Νεανικό πρόσωπο: Botox, Fraxel ή... νυστέρι;

Από το Botox και το Fraxel μέχρι το νυστέρι του πλαστικού χειρουργού, όλες οι λύσεις για ένα νεανικό πρόσωπο μπαίνουν στο μικροσκόπιο από τον ειδικό, που συμβουλεύει σχετικά με τα κόστη, τις περιόδους αποθεραπείας, τα υπέρ και τα κατά τις καθεμιάς.
Νεανικό πρόσωπο: Botox, Fraxel ή... νυστέρι;
του Ευάγγελου Χ. Μπελλώνια (*)

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια από τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία μας έχουν κατακλύσει. Όλοι μιλούν για λιτότητα και αυτοσυγκράτηση. Πριν βιαστείτε όμως να αποκλείσετε σαν πολυτέλεια την επίσκεψη στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί και ενημερωθείτε για τις νέες προσιτές θεραπείες και μικροεπεμβάσεις που μπορούν να... ξεγελάσουν τον χρόνο.

Η ιατρική επιστήμη και η υψηλή τεχνολογία έχουν κάνει την ομορφιά πιο προσιτή σε όλους. Η Πλαστική Χειρουργική δεν απευθύνεται πλέον μόνο σε διάσιμους ηθοποιούς του κινηματογράφου και σε πλούσιους jet setters. Απλοί, καθημερινοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν την διάθεση τους και να τονώσουν την αυτοπεποίθηση τους παρεμβαίνοντας στην εξωτερική τους εμφάνιση. Οι εναλλακτικές είναι πολλές, η επιλογή όμως γίνεται βάσει των ιατρικών δεδομένων, του διαθέσιμου χρόνου για αποθεραπεία, της διάρκειας των αποτελεσμάτων αλλά και του κόστους.

Πριν προχωρήσουμε, ας θυμηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε ανέξοδα για να είμαστε όμορφοι και υγιείς. Η σωστή μεσογειακή διατροφή, η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρων νερού την ημέρα, η άσκηση, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ο επαρκής ύπνος, η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και η διακοπή του καπνίσματος εξασφαλίζουν στον οργανισμό τις καλύτερες προυποθέσεις για την καλή λειτουργία όλων των οργάνων συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος. Επίσης ας θυμηθούμε ότι η καλύτερη αντιγηραντική κρέμα είναι η αντιληλιακή μας.

Η σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική εξελίσσεται με στόχο την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων με την εφαρμογή διαφόρων μεθόδων και τεχνικών αρχίζοντας από τις μη επεμβατικές θεραπείες και προχωρώντας στις χειρουργικές επεμβάσεις. Η εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών, της τεχνολογίας και των υλικών έχει μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο νοσηλείας και αποθεραπείας. Με τις περισσότερες πλέον επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής να μην απαιτούν νοσηλεία, τα κόστη έχουν μειωθεί δραματικά. Η εφαρμογή των Λέιζερ στην αισθητική ιατρική έχει αναβάλλει τα lifting και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις για αρκετά χρόνια.

Τα πρωτόκολλα χημικού peeling για χρήση στο σπίτι αποτελούν μια καλή αρχή καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας. Η ήπια απολέπιση έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στην μείωση λεκέδων, πανάδων και λεπτών ρυτίδων ενώ το δέρμα γίνεται πιο απαλό καθώς απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα και επιτυγχάνεται καλύτερη ενυδάτωση της επιδερμίδας. Τα ήπια αυτά πρωτόκολλα προτιμώνται έναντι των παλαιότερων δραστικών εφαρμογών χημικού peeling ή μηχανικής δερμαπόξεσης από ανθρώπους που δεν επιθυμούν μακρύ χρόνο αποθεραπείας. Με κόστος από 600 ευρώ για θεραπεία 3 μηνών είναι η πλέον οικονομική αντιγηραντική θεραπεία.

Το Botox και τα ενέσιμα υλικά όπως το υαλουρονικό είναι πλέον θεραπείες που εφαρμόζονται στο ιατρείο σε λιγότερο από μια ώρα. Γρήγορα, με μικρό κόστος και μεγάλη αποτελεσματικότητα αντιπροσωπεύουν για τους περισσότερους ασθενείς μια δαπάνη που σχετικά εύκολα εντάσσεται στον οικογενειακό προυπολογισμό. Για πολλούς επαγγελματίες, άνδρες και γυναίκες που η προσεγμένη εμφάνιση τους είναι απαραίτητη στον εργασιακό χώρο, η διατήρηση της είναι επαγγελματική δαπάνη που προάγει την καριέρα τους. Με κόστος ανά εφαρμογή Botox περίπου στα 500 ευρώ κάθε 5-6 μήνες το μηνιαίο κόστος αντιστοιχεί σε δύο επισκέψεις σας στο κομμωτήριο. Τα αποτελέσματα μπορεί να μεγιστοποιηθούν με την παράλληλη εφαρμογή πρωτοκόλλων αντιγήρανσης που βελτιώνουν την υφή, την ελαστικότητα και τον τόνο της επιδερμίδας δίνοντας στο πρόσωπο νεανική λάμψη.

