Τα ψέματα που λες στον εαυτό σου όταν είσαι σε μια προβληματική σχέση

Αγαπάς το σύντροφό σου, αλλά έχεις την αίσθηση ότι δεν φέρεται σωστά. Μήπως βρίσκεσαι σε άρνηση;

Η αγάπη είναι τυφλή. Ναι είναι μία από τις πιο κλισέ φράσεις, αλλά συνήθως τα κλισέ έχουν μια δόση αλήθειας. Η αλήθεια που δεν λέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι αυτή η φράση δεν εφαρμόζεται μόνο σε θέματα εμφάνισης, αλλά και σε θέματα προσωπικότητας.

Πολλοί άνθρωποι, στις σχέσεις τους είναι θύματα ναρκισσισμού και συμπεριφορών χειραγώγησης. Έχουμε αναλύσει πολλάκις τη χειριστική συμπεριφορά, αλλά όχι το πώς το εκλαμβάνει το άτομο που τη δέχεται. Το θύμα έχει την τάση να θυμάται εκείνες τις στιγμές που ο σύντροφός του, φερόταν με φροντίδα και ευσυνειδητότητα. Οπότε και ψεύδεται και τα τρώει αμάσητα.

1. «Αν του δείξω πόσο ενδιαφέρομαι και τον αγαπώ, θα αλλάξει»

Βαθιά μέσα σου, πιστεύεις ότι όλες οι διαφορές σας μπορούν να θεραπευτoύν μέσω της ανιδιοτελούς αγάπης σου. Αν έχεις αγκιστρωθεί από την ιδέα ότι το έτερον ήμισυ και η σχέση σας θα σωθεί με τη δύναμη της αγάπης, ξανασκέψου το.

Στην πραγματικότητα αυτό που κάνεις είναι να αναζητάς μία συνεχή επιβεβαίωση. Απλά ρίχνεις λάδι στη φωτιά του ναρκισσιστή σου. Αυτό που πραγματικά γίνεται, είναι ένας φαύλος κύκλος. Έχει μια απαίτηση ο σύντροφος, δίνεις την αγάπη σου, παίρνει τα πάνω του και μετά έχει κι άλλες απαιτήσεις ενασχόλησης. Στην πραγματικότητα, ντρέπεσαι να μιλήσεις σε κάποιον τρίτο για αυτά που ζητάει ο σύντροφος σου, γιατί αν τα ακούσεις θα φρικάρεις. Οπότε τι πετυχαίνεις; Αντί να ασχολείσαι (και) με τον εαυτό σου, έχεις μία full-time δουλειά, να παίζεις όλη μέρα ένα χαζό παιχνίδι.

2. «Απλά περνάει μια κακή φάση. Θα φτιάξουν τα πράγματα»

Το περίεργο είναι ότι το πιστεύεις. Ξέρεις τι πρέπει να παρατηρήσεις; Πόσο καιρό διαρκεί αυτή η φάση και πόσο διαρκούν τα διαλείμματά της. Σαφώς και δεν γίνεται συνέχεια να είναι επικριτικοί, πρέπει να σου δίνουν και τη λιχουδιά σου. Αυτοί οι άνθρωποι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς, καλοσυνάτοι, με την σκληρή τους συμπεριφορά να αυξάνεται με τον καιρό. Γι’ αυτό και νομίζεις ότι περνάει μια φάση. Βεβαίως αυτή η φάση μπορεί να είναι όλη του η ζωή.

3. «Είναι η πρώτη φορά που συμπεριφέρεται έτσι, δεν το έχει ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν»

Τα άτομα που θέλουν να σε χειριστούν, δεν θα δείξουν το μεγαλείο της συμπεριφοράς τους από τη μία μέρα στην άλλη. Κάποια στιγμή θα νιώσουν άνετα μαζί σου και θα ρευτούν και θα κλάσουν και θα δείξουν και το πραγματικό τους πρόσωπο. Ενώ δικαιολογείς αυτό το άτομο με αυτή τη φράση σκέψου παράλλληλα: Ενδιαφέρεται να διορθώσει αυτό που έκανε, ακόμη και αν το έχει ξανακάνει; Ενδιαφέρεται έστω να το συζητήσει; Ενδιαφέρεται για την άποψή σου επί του θέματος; Ή μήπως λέει «Νομίζω ότι έχουμε ασχοληθεί πολύ με αυτό» ή «Εγώ αντέδρασα έτσι γιατί αυτό που έκανες εσύ ήταν πολύ χειρότερο»;

4. «Δεν μπορώ απλά να τον παρατήσω»

Άλλο το να μην μπορείς απλά να τον παρατήσεις, άλλο να μην αντέχεις πια. Πρέπει να προσπαθήσεις απλά να βάλεις όρια, αν δεν μπορείς απλά να τον παρατήσεις. Είναι λίγο δύσκολο σε άτομα πιστά στη σχέση τους, σε εύκολες και δύσκολες καταστάσεις. Επιπλέον για αυτούς τους ανθρώπους, θεωρείται αποτυχία, να επενδύσεις σε μία σχέση που αρχικά ήταν μέλι γάλα και κατέληξε εμετός.

Το θέμα είναι όμως να συνειδητοποιήσεις ότι όπως και σε επιχειρηματικά ζητήματα, αν μία κατάσταση δεν διορθώνεται πρέπει να την αφήσεις πριν να είναι πολύ αργά. Ακόμη και αν σε χαρακτηρίζει αποφασιστικότητα και επιμονή, πρέπει να συνειδητοποιήσεις πού πρέπει να τη διοχετεύσεις και αν αξίζει να το κάνεις αυτό.

Είσαι σε θέση να καταλάβεις ότι αυτό το άτομο δεν ενδιαφέρεται για μία από κοινού λύση; Δεν εξαρτάται από εσένα να μην το παρατήσεις, έχει παρατήσει εκείνος τη σχέση σας. Και τα ξεσπάσματα ζήλιας και νεύρων που νομίζεις ότι υποδηλώνουν ενδιαφέρον, ίσως προδίδουν μία προσωπικότητα που πρέπει πρώτα να τα βρει με τον εαυτό της.


Αν αποδεχτείς την κατάσταση ως έχει, τότε δεν έχεις να σκεφτείς κάτι άλλο, εσύ ξέρεις αν θέλεις αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή σου. Αν δεν σου κάνει όμως, μην αυταπατάσαι ότι θα το λύσεις λέγοντας αυτά τα ψέματα στον εαυτό σου. Είναι στο χέρι σου.






Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v