Πώς θα καταλάβεις ότι ο φίλος σου είναι σε τοξική σχέση

Υποψιάζεσαι ότι κάποιος φίλος βρίσκεται σε σχέση τοξική; Έχουμε επτά σημάδια που θα σε βοηθήσουν να βεβαιωθείς. Το δύσκολο είναι τι θα κάνεις μετά.
Πώς θα καταλάβεις ότι ο φίλος σου είναι σε τοξική σχέση
Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι βασικό: Δεν μπορείς να σώσεις κάποιον που δεν θέλει να σωθεί. Νόμος, ισχύει για τα πάντα, συνέχεια και παντού, και φυσικά περιλαμβάνει τις σχέσεις –μη σου πούμε ότι ισχύει για τις σχέσεις περισσότερο απ’ όσο για οτιδήποτε άλλο.

Οπότε, ακόμα και αν τα παρακάτω σημάδια σού επαληθεύσουν ότι κάποιος φίλος/η σου βρίσκεται όντως σε τοξική σχέση, μπορείς να του μιλήσεις, να εξηγήσεις πως τα καμπανάκια χτυπούν ανησυχητικά, να δηλώσεις πως είσαι δίπλα του ό,τι και αν συμβεί, ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει, ακόμα και αν αφεθεί να πιστεύει πως δεν έχει κανέναν στον κόσμο παρά μόνο τη σχέση του, εσύ θα είσαι πάντα εκεί. Και τέλος. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο, τουλάχιστον μέχρι να σου το ζητήσει.

Η λίστα που ακολουθεί είναι απλά για να επαληθεύσεις τις υποψίες σου –γιατί για να είσαι εδώ που είσαι και να διαβάζεις αυτά που διαβάζεις, μάλλον θα έχεις υποψίες.

(*) Οι αντωνυμίες είναι σε τυχαία γένη, για να αποφύγουμε τα εκνευριστικά τον/την και του/της. Προσάρμοσε ανάλογα με την περίπτωση.

Δεν μπορείτε να κανονίσετε ποτέ τίποτα, αν δεν πάρει πρώτα την άδεια του συντρόφου της. Ακόμα χειρότερα, ό,τι και αν κανονίσετε ρωτάει αν θα σε πείραζε να τον φέρει μαζί. Εκατό φορές χειρότερα, τον φέρνει μαζί χωρίς να ρωτήσει αν θα σε πείραζε.

Παλιά, ο φίλος σου είχε ενδιαφέροντα και ασχολίες τα οποία τώρα έχει παρατήσει. Αν τον ρωτήσεις, θα σου πει «για να έχω πιο πολύ ελεύθερο χρόνο να τη βλέπω, μωρέ». Και δεν βρίσκεται στο πρώτο τρίμηνο σχέσης.

Τους φίλους σας του αντίθετου από το δικό του φύλο σαν να τους αποφεύγει τώρα τελευταία. Αν τον ρωτήσεις, «δεν θέλει να δίνει δικαιώματα». Βάζουμε στοίχημα πως αν ρωτούσες το έτερό του ήμισυ, θα ήταν απ’ αυτούς που «δεν πιστεύουν στη φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας, πάντα κάτι υπάρχει από πίσω».

Η φίλη σου λέει συχνά «είμαστε τέλεια όταν δεν [μοτίβο καυγά ή συμπεριφοράς που επαναλαμβάνεται ανησυχητικά]».

Δεν έχει πια την αυτοπεποίθηση που είχε. Συμπληρώνει (ενώ δεν το έκανε παλιά) σχεδόν κάθε φράση του με ένα «αλλά μπορεί να κάνω και λάθος», μιλάει λιγότερο, ντύνεται πιο συντηρητικά, φαίνεται πιο εσωστρεφής ή και ντροπαλός απ’ ό,τι ήταν.

Όταν σου περιγράφει καυγά ή διαφωνία μεταξύ τους –πράγμα που γίνεται όλο και πιο συχνά όσο περνά ο καιρός− ρίχνει πάντα το φταίξιμο τον εαυτό του, και όταν πας να πεις κάτι για τη σύντροφό του παρατηρείς ότι τη δικαιολογεί, τύπου «δεν φταίει εκείνη, είναι που εγώ…» ή «περνάει δύσκολα τώρα τελευταία, κι εγώ αντί να της σταθώ της φορτώνω και άλλα».

Αν εσύ ή κάποιος κοινός σας φίλος δηλώσει ανοιχτά ότι τα σημάδια είναι ανησυχητικά, ή και πιο απερίφραστα ότι δεν εγκρίνει, το άτομο που είναι στην τοξική σχέση θα σταματήσει να μιλά για τη σχέση του. Δεν είναι ότι κρατάει μούτρα, είναι ότι αυτά που λέτε κατά βάθος τα ξέρει –απλά δεν θέλει να τα ακούει, γιατί τότε θα πρέπει να τα παραδεχτεί στον εαυτό του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v