανέναν ρόλο ο τύπος της συσκευής solarium. Δεν υπάρχει καμία ασφαλής συσκευή», λέει η DeAnn Lazovich, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, της οποίας η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Παλαιότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι νεώτεροι άνθρωποι βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά η Lazovich λέει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με την συχνότητα της χρήσης, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή συσκευής. «Οι αυξημένοι κίνδυνοι που αναφέρουμε είναι αυτοί που σχετίζονται με τα μηχανήματα solarium περισσότερο από κάθε άλλον παράγοντα που μπορεί να είναι υπεύθυνος για μελάνωμα», διευκρινίζει.

Αυστηρότεροι κανονισμοί
Ο Dr. Allan Halpern, διευθυντής δερματολογίας στο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, λέει ότι η δημοσιοποίηση της αύξησης περιστατικών στις Η.Π.Α. και τα νέα αυτά ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη αυστηρότερων κανονισμών για τα ινστιτούτα solarium.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήδη κατηγοριοποιεί τα μηχανήματα του solarium ως ανθρώπινους καρκινογόνους παράγοντες, παρόλο που, όπως λέει, στις Η.Π.Α. οι συσκευές αυτές θεωρούνται βασικά ιατρικά μηχανήματα, «τόσο κοινά όσο π.χ. οι ενέσεις».

O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αναγνωρίζοντας την παραπάνω κατηγοριοποίηση, δημοσίευσε πρόσφατα το παρακάτω video, το οποίο ενημερώνει πως η χρήση οποιασδήποτε συσκευής που εκλύει υπεριώδη ή UV ακτινοβολία με σκοπό το μαύρισμα θα πρέπει να αποφεύγεται. «Είμαι αισιόδοξος ότι μετά από τις τελευταίες μελέτες και το video, το Αμερικανικό Υπουργείο Τροφίμων και Φαρμάκων θα φροντίσει να θέσει κανονισμούς για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις», κατέληξε ο Halpern, ο οποίος δεν ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.



Για την διεξαγωγή της μελέτης, η Lazovich και η ομάδα της εξέτασαν 1.167 άτομα που διαγνώστηκαν με μελάνωμα και τα σύγκριναν με 1.101 άτομα που δεν πάσχουν από μελάνωμα. Η ομάδα ρώτησε τα άτομα αυτά ποιον τύπο μηχανήματος-κρεβατιού solarium χρησιμοποίησαν –αυτόν που εκλύει UVA ακτινοβολία ή UVB ακτινοβολία. Βρήκαν ότι ο κίνδυνος μελανώματος ήταν 3 φορές μεγαλύτερος ανάμεσα σε άτομα που είχαν χρησιμοποιήσει μηχανήματα solarium που εκλύουν UVB ακτινοβολία και 4,4 φορές μεγαλύτερος για τις συσκευές με UVA ακτινοβολία. Βρήκαν, επίσης, ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνεται η συχνότητα της χρήσης αυτών των μηχανημάτων.

Ως «συχνή» ορίστηκε η χρήση από άτομα που χρησιμοποίησαν τέτοια μηχανήματα περισσότερες από 50 ώρες -ή για περισσότερες από 100 συνεδρίες- ή για περισσότερα από 10 χρόνια. «Οι περισσότερες παλαιότερες έρευνες δεν ήταν σε θέση να συγκρίνουν το solarium με την έκθεση στον ήλιο, να επιβεβαιώσουν την κατάλληλη ‘δοσολογία’ στην χρήση ή να εξετάσουν συγκεκριμένες συσκευές solarium» κατέληξε ο Lazovich. «Η δική μας μελέτη, η οποία βασίστηκε σε πραγματικά, πληθυσμιακά παραδείγματα, διεξήχθη με σκοπό να απαντήσει στις παραπάνω ελλείψεις».

Το μελάνωμα ευθύνεται για περίπου 3% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος, αλλά είναι αυτό που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο, ενώ προς το παρόν υπάρχουν πολλοί λίγες ιατρικές μέθοδοι ικανές να αντιμετωπίσουν την ασθένεια όταν αυτή επεκταθεί. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρκινική Κοινότητα, 68.000 άνθρωποι βρέθηκαν με μελάνωμα το 2009 και 8.650 πέθαναν από αυτό.

Ε.Μ.
Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v