Οι πιο τραγικοί έρωτες της Ιστορίας

Έρωτες καταδικασμένοι, έρωτες τραγικοί και έρωτες... πέρα για πέρα αληθινοί. Επειδή τα πιο παθιασμένα ειδύλλια συμβαίνουν εκτός Χόλιγουντ.
Οι πιο τραγικοί έρωτες της Ιστορίας
Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Τζακ και Ρόουζ να νιώθουν τον αέρα μιας νέας ζωής να τους χαϊδεύει το πρόσωπο πάνω στον Τιτανικό. Το Ημερολόγιο και η αμνησία και το φιλί στην βροχή. Αυτές είναι ιστορίες αγάπης που θυμόμαστε, και ίσως στα τρυφερά εκείνα χρόνια της εφηβείας, να τις αφήσαμε να μας επηρεάσουν λιγάκι.

Επειδή αν δεν έχεις σκεφτεί έστω και μία φορά πόσο τέλειο θα ήταν να ήσουν το μισό μιας βασανισμένης αγάπης… λες ψέματα.

Αυτές οι ιστορίες, όμως, είναι όλες φανταστικές. Και η πραγματικότητα έχει να μας προσφέρει έρωτες ακόμα πιο τραγικούς, ακόμα πιο καταδικασμένους, ή απλά ακόμα πιο θλιβερούς…

Κλεοπάτρα και Μάρκος Αντώνιος

Όταν ο έρωτάς σου προκαλεί ολόκληρο πόλεμο, και o Σαίξπηρ αποφασίζει 1.500 χρόνια μετά να βασίσει τραγωδία πάνω του, ξέρεις πως τα πράγματα δεν είναι απλά. Ο Μάρκος Αντώνιος, Ρωμαίος στρατηγός, γνώρισε την βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα το 41 π.Χ., κατά την διάρκεια αναταραχών στην Αυτοκρατορία. Εκείνος την ερωτεύτηκε σφοδρά, και οι δύο περιοχές έγιναν (φαινομενικά) σύμμαχοι. Σύντομα, όμως, ο μέλλων Αυτοκράτορας Οκταβιανός έπεισε την Σύγκλητο ότι ο Αντώνιος είχε χάσει το μυαλό του και πως η δόλια Κλεοπάτρα τον είχε κάνει υποχείριό της, κηρύττοντας πόλεμο εναντίον τους. Οι εραστές αυτοκτόνησαν, ώστε να μείνουν μαζί για πάντα, και να μην πέσουν στα χέρια αυτών που τους κυνηγούσαν.

Αβελάρδος και Ελοΐζα

Έγιναν γνωστοί σε όλους μέσα από το ποίημα του Alexander Pope, αλλά ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα
ήταν πρόσωπα εντελώς αληθινά, εντελώς ερωτευμένα και εντελώς καταδικασμένα. Εκείνος, 20 χρόνια μεγαλύτερός της, δάσκαλός της στο σπίτι. Ο θείος της εξοργίστηκε τόσο πολύ από τον απαγορευμένο τους έρωτα, που δολοπλόκησε εναντίον του Αβελάρδου και τον ευνούχισε. Εκείνος κλείστηκε σε μοναστήρι, για να γλυτώσει από τον δημόσιο εξευτελισμό, και τα γράμματα που συνέχισαν να στέλνουν ο ένας στον άλλο μέχρι τον θάνατό τους έχουν γίνει πλέον διάσημα.

Σαχ Τζαχάν και Μουμτάζ Μαχάλ

Αν το δεύτερο όνομα σας θύμισε κάτι, έχετε δίκιο. Σας θυμίζει το Ταζ Μαχάλ, το ξακουστό παλάτι της Ινδίας. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τον Σαχ Τζαχάν, για να τιμήσει την λατρεμένη του γυναίκα, Μουμτάζ. Ήταν η τρίτη του γυναίκα, και η πιο αγαπημένη του, και πέθανε πάνω στον τοκετό. Για να την τιμήσει, έχτισε το πανέμορφο παλάτι, που χρειάστηκε 23 χρόνια για να ολοκληρωθεί, και το 1666, όταν πέθανε, επέστρεψε και πάλι στο πλευρό της.

Βασίλισσα Βικτώρια και Πρίγκηπας Αλβέρτος

Η Βικτώρια και ο Αλβέρτος ήταν ξαδέρφια, αλλά και τρελά ερωτευμένοι—και εφόσον μιλάμε για βασιλική οικογένεια της Αγγλίας τον 19ο αιώνα, αυτό είναι φυσιολογικό. Ο Αλβέρτος πέθανε το 1861 από τυφοειδή πυρετό, 40 ολόκληρα χρόνια πριν η Βικτώρια φύγει από την ζωή. Το πένθος της ήταν τόσο μεγάλο, που μέχρι να πεθάνει, δεν σταμάτησε να φοράει μαύρα, και αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή, μέχρι να "βρεθεί" ξανά με τον αγαπημένο της.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v