Botox και Υαλουρονικό για νεότητα: Όσα πρέπει να ξέρετε

Δυο μη επεμβατικές θεραπείες για… αιώνια νεότητα. Τι προσφέρει η καθεμία και τι θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν τις δοκιμάσουμε.
Botox και Υαλουρονικό για νεότητα: Όσα πρέπει να ξέρετε
Ο έρως χρόνια δεν κοιτά, όμως αν ο καθρέφτης σάς… τρομάζει και οι ρυτίδες σας έχουν γίνει άσπονδοι εχθροί, πιθανώς να σκέφτεστε πώς μπορείτε να τις διώξετε ή έστω να τις μειώσετε κάνοντας το δέρμα σας πιο σφριγηλό.

Πώς είπατε; Δεν θέλετε νυστέρι; Κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν και μη επεμβατικές θεραπείες, μάλιστα δυο εξ αυτών είναι από τις πλέον δημοφιλείς: το Botox και το Υαλουρονικό.

Ενέσεις Botox: Πώς λειτουργούν;

Το Botox μπλοκάρει τα σήματα από τα νεύρα προς τους μύες, έτσι ο μυς στον οποίο γίνεται η έγχυση δεν μπορεί να συσπαστεί. Με αυτόν τον τρόπο οι ρυτίδες «χαλαρώνουν» και «μαλακώνουν».

Χρησιμοποιείται συχνότερα στις γραμμές του μετώπου, στα πόδια της χήνας (δηλαδή στις γραμμές γύρω από μάτια) και στις γραμμές ανάμεσα στα φρύδια. Σημειώστε πως οι ρυτίδες που προκαλούνται από τις βλάβες από τον ήλιο και τη βαρύτητα δεν αντιμετωπίζονται με Botox. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τις γραμμές των χειλιών και για το πηγούνι, καθώς και για τη γωνία του στόματος και του λαιμού.

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Η επέμβαση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και δεν απαιτεί αναισθησία. Το Botox εγχέεται με μια λεπτή βελόνα σε συγκεκριμένους μύες προκαλώντας μικρή μόνο ενόχληση. Γενικά χρειάζονται τρεις έως επτά ημέρες για να έχει πλήρη δράση και είναι καλύτερο να αποφύγετε το αλκοόλ τουλάχιστον για μία εβδομάδα πριν από τη διαδικασία. Θα πρέπει επίσης να σταματήσετε να παίρνετε ασπιρίνη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα δύο εβδομάδες πριν από τη θεραπεία για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης μελανιών.

Πόσο κρατά;

Τα αποτελέσματα του Botox διαρκούν συνήθως τρεις έως τέσσερις μήνες. Καθώς η μυϊκή δράση επανέρχεται σταδιακά, οι γραμμές και οι ρυτίδες αρχίζουν να επανεμφανίζονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν ξανά. Οι γραμμές και οι ρυτίδες επανεμφανίζονται λιγότερο έντονες με την πάροδο του χρόνου, επειδή οι μυς εκπαιδεύονται στην χαλάρωση που προκαλείται από τις ενέσεις.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Οι προσωρινές μελανιές είναι η πιο συχνή παρενέργεια, ενώ πιο σπάνια πιθανώς να υπάρξουν πονοκέφαλοι που διαρκούν 24 με 48 ώρες. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να εμφανίσει βλεφαρόπτωση, η οποία όμως εξαλείφεται μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η βλεφαρόπτωση συνήθως προκαλείται όταν το Botox μετακινείται, επομένως καλό είναι μην τρίβετε την περιοχή που έχει υποβληθεί σε θεραπεία για 12 ώρες μετά την ένεση και να μην ξαπλώνετε για μία ώρα μετά τη διαδικασία.

Γυναίκες που είναι έγκυες, που θηλάζουν, είναι κάτω των 18 ετών ή πάσχουν από νευρολογική πάθηση δεν πρέπει να κάνουν Botox. Δεδομένου επίσης ότι το Botox δεν είναι αποτελεσματικό για όλες τις ρυτίδες, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας πριν ξεκινήσετε θεραπεία.

Υαλουρονικό οξύ: Τι είναι;

Το Υαλουρονικό είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο καλλυντικό ενέσιμο, μετά το Botox. Το κύριο συστατικό σε αυτό είναι το υαλουρονικό οξύ, το οποίο υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό μας και κυρίως στο δέρμα μας και είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου αυτό να δείχνει πιο σφριγηλό και νεανικό. Αν και υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι λειτουργεί ως αντιγηραντικό καλλυντικό προϊόν, χρησιμοποιείται και ως ενέσιμο στο πρόσωπο – θεραπεία γνωστή ως filler – μειώνοντας τις ρυτίδες και ενισχύοντας τη σφριγηλότητα.

Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στα μάγουλα, στα χείλη, στις ρινοχειλικές πτυχές, στις ρυτίδες των χεριών και στις πτυχές γύρω από το στόμα.

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα, σε μία επίσκεψη, ενώ τα αποτελέσματα είναι ορατά σε λιγότερο από μία ημέρα. Τα πλήρη αποτελέσματα συνήθως έρχονται μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες.

Και από παρενέργειες;

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των ενέσεων με Υαλουρονικό είναι το πρήξιμο, πόνος ή κνησμός στο σημείο της ένεσης, μελανιές και πονοκέφαλος, συμπτώματα τα οποία εξαλείφονται συνήθως μέσα σε 7 έως 18 ημέρες. Πιο σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η αλλεργική αντίδραση, η μόλυνση και η άνιση σφριγηλότητα του δέρματος.

Οι ενέσεις Υαλουρονικού θα πρέπει να αποφεύγονται (προφανώς) από άτομα που είχαν αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση, από  όσους εμφάνισαν έντονες μελανιές στη θέση έγχυσης, και από όσους παίρνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος.

Με πληροφορίες από WebMD και Iatronet

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v