Μήπως είσαι αυτοκαταστροφικός και δεν το ξέρεις;

Η αυτοκαταστροφή μπορεί να πάρει μορφές πολύ πιο ύπουλες και κακές από τις δραματικές, κινηματογραφικές εικόνες που έχουμε συνηθίσει…
Μήπως είσαι αυτοκαταστροφικός και δεν το ξέρεις;
Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή περάσαμε από μια φάση αυτοκαταστροφής. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν κάνει την αυτοκαταστροφή κομμάτι της ζωής τους. Και, σίγουρα, όταν ακούμε αυτή τη λέξη, μας έρχονται στο μυαλό εικόνες αλκοολισμού, κακών σχέσεων… Μήπως όμως η αυτοκαταστροφή έχει και μια άλλη πλευρά; Μια πλευρά που δεν παρατηρούμε, γιατί είναι μικρές πράξεις που δεν θα τους δώσει ο κόσμος σημασία—κι αυτό είναι που τις κάνει τόσο επικίνδυνες.

Αν νιώσεις να ταυτίζεσαι με κάτι σε αυτή τη λίστα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σε παρακαλέσουμε να πάρεις μια ανάσα και να θυμηθείς ότι αξίζεις. Αγάπη, φίλους, ευτυχία και ζωή. Γιατί η αυτοκαταστροφή δεν θα σε οδηγήσει πουθενά…

*“Ξεχνάς” να φας μερικές φορές, επειδή δεν πιστεύεις ότι σου αξίζει να απολαμβάνεις το φαγητό…

*…ή νιώθεις ενοχές κάθε φορά που τρως, γιατί έχεις πείσει τον εαυτό σου πως δεν σ’ αρέσει αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη.

*Όποτε σου κάνουν ένα κομπλιμέντο, η πρώτη σου σκέψη είναι να το αρνηθείς, γιατί για κάποιον λόγο νομίζεις πως δεν το αξίζεις.

*Κάθε φορά που ανεβάζεις μια selfie και την σβήνεις, επειδή δεν πήρε αρκετά likes.

*Κάθε φορά που ακούς σκόπιμα μουσική, η οποία ξέρεις ότι θα σου φέρει άσχημες αναμνήσεις.

*Όταν δεν σηκώνεσαι από το κρεβάτι, γιατί νιώθεις πως ούτως ή άλλως η μέρα σου δεν θα ‘χει νόημα.

*Κάθε φορά που αρνείσαι να πας στην παραλία, επειδή αισθάνεσαι άσχημα για το σώμα σου.

*Όλες εκείνες τις φορές που κοιτάς εικόνες από διάσημους, με δέκα στρώματα Photoshop πάνω τους, και νιώθεις μειονεκτικά, λες κι εκείνοι δεν έχουν ατέλειες.

*Όταν βγαίνεις έξω για να πιεις, και πίνεις παραπάνω απ’ όσο χρειάζεσαι για να περάσεις καλά.

*Κάθε φορά που ξέρεις ότι μπορείς να καταφέρεις κάτι, αλλά αρνείσαι να καταβάλεις προσπάθεια, γιατί πιστεύεις πως θα αποτύχεις.

*Κάθε φορά που γυρνάς στο σπίτι υπερβολικά νωρίς, επειδή ένιωσες πως δεν ήσουν αρκετά όμορφος/η ή ενδιαφέρων.

*Κάθε φορά που, αντί να ζήσεις την ζωή σου, φτιάχνεις στο κεφάλι σου τα χειρότερα υποθετικά σενάρια.

*Κάθε φορά που ξαναστέλνεις μηνύματα σε πρώην, γιατί δεν πιστεύεις ότι αξίζεις κάτι καλύτερο και συμβιβάζεσαι.

*Κάθε φορά που προσπαθείς να βρεις αιτίες για να μαλώσεις με τους ανθρώπους που αγαπάς, ακόμα κι αν κατά βάθος ξέρεις πως μπορείς να τους εμπιστευθείς απόλυτα.

*Όλες εκείνες οι φορές που δεν ένιωθες καλά, και αντί να μιλήσεις στους φίλους σου για να σε βοηθήσουν, έκατσες κι έβραζες στο ζουμί σου.

*Κάθε φορά που απομακρύνθηκες από ένα άτομο που θέλει να είναι δίπλα σου, γιατί φοβάσαι πως όλοι θα αντιπαθήσουν τον αληθινό σου εαυτό.

*Κάθε φορά που επαναλαμβάνεις συνειδητά τα λάθη σου—κι ας ξέρεις πως τα πράγματα δεν θα καλυτερεύσουν.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v