Το Fraxel, το πρωτοποριακό laser το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Αμερικανικό FDA για την ανάπλαση του δέρματος έχει θεαματικά αποτελέσματα. Το Fraxel ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου στα βαθειά στρώματα του δέρματος. Ολοι ξέρουμε ότι η έλλειψη κολλαγόνου είναι αυτή που ευθύνεται για την θαμπή, χαλαρωμένη και γενικά γηρασμένη όψη της επιδερμίδας. Τα αποτελέσματα του Fraxel είναι ορατά μετά από κάθε θεραπεία. Το πρόσωπο, ο λαιμός, το ντεκολτέ αλλά και τα χέρια γίνονται πιο σφριγηλά, χωρίς λεκέδες, ουλές και λεπτές ρυτίδες. Το περίγραμμα του προσώπου τονίζεται και η επιδερμίδα αποκτά λάμψη και υγεία.

Οι θεραπείες Fraxel δεν προυποθέτουν απόσυρση από τις καθημερινές επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες και συνδιάζονται εύκολα με άλλες θεραπείες ή δρουν συμπληρωματικά σε επεμβάσεις. Το Fraxel θεωρείται διεθνώς τα τελευταία χρόνια σαν η σημαντικότερη εναλλακτική στο lifting. Με κόστος ανά θεραπεία περίπου στα 800 ευρώ, οι τρείς έως πέντε συνεδρίες έχουν λιγότερο από το 1/3 του κόστους ενός face lift και δεν απαιτούν νοσηλεία ενώ ο χρόνος αποθεραπείας είναι ελάχιστος.

Η λιποέγχυση αποτελεί την φυσική εναλλακτική που εξασφαλίζει αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας σε όσους δεν επιθυμούν την συχνή εφαρμογή ενέσιμων υλικών για την βελτίωση βαθειών ρυτίδων και ουλών. Με την λιποέγχυση επιτυγχάνουμε εξάλειψη των ρινοχειλικών ρυτίδων και των βαθειών ουλών, γέμισμα των χειλιών και βελτίωση του περιγράμματος του προσώπου. Επίσης η λιποέγχυση βελτιώνει την όψη του “άδειου” γηρασμένου προσώπου και χεριών. Η τεχνική αυτή εξασφαλίζει όχι μόνο το γέμισμα των ρυτίδων αλλά και την ανάπλαση της επιδερμίδας. Η σύγχρονη βιοτεχνολογία έχει αποδείξει ότι τα βλαστοκύτταρα που περιέχει το λίπος, όταν μεταφερθούν αναλαμβάνουν αντιγηραντική δράση στην νέα τους θέση με αποτέλεσμα η λιπομεταφορά να έχει καλύτερα και πιο μόνιμα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή όχι μόνο στο τονισμένο περίγραμμα του προσώπου αλλά και στην λαμπερή όψη και στην βελτιωμένη υφή της επιδερμίδας.

Η λιποέγχυση είναι μια σύντομη επέμβαση με κόστος που αρχίζει από 1.500 ευρώ και γίνεται στα χειρουργεία ημερήσιας νοσηλείας με μέθη. Το λίπος αφαιρείται με σύριγγα ή κάνουλα από τους γοφούς, την κοιλιά ή τους γλουτούς και μετά από κατάλληλη επεξεργασία διαχωρισμού, τα λιποκύτταρα εγχύονται σε μικρές ποσότητες με πολλαπλές ήπιες εφαρμογές με μικροκάνουλα στο σημείο της θεραπείας. Η σωστή τεχνική έγχυσης διασφαλίζει το μέγιστο ποσοστό επιβίωσης των λιποκυττάρων. Η αποθεραπεία είναι σύντομη με τις τυχόν ενοχλήσεις από τον ήπιο ερεθισμό, εκχύμωση ή πρήξιμο να μην διαρκούν περισσότερο από 3-5 ημέρες.

Για όσους επιθυμούν πιο δραστικές λύσεις στο πρόβλημα της γήρανσης η βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση που μπορεί να δώσει από μόνη της τα θεαματικότερα αποτελέσματα. Είναι γεγονός ότι η ηλικία μας συχνά προδίδεται από τα ταλαιπωρημένα μάτια μας. Το λεπτό δέρμα των βλεφάρων μας ταλαιπωρείται από το make up και τις συσπάσεις έκφρασης με αποτέλεσμα τα μάτια μας να φαίνονται πιο γηρασμένα από το υπόλοιπο πρόσωπο μας. Μια σχετικά σύντομη, και απλή επέμβαση στα χειρουργεία ημερήσιας νοσηλείας, δίνει άμεσα ζωή και λάμψη στα μάτια, κάνοντας τα βαριά, ή σακουλιασμένα βλέφαρα παρελθόν. Το κόστος της βλεφαροπλαστικής αρχίζει από τα 2.000 ευρώ. Φυσικά τα αποτελέσματα γίνονται ακόμα πιο θεαματικά με συνδιασμό της βλεφαροπλαστικής με άλλες μη επεμβατικές θεραπείες όπως Botox και Fraxel.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χρόνος και οι καθημερινές συνήθειες όλων μας, αφήνουν τα αποτυπώματα τους στο πρόσωπο και στο σώμα μας. Εάν δεν θέλετε να συμβιβαστείτε, μη διστάσετε να συζητήσετε με τον πλαστικό χειρουργό σας και να ενημερωθείτε για τις θεραπείες και τις επεμβάσεις που μπορούν να αφαιρέσουν χρόνια από το πρόσωπο σας χωρίς να εξαντλήσουν τον προυπολογισμό σας.

(*) Ο κ. Μπελλώνιας είναι Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός. Μπορείτε να απευθύνετε τις ερωτήσεις σας στον κύριο Ε. Μπελλώνια στέλνοντας e-mail στο [email protected].
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v