Τι να κάνεις αν έχει εθιστεί στο κινητό

Πάρε τα μέτρα σου τώρα πριν αρχίσεις τις φωνές και τις υστερίες.

Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν βλέπεις τον/την σύντροφό σου να κάθεται συνέχεια στο κινητό είναι ότι φλερτάρει. Εδώ που φτάσαμε όμως, πολιτισμικά και τεχνολογικά, τα φαινόμενα (και μόνο) είναι αυτά που απατούν. Συνήθως οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε αυτή τη συσκευή που προσφέρει αστείρευτη γνώση, γέλιο και επικοινωνία. Εκεί που νόμιζες ότι η σύντροφός σου στέλνει μήνυμα σε γκόμενο, τελικά στέλνει στη φίλη της το τελευταίο meme από τα Ancient Greek Memes. Εκεί που νόμιζες ότι ο σύντροφός σου στέλνει σε άλλη, τελικά έστελνε στο φίλο του το τελευταίο βίντεο του Ραπτόπουλου.

Παρ’ όλα αυτά, όπου και να στέλνει, είναι εκνευριστικό αυτόν τον λίγο χρόνο που έχετε να περάσετε μαζί, να έχει κολλημένα τα μάτια του στην οθόνη. Να τι θα κάνεις.

Βήμα 1ο

Πριν κατηγορήσεις το ταίρι σου, κάνε μια αυτοκριτική. Πόση ώρα κάθεσαι εσύ στο κινητό σου; Ίσως ο άνθρωπος κάθεται στο κινητό του επειδή κάθεσαι εσύ, από αντίδραση. Παρατήρησε για δύο τρεις μέρες σε ποιες στιγμές και γιατί θα τον/την πιάσεις αποχαυνωμένο/η πάνω από μία οθόνη.

Βήμα 2ο

Χρονομέτρησέ τον/την
Αφού τον/την χρονομετρήσεις κάτσε και συζήτησε το ήρεμα. Ρώτα στην αρχή πόσος χρόνος νομίζει έχει περάσει σκρολάροντας στο κινητό και αν σου απαντήσει λιγότερο από όσο μέτρησες, επισήμανε ότι είναι λιγάκι ανησυχητικό.

Δείξε τη δυσαρέσκειά σου
Είναι αρκετά πιθανό, στην παραπάνω συζήτηση να αντιδράσει λέγοντας σου ότι υπερβάλλεις. Ενημέρωσε τον/την ότι ήδη είναι δύσκολο για εσένα να το κουβεντιάσεις, γιατί δεν ξέρεις τι να υποθέσεις. Είναι συνέχεια στο κινητό επειδή έχει εθιστεί ή επειδή μιλάει με κόσμο; Τότε είναι που θα καταλάβεις αν έχει πονηρές διαθέσεις.

Βήμα 3ο

Βάλε περιορισμούς
Βάζοντας κανόνες θα περιορίσεις και εσύ τον χρόνο που περνάς στο κινητό σου. Για παράδειγμα:

Κανόνας α’: Δεν χρησιμοποιείτε το κινητό κατά τη διάρκεια του φαγητού. Η ώρα του φαγητού, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, είναι ιερή. Πρόκειται για αυτή τη στιγμή της ημέρας που συζητάμε τα νέα μας και επικοινωνούμε.

Κανόνας β’: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οι δύο το κινητό στις διαφημίσεις της ταινίας που βλέπετε.

Κανόνας γ’: Συνεννοείστε ότι κάποια συγκεκριμένη ώρα, για παράδειγμα στις 10.30, τα κινητά μπαίνουν στο αθόρυβο. Ίσως είναι σοφή απόφαση να κλείνετε και το wi-fi στα κινητά σας μετά από εκείνη την ώρα. Κλήσεις, μηνύματα και λοιπές ειδοποιήσεις ελέγχονται το πρωί.

Κανόνας δ’: Για να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη σας, μπορείτε να θέσετε τον εξής κανόνα: αν βλέπετε ότι περνάει αρκετή ώρα που κάποιος από τους δύο στέλνει διαρκώς μηνύματα, είναι η μοναδική φορά που μπορείτε να ρωτήσετε ποιος είναι.

Βήμα 4ο

Ξανασυζητήστε
Το συζητήσατε, βάλατε τους κανόνες σας, ήρθε η ώρα να κάνετε έναν απολογισμό των ενεργειών σας. Μπορεί οι παραπάνω κανόνες να μην σας ταιριάζουν και να χρειαστεί να τους επαναπροσδιορίσετε. Ενδεχομένως ο διαδικτυακός χρόνος που έχετε συμφωνήσει να είναι ελάχιστος ή υπερβολικός. Τέλος, αν η προσπάθειά σας δεν αποφέρει καρπούς, θα ήταν καλό να συζητήσετε αν υπάρχει πιθανότητα ο σύντροφός σας να είναι εθισμένος.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v