Σημάδια ότι η σχέση σου δεν είναι ασφαλής

Μήπως τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, κι εσύ δεν το ‘χεις συνειδητοποιήσει ακόμα;
Σημάδια ότι η σχέση σου δεν είναι ασφαλής

Σε μια σχέση, για να πάνε όλα καλά, για να έχει διάρκεια και να μην τελειώσει άδοξα, πρέπει να δουλεύουν συνεχώς και οι δύο σύντροφοι. Πρέπει να επικοινωνούν, να εκφράζονται ειλικρινά και να προσπαθούν να προσφέρουν ευτυχία στον/ην σύντροφό τους, χωρίς όμως να θυσιάζουν την δική τους.

Μερικές φορές όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Μερικές φορές η σχέση δεν πάει καλά, αλλά αγνοούμε τα σημάδια και δεν προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Ποια είναι όμως τα σημάδια αυτά;

Έχετε κολλήσει ο ένας πάνω στον άλλο
Αυτό είναι λογικό όταν γίνεται στις αρχές της σχέσης, στον μήνα του μέλιτος. Όλοι το κάνουν, επειδή είναι τρελά ερωτευμένοι. Όταν συμβαίνει, όμως, μετά από αρκετό καιρό σχέσης, σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά. Πως υπάρχουν προβλήματα, όπως έντονη ζήλεια, και προσπαθείτε με το να γαντζώνεστε ο ένας πάνω στον άλλο να μην τα αφήσετε να σας επηρεάσουν. Τα προβλήματα, όμως, δεν λύνονται έτσι.

Κριτικάρετε συνεχώς
Αν δύο από τις τρεις λέξεις που θα βγουν από το στόμα σας είναι επικριτικές, τότε η σχέση έχει πρόβλημα και δεν το ξέρετε. Μέσα σε μια σχέση, δεν κριτικάρουμε τους συντρόφους μας. Τους δεχόμαστε, τους στηρίζουμε. Αν η κριτική είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε, δεν ψάχνουμε σύντροφο πλέον, αλλά θύμα.

Αναίτια ζήλεια
Πού πας. Τι κάνεις. Με ποιον. Τι ώρα θα γυρίσεις. Είναι όλες ατάκες που, λίγο-πολύ, θα ακουστούν σε κάθε σχέση. Και αν αντιμετωπιστούν σωστά, δεν θα προκαλέσουν κακό. Το πρόβλημα είναι πως σπάνια αντιμετωπίζονται σωστά, και μετά το πρόβλημα γιγαντώνεται. Και από την στιγμή που η αγάπη μεταμορφώνεται σε παθολογική ζήλεια, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσετε.

Νιώθεις (ή εκπέμπεις) περιφρόνηση
Λένε πως το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος, και έχουν απόλυτο δίκιο. Η περιφρόνηση είναι ο αληθινός δολοφόνος των σχέσεων. Όταν ένα άτομο που κάποτε το έβλεπες και χαμογελούσε η ψυχή σου είναι πλέον ο ενοχλητικός σου συγκάτοικος που θες να φύγεις όσο πιο μακριά του γίνεται.

Γκρινιάζετε σε τρίτους για τα προβλήματά σας
Οι φίλοι σου είναι πάντα εκεί για ‘σένα, ναι. Αλλά είναι διαφορετικό να τους ζητάς συμβουλές για μικροπροβλήματα, και κάτι εντελώς άλλο να πηγαίνεις με σκοπό να εκφράσεις όλα σου τα νεύρα για τον/ην σύντροφό σου. Το να ανοίγεις την πολύ προσωπική σου ζωή σε τρίτους μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο—και σκέψου επίσης πόσο θα ανησυχήσεις τους φίλους σου.

Υπάρχει συναισθηματικός εκβιασμός
Ατάκες όπως “Αν με αγαπούσες περισσότερο, θα έκανες αυτό” είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις στον/ην σύντροφό σου. Στην ουσία εκφράζεις μια πολύ αληθινή σου ανάγκη (την ανάγκη για κάτι περισσότερο, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στο πλαίσιο της σχέσης σας) αλλά με τον πιο εκβιαστικό και απόλυτο τρόπο. Μηδενίζεις οτιδήποτε δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με εσένα και αυτά που θες.

Υπάρχει και συναισθηματική απιστία
Η συναισθηματική απιστία πιστεύεται από πολλούς ότι είναι το ίδιο ή και χειρότερη με την ξεκάθαρα σαρκική, και ίσως να έχουν δίκιο. Το να κάνεις σεξ με ένα άτομο εκτός της σχέσης σου μπορεί να είναι όντως ένα λάθος ή μια αδυναμία της στιγμής. Το να αναπτύξεις όμως ένα συναισθηματικό δέσιμο με κάποιον τρίτο είναι διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Σημαίνει ότι έχεις επενδύσει εκεί. Κι αυτό είναι απαίσιο—στην τελική, γιατί δεν χωρίζεις;


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v