Πώς δεν θα μυρίζουν οι μασχάλες σου

Μην ντρέπεσαι, σε όλους συμβαίνει. Το θέμα είναι να καταλάβεις γιατί, και να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.
Πώς δεν θα μυρίζουν οι μασχάλες σου
Το καλοκαίρι συνήθως πάει πακέτο με την χαρακτηριστική μυρωδιά της μασχαλίλας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, συναυλίες και άλλους χώρους με συνωστισμένους, ιδρωμένους ανθρώπους. Αν ανησυχείς πως είσαι εσύ ένας από τους ενόχους για τούτη την εσάνς αθηναϊκού καλοκαιριού, σου έχουμε τις αιτίες –και τις λύσεις.

Κατ’ αρχάς, γιατί μυρίζουν οι μασχάλες;

Αφήνουμε στην άκρη το ενδεχόμενο να μην κάνεις αρκετά συχνά μπάνιο (σε εμπιστευόμαστε, βλέπεις) και προχωράμε στις υπόλοιπες αιτίες:

Φταίει η διατροφή σου. Καθώς ο οργανισμός σου διασπά την τροφή, οι χημικές ενώσεις φτάνουν στους αποκρινείς αδένες, απ’ όπου στη συνέχεια μπορούν να εκκριθούν ως μυρωδιά του σώματος. Επομένως, τα τρόφιμα που καταναλώνεις μπορούν να επηρεάσουν το πώς μυρίζεις. Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα με ιδιαίτερα πικάντικες γεύσεις συνδέονται με την έντονη οσμή του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν τα θειώδη τρόφιμα όπως κόκκινο κρέας, κρεμμύδια, σκόρδο, μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι, τα φαγητά με μπαχαρικά όπως κάρυ, κύμινο, τριγωνόφυλλο, σκόρδο και κόλιανδρο και το αλκοόλ σε κάθε του μορφή.

Φταίει η υπερβολική εφίδρωση. Οι καταστάσεις που προκαλούν υπερβολική εφίδρωση, μπορούν να αυξήσουν την οσμή του σώματος. Η υπερβολική εφίδρωση έχει διάφορες αιτίες, στις οποίες περιλαμβάνονται το στρες, κάποια μόλυνση, η εμμηνόπαυση και ο θυρεοειδής αδένας. Αν ιδρώνεις πολύ, η υγρασία που προκαλείται από τον επιπλέον ιδρώτα ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, προκαλώντας τη γνωστή δυσάρεστη οσμή.

Φταίνε οι ορμόνες σου. Η εφηβεία, ο κύκλος της περιόδου, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση προκαλούν ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν το άρωμα του σώματος. Έρευνα του 2020, μάλιστα, διαπίστωσε ότι οι άνδρες αντιλαμβάνονταν τη γυναικεία μυρωδιά του σώματος ως πιο ευχάριστη κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. 

Ωραία όλα αυτά, τι να κάνω δε μου λέτε.

Κατ’ αρχάς, συχνά ντους. «Συχνά» το καλοκαίρι σημαίνει δύο φορές τη μέρα. Είναι επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιείς αντιβακτηριδιακό σαπούνι, και σφουγγάρι.

Δεύτερον, αποσμητικό. Αμέσως μετά το ντους, σε στεγνό δέρμα, και γενναία ποσότητα.

Τρίτον, αποτρίχωση. Σόρι αγόρια, καταλαβαίνουμε ότι δεν νιώθετε άνετα με αυτή την πληροφορία, αλλά οι τρίχες παγιδεύουν τον ιδρώτα και γίνονται μια ωραία, ζεστή φωλίτσα για βακτήρια που προκαλούν τις μυρωδιές.

Τέταρτον, απόφυγε τα φαγητά που απαριθμήσαμε παραπάνω, και μετρίασε την κατανάλωση του αλκοόλ, τουλάχιστον για το καλοκαίρι.

Και τέλος, προσοχή στα υφάσματα των ρούχων που αγοράζεις. Οτιδήποτε συνθετικό, με πρώτο και χειρότερο τον πολυεστέρα, κάνει τη μυρωδιά ανυπόφορη. Προσπάθησε το καλοκαίρι να φοράς μόνο υφάσματα που αναπνέουν, τουτέστιν λινά και βαμβακερά (κατά προτίμηση βιολογικό βαμβάκι).




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v