Τα ζευγάρια που γελούν μαζί παραμένουν μαζί

Νέα έρευνα λέει πως τα ζευγάρια που έχουν κοινή αίσθηση του χιούμορ έχουν και περισσότερες πιθανότητες να μακροημερεύσουν.

Το έτερο σου ήμισυ σε κοροϊδεύει για τα βιβλία σου που είναι τακτοποιημένα με αλφαβητική σειρά; Ξεκαρδίζεσαι κάθε φορά που κλαίει με ταινία; Οι επιστήμονες λένε πως είστε πλασμένοι ο ένας για τον άλλο, τέλος.

Τα ζευγάρια που πειράζονται μεταξύ τους, που έχουν κοινά inside jokes και γελούν πολύ όταν βρίσκονται μαζί έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν μαζί για καιρό –ίσως και για πάντα− σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος επικοινωνίας, Jeffrey Hall.

Ωστόσο, η έρευνα σπεύδει να διευκρινίσει πως τα κακοπροαίρετα «αστεία», αυτά που τελικά πληγώνουν τον άλλο, όχι μόνο δε μετράνε αλλά πιθανότατα κρύβουν και σοβαρό πρόβλημα στη σχέση. Το θέμα είναι να γελάτε και οι δύο, αλλιώς δεν είναι αστείο, που έλεγε κι ένα παλιό ρητό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 39 προηγούμενες μελέτες με 150.00 συμμετέχοντες συνολικά, για να καθορίσουν πόσο σημαντικό είναι το χιούμορ σε μια σχέση. Τα αποτελέσματα, που θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος της επιθεώρησης Personal Relationships, έδειξαν πως το να είσαι αστείος δεν σημαίνει απαραίτητα πως κάνεις ευκολότερα σχέσεις. Τα ζευγάρια, όμως, που κάνουν χιούμορ μαζί, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντέξουν στον χρόνο.

«Οι άνθρωποι συνηθίζουν να λένε πως αυτό που ψάχνουν σε έναν σύντροφο είναι το χιούμορ, αλλά αυτή είναι μια πολύ ευρεία έννοια» δήλωσε ο καθηγητής Hall. «Αυτό που καθορίζει πραγματικά την σχέση είναι η κοινή αίσθηση του χιούμορ, τα πράγματα που σας κάνουν να γελάτε μαζί. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χιούμορ που είναι καλύτερο ή χειρότερο από κάποιο άλλο. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσκετε για παράδειγμα και οι δύο το μαύρο χιούμορ ξεκαρδιστικό».

Προειδοποιεί, ωστόσο πως «το επιθετικό χιούμορ είναι κακό σημάδι για τις σχέσεις σου γενικώς, και γίνεται ακόμα χειρότερο αν χρησιμοποιείται εντός της σχέσης, εναντίον δηλαδή του/της συντρόφου. Αν πιστεύεις ότι ο/η σύντροφός σου κάνει κακοπροαίρετα αστεία, πιθανότατα τα έχεις δει να στρέφονται και εναντίον σου».

Πηγή: Daily Mail


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v