Τι γίνεται όταν χάνεται η εμπιστοσύνη στη σχέση;

Σου είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο να τον/την εμπιστευτείς; Αναρωτιέσαι αν μπορεί να αυτό να αλλάξει;

Ε, δεν μπορεί. Ή τουλάχιστον μπορεί, αλλά πάρα πολύ δύσκολα.

Γιατί αν ο ένας από τους δύο παύει να εμπιστεύεται τότε προκύπτουν προβλήματα στη σχέση, τα οποία απαιτούν προσπάθεια και από τους δυο – ιδιαίτερα από τον «θύτη» -για να εξομαλυνθούν.

Όταν έχεις χάσει την εμπιστοσύνη σου στον άλλον, δεν πιστεύεις οτιδήποτε σου λέει. Ακόμα και ένα «θα πάω για ποτάκι με έναν φίλο» μπορεί να προκαλέσει καυγά επιπέδου «σε κεράτωσα». Κάθε φορά που θα φεύγει από το σπίτι θα αναρωτιέσαι τι κάνει και με ποιον το κάνει. Θα φαντάζεσαι ότι ο τάδε φίλος ή φίλη του μπορεί να είναι ο/η ερωτικός του/της παρτενέρ.

Επίσης, προκαλεί ανασφάλεια σε έναν από τους δύο. Όταν χαθεί η εμπιστοσύνη, κάθε τι που σου λέει, σού φαίνεται τεράστιο ψέμα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάθε στιγμή που περνάς μακριά του/της είναι μια ωραιότατη αφορμή για να βάλεις στο μυαλό σου ένα σωρό πράγματα – και να ξενερώνεις λεπτό με το λεπτό ολοένα και περισσότερο. Ακόμα και αν αυτό είναι ένα Σαββατοκύριακο με φίλους στην πιο τέλεια τοποθεσία.

Από την άλλη πλευρά, έστω ότι κάνεις την παραχώρηση και μένεις μαζί του/της. Πώς μπορείς να είσαι με κάποιον που δεν εμπιστεύεσαι; Αν σε απάτησε, σου είπε ψέματα ή με οποιονδήποτε τρόπο σε πρόδωσε, δεν τον/την αντιμετωπίζεις το ίδιο με το πώς ήσασταν στην αρχή της σχέσης.

Παράλληλα συμπεριφέρεσαι διαφορετικά. Μπορεί να γίνεις κακός/ή χωρίς λόγο, να συμπεριφέρεσαι παράλογα και να αρπάζεσαι με το κάθε τι. Συμπεριφορά η οποία σε οδηγεί σε ένα ακόμα «σύμπτωμα» της έλλειψης εμπιστοσύνης: το άγχος.

Το άγχος σου που βαράει κόκκινο. Αυτό το ρημάδι το άγχος είναι το χειρότερο κατάλοιπο μιας διαταραγμένης σχέσης. Ζεις σε ένα μόνιμο άγχος αν σου λέει την αλήθεια, αν είναι πιστός/η.

Και ξανά καβγάδες λοιπόν, και ξανά διαπληκτισμοί για ασήμαντα θέματα. Και ξανά γίνεστε χάλια για πράγματα που πριν από μερικούς μήνες δεν θα γινόταν απολύτως μα απολύτως τίποτα.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι μαζί, σου προκαλούν μια αβάσταχτη, μια αφόρητη δυστυχία. Η χαρά (σου) αγνοείται. Και συνειδητοποιείς το αναπόφευκτο: πώς δεν μπορείς να είσαι πλέον σε μια σχέση στην οποία η εμπιστοσύνη έχει χαθεί.

Αυτό, όποιο κι αν ήταν, που σας κράταγε δεμένους έχει χαθεί και η αλήθεια είναι πώς είναι πολύ, πάρα πολύ ζόρικο η σχέση σας να είναι όπως πριν, όμως υπάρχει φως στο τούνελ.

Απαιτεί όμως προσπάθεια και από τους δύο, περισσοτερο όμως από εκείνον/η που έκανε το "φάουλ". Αν βρίσκεσαι σε αυτή την ομολουγμένως δύσκολη θέση του "θύτη", θα πρέπει να αποδείξεις την αγάπη σου: Να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί, να κάνεις μικρά δωράκια, να δίνεις περισσότερη προσοχή.


Όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, γνωριστείτε ξανά. Ναι, όπως κάνουν στις ρομαντικές κωμωδίες. Είναι από τα λίγα πράγματα που συμβαίνουν στις ρομαντικές κωμωδίες και λειτουργούν και στην αληθινή ζωή. Είναι σαν να παίρνετε τα πράγματα από την αρχή, ένα φρέσκο ξεκίνημα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v