Πώς θα καταλάβεις αν σε συμπαθούν τα πεθερικά σου

Προσπαθείς μάταια να καταλάβεις αν τα πεθερικά σου τρέφουν συμπάθεια για εσένα; Αναρωτιέσαι αν είναι απλά ευγενικοί ή ιδιότροποι; Έχουμε μερικές συμβουλές για να βγάλεις τα συμπεράσματά σου.

Υπάρχουν εκείνα τα πεθερικά, τα ακραία, τα παραδοσιακά που σου ξεκαθαρίζουν από την πρώτη στιγμή με ένα και μόνο βλέμμα αν σε συμπαθούν ή όχι. Είναι και εκείνα τα πεθερικά που μιλούν με γρίφους, δεν είναι και διαχυτικά, αλλά ούτε και σνομπ. Το κενό βλέμμα τους και το αψυχολόγητο χαμόγελό τους σε τρομάζει, δεν ξέρεις πώς να τους διαχειριστείς, δεν μπορείς να τους διαβάσεις. Χρειάζεσαι μήπως λίγη βοήθεια;

Υποτιμούν τα κατορθώματά σου
Θυμήσου, έχεις νιώσει ποτέ ότι τα πεθερικά σου σε υποτιμούν; Μπορεί να βρήκες δουλειά, μπορεί να πήρες προαγωγή ή να έκανες ένα μεταπτυχιακό. Τα πεθερικά σου αδιαφόρησαν για το νέο σου επίτευγμα, απάντησαν ένα σκέτο «Ωραία» και γύρισαν την κουβέντα στο παιδί τους και το άγχος που αντιμετωπίζει στην δουλειά του. Κακόψυχοι.

Δεν υπάρχεις
Νιώθεις ότι δεν είσαι στο οπτικό τους πεδίο. Μήπως είσαι ένα φάντασμα γι’ αυτούς; Προσπαθείς μάταια να συμμετέχεις στη συζήτηση, αλλά πάνω που βρήκες ένα θέμα για το οποίο μπορείς να μιλήσεις, αλλάζουν το θέμα και το γυρνάνε σε κάτι για το οποίο δεν έχεις ιδέα–π.χ. κάτι αστείο που συνέβη σε μία οικογενειακή γιορτή δέκα χρόνια πριν. Δεν θέλουν να σε συμπεριλάβουν στην κουβέντα τους, ούτε στην οικογένειά τους.

Τα κομπλιμέντα τους είναι διφορούμενα
Ίσως έχεις αναρωτηθεί αν αυτό που μόλις σου είπαν ήταν κάποιου είδους κριτική ή αν ήταν κομπλιμέντο. Για να σε βοηθήσουμε λίγο, μπορεί να σου είπε η πεθερά σου ή ο πεθερός σου –με σαρδόνιο χαμόγελο πάντα- «Βαμμένη φαίνεσαι καλύτερη, να βάφεσαι πιο συχνά» ή «Λογικό να μην το καταλαβαίνεις, είναι λίγο δύσκολο». Μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί και όχι. Είναι όμως πισώπλατη μαχαιριά.

Τι επαγγέλλεσαι;
Πώς πάει στη δουλειά; Με το αφεντικό όλα καλά; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα έκαναν τα πεθερικά σε έναν ιδεατό κόσμο. Ή αν απλώς σε συμπαθούσαν. Δεν τους ενδιαφέρει πώς τα πας ή αν περνάς καλά στη δουλειά σου; Συγγνώμη αλλά δεν τους ενδιαφέρεις ούτε εσύ.

Σου κάνουν περίεργα δώρα
Έχεις την αίσθηση ότι τα δώρα τους είναι διορθωτικά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σου κάνουν συνέχεια συγκεκριμένα δώρα για ένα σου ελάττωμα. Δεν ξέρουμε ποιο είναι το ελάττωμά σου, αλλά αυτοί ξέρουν και σ'το τονίζουν αλληγορικά.

Κορνίζες ή έστω φωτογραφίες στο κινητό
Αυτό θα σου το αποδείξουμε με απαγωγή σε άτοπο. Οι γονείς που συμπαθούν τον σύντροφό του παιδιού τους, έχουν τουλάχιστον μία κορνίζα (ή τουλάχιστον μία φωτογραφία στο κινητό) στην οποία εικονίζεται το ζευγάρι. Αν δεν έχουν φωτογραφία, απλώς δεν σε συμπαθούν.

Έχεις παιδιά;
Και τα πεθερικά σου δεν συμφωνούν με τις δικές σου αρχές, επεμβαίνοντας στην ανατροφή τους; Αν δεν μοιράζεστε τις ίδιες αξίες, σου έχουμε κακά νέα.

Δεν κάνεις τίποτα σωστά
Αυτό ενώ είναι προφανές σημάδι ότι τα πεθερικά μας δε μας συμπαθούν, καμιά φορά εθελοτυφλούμε όταν συμβαίνει. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται λίγο πιο συχνά στις γιορτές, τότε που μπορούν να αμφισβητήσουν τα έθιμα ή τις συνήθειες τις δικές σου και της οικογενείας σου. «Μεγάλη Πέμπτη διαβάζουν όλα τα Ευαγγέλια και εσείς θα πάτε σινεμά;».

Το Crash Test
Για γυναίκα: Πρότεινε στην πεθερά σου να μαγειρέψεις εσύ. Αν σου δώσει το ελεύθερο να κάνεις ό,τι θέλεις, πιθανώς σε συμπαθεί. Αν χώνεται στα πόδια σου, σου κάνει υποδείξεις και σου λέει «Εσύ δεν ξέρεις», δεν σε έχει και σε πολλή εκτίμηση.

Για άντρα: Πρότεινε στον πεθερό σου να τον πετάξεις εσύ στον γιατρό ή να τον βοηθήσεις με τον κήπο ή ό,τι θεωρείται αντρική δουλειά και χρειάζεται βοήθεια. Μπορεί να σου πει απλώς «Ναι, έλα» ή αν είναι σούπερ γλυκούλης «Ευχαριστώ παιδί μου, κάτσε εσύ, δεν χρειάζομαι κάτι». Αν δεν σε συμπαθεί θα το καταλάβεις. Υπάρχουν πολλά κλισέ με τα οποία μπορεί να υποτιμήσει τις ικανότητες ή την σκληραγώγηση που δέχτηκες από τον δικό σου πατέρα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v