Τρίτο άτομο: Τα ψέματα που λες στον εαυτό σου

Ποια είναι τα ψέματα που λες στον εαυτό σου όταν γίνεσαι το τρίτο άτομο σε μια σχέση;
Τρίτο άτομο: Τα ψέματα που λες στον εαυτό σου
Ας ξεκινήσουμε με μια μεγάλη αλήθεια: Το να είσαι το τρίτο άτομο σε μία σχέση δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να νιώθεις πως κάνεις κάτι απαγορευμένο (που κάνεις) και να πιστεύεις πως είναι η πιο σέξι εμπειρία της ζωής σου (που σύντομα δεν θα είναι). Το πρόβλημα είναι ότι, καλώς ή κακώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν τον εαυτό τους απ’ το να αποκτήσει αισθήματα για τα άτομα με τα οποία κάνει σεξ.

Και αν αρχίσεις να έχεις αισθήματα, τότε γρήγορα έρχεται η ώρα των ψεμάτων.

“Ο/η γκόμενος/α δεν το ξέρει, άρα όλα καλά”
Άλλωστε, αυτό που δεν ξέρεις, δεν μπορεί να σου κάνει κακό, ε; Τεράστιο λάθος. Μπορεί εσύ να μην επηρεάζεσαι άμεσα από αυτό, αλλά το άτομο με το οποίο κάνεις σεξ θα μεταφέρει όλες τις ενοχές και τα πολύπλοκα αισθήματα που του δημιουργεί η παράνομη σχέση σας… στην κανονική του. Άθελά σου γίνεσαι ακόμα ένας παράγοντας στην δυστυχία δύο ανθρώπων.

“Είναι απλό σεξ, δεν έχει σημασία”
Ναι, τις περισσότερες φορές ξεκινάει έτσι. Αλλά τις περισσότερες φορές, εξελίσσεται. Υπάρχει δέσιμο, υπάρχουν αισθήματα, υπάρχει σταθερότητα. Και, συγγνώμη, αλλά πόσες σταθερές σχέσεις μπορεί να κάνει ο μέσος άνθρωπος ταυτόχρονα; (Μία, εκτός κι αν την έχει παλέψει σε polyamorous σχέση για τουλάχιστον δύο χρόνια.)

“Ξέρω πολύ καλά ότι δεν πρέπει να δεθώ μαζί του”
Το ότι το ξέρεις δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ξέρεις και ότι αν βάλεις το χέρι σου σε βραστό νερό, θα καείς. Και ακριβώς αυτό κάνεις, αλλά σε συναισθηματικό επίπεδο. Τα εγκαύματα της καρδιάς μπορεί να μην είναι φανερά, αλλά πονάνε εξίσου.

“Θα τον/την παρατήσει για να είναι μαζί μου… κάποτε”
Το πιστεύεις όντως αυτό; Εντάξει, ας το αναλύσουμε. Οι σχέσεις προσφέρουν σταθερότητα. Οι κακές σχέσεις προσφέρουν σταθερότητα και μιζέρια, η οποία σε κάνει να γκρινιάζεις (ή, ξέρεις, να ξενοπ*δάς) και μετά να νιώθεις ότι μπορείς να διαχειριστείς την μιζέρια καλύτερα. Αυτό δεν συμβαίνει, αλλά ποτέ δεν σταματάς να ελπίζεις ότι η επόμενή σου γκρίνια (ή γρήγορο σεξ σε ξενοδοχείο ημιδιαμονής) θα ισορροπήσει τα πράγματα. Και όλα αυτά για να μην χάσεις την σταθερότητα. Είναι απαίσιο, αλλά είναι ο τρόπος που δουλεύει ο περισσότερος κόσμος, και αν δεν δούλευε έτσι, εμείς δεν θα χρειαζόταν να τα λέμε αυτά. Συνεπώς, ρώτα ξανά τον εαυτό σου: Το πιστεύεις όντως αυτό;

“Η σχέση τους είναι απαίσια, του αξίζει κάτι καλύτερο”
Αυτό είναι μια παραλλαγή του προηγούμενου, με την διαφορά ότι αντί να διατηρείς μια αθώα αφέλεια γύρω από το ζήτημα (που θα σε έβαζε πιο εύκολα στην θέση του θύματος), έχεις επιλέξει να συνεχίσεις γνωρίζοντας πολύ καλά ότι παρεμβαίνεις σε μία σχέση και τίποτα καλό δεν πρόκειται να προκύψει από αυτό. Κι αυτό λέει πάρα πολλά…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v