Περίεργα σημάδια ότι όλα πάνε καλά

Μήπως η ζωή σου είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι νόμιζες; Μήπως αγνοείς μερικά μικρά (αλλά σημαντικά) σημάδια;
Περίεργα σημάδια ότι όλα πάνε καλά
Είναι πάρα πολύ εύκολο να απογοητευόμαστε, να πιστεύουμε ότι η ζωή μας είναι δύσκολη και πως όλα πάνε στραβά. Και, ναι, υπάρχουν πολλά προβλήματα που σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά, που μας κάνουν την ζωή πιο δύσκολη, αλλά…

Αλλά τι συμβαίνει με τα μικρά πραγματάκια που έρχονται να μας θυμίσουν ότι τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε; Μήπως μέσα από τις χαραμάδες, μπορείς να δεις ότι μεγάλωσες, ωρίμασες, ότι έχεις βρει λιγάκι τον εαυτό σου;

Δεν σου λείπουν οι έξοδοι
Ξέρεις ότι θα βγεις όταν είναι να βγεις, και με όποιους είναι να βγεις. Και μερικές φορές ξέρεις ότι το να μένεις μέσα με ένα ποτήρι κρασί και την οθόνη του λάπτοπ είναι προτιμότερο. Και, όχι, όταν βλέπεις φωτογραφίες από τις εξόδους των φίλων σου χωρίς εσένα, δεν νιώθεις ζήλεια.

Έχεις λίγους φίλους και καλούς
Πριν μερικά χρόνια μπορεί να είχες έναν τεράστιο κοινωνικό κύκλο, και κάποια στιγμή κατάλαβες ότι αυτό είναι αδύνατο. Δεν μπορείς να έχεις τόσο στενές σχέσεις με τόσα πολλά άτομα. Και κάπως έτσι, σιγά-σιγά, άρχισες να κάνεις ένα προσεκτικό ξεδιάλεγμα, και έμεινες με τα άτομα που αγαπάς πραγματικά. Κι αυτό είναι υπέροχο.

Δεν νιώθεις αβεβαιότητα
Θυμάσαι εκείνες τις μέρες που ξυπνούσες και δεν είχες ιδέα τι θα έκανες; Ποιος ήταν ο σκοπός σου; Πλέον δεν συμβαίνει αυτό. Ξέρεις πού βρίσκεσαι, ξέρεις τι κάνεις και ξέρεις ότι είσαι στον σωστό δρόμο—ακόμα κι αν ο προορισμός δεν είναι ακόμα κοντά.

Νιώθεις περήφανος γι’ αυτά που έχεις κάνει
Εντάξει, δεν θα πει κανείς ότι η περηφάνια είναι η μόνιμή σου διάθεση, αλλά αν κάτσεις και το καλοσκεφτείς, έχεις κάνει αρκετά πράγματα. Έχεις καταφέρει αρκετούς από τους στόχους σου, και αυτή είναι μια σκέψη που σου δίνει δύναμη να προχωρήσεις.

Καταλαβαίνεις τους γονείς σου
Επειδή τα πράγματα στην ζωή δεν είναι ποτέ άσπρο-μαύρο, όσο μεγαλώνεις, σιγά-σιγά θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις περισσότερο τους γονείς σου. Γιατί σου έλεγαν αυτά που σου έλεγαν, γιατί φέρονταν με τον τρόπο που φέρονταν… Και αυτή η σκέψη δεν σε φρικάρει όσο περίμενες.

Έχεις σταματήσει να απολογείσαι
Για την συμπεριφορά σου, για τον χαρακτήρα σου, για οτιδήποτε βρίσκεται πέρα από τον έλεγχό σου και ο κόσμος πρέπει απλά να αποδεχτεί-- ή να φύγει απ' την ζωή σου.

Δεν φοβάσαι το μέλλον
Είναι πάρα πολύ φυσιολογικό να σκέφτεσαι ποιο θες να είναι το επόμενό σου βήμα και να νιώθεις φόβο. Η αβεβαιότητα βρίσκεται παντού, όσο γερές βάσεις κι αν έχεις. Αλλά έρχεται κάποια στιγμή στην ζωή σου που καταλαβαίνεις ότι α) δεν έχεις τίποτα να χάσεις, και β) μπορείς όντως να καταφέρεις τα πάντα.

Έχεις μάθει να εκτιμάς το παρόν…
…αντί να αγχώνεσαι για το μέλλον και να σκαλίζεις συνέχεια το παρελθόν. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Μπορείς να λες “Σ’ αγαπώ”
Και δεν πρόκειται κανείς να σε σταματήσει. Τα αισθήματά μας πρέπει να εκφράζονται, και δεν πρόκειται ποτέ ξανά να τα καταπιέσεις!

Θοδωρής Διάκος


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v