“Αθώα” πράγματα που λέει για να σε ελέγξει

Ενδιαφέρεται για ‘σένα ή απλά προσπαθεί να σε γεμίσει ενοχές και ντροπή για να σε έχει του χεριού του;
“Αθώα” πράγματα που λέει για να σε ελέγξει
Σίγουρα, ο σύντροφός σου δεν θα έκανε τίποτα για να σε πληγώσει. Σίγουρα, αυτά που σου λέει αποσκοπούν στο καλό σου και στο καλό της σχέσης σας. Και, ναι, αυτό συμβαίνει σε μία σχέση που είναι λειτουργική και που οι δύο σύντροφοι επικοινωνούν. Τι γίνεται όμως αν προσπαθεί – με πολύ πλάγιο τρόπο – να σε γεμίσει με αρνητικά αισθήματα και να σε ελέγχει;

Οι παρακάτω φράσεις μάλλον θα πρέπει να σου χτυπήσουν “καμπανάκια”, γιατί δεν είναι τόσο αθώες όσο ακούγονται.

“Απλά λέω την γνώμη μου”
Αυτή η φράση είναι τόσο τοξική, που δεν θέλουμε να την ακούσουμε ξανά. Είναι πρακτικά σαν να παραδέχεσαι ότι είπες κάτι εντελώς ανάρμοστο, αλλά μετά προσπαθείς να μην δημιουργήσεις πρόβλημα, να πετάξεις όλη την ευθύνη από πάνω σου. Δεν είναι εντάξει όταν το λέει άσχετος κόσμος σε σχόλια του Facebook, και πραγματικά δεν είναι εντάξει όταν λέγεται σε μία σχέση.

“Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα”
Πόσο όμορφο; Πόσο ρομαντικό; Πόσο ύπουλα εκβιαστικό, επειδή αν πηγαίνει πακέτο και με κάθε είδους χαριτωμένες κρίσεις και κλάματα και φωνές, το μήνυμα γίνεται ξεκάθαρο: “Είσαι η σχέση μου, αλλά είσαι και η προσωπική μου νοσοκόμα και μαμά”.

“Δεν μ’ αρέσει να σε κοιτάνε άλλοι”
Λέγεται συνήθως μαζί με κάποιο σχόλιο για την εμφάνιση—ειδικά αν αυτή η εμφάνιση είναι σέξι. Και είναι σούπερ χειριστικό, επειδή πρακτικά σημαίνει ότι ο τύπος είναι τόσο ανασφαλής, που θα προτιμούσε η σύντροφός του να νιώθει εξίσου ανασφαλής με εκείνον, για να μην την χάσει.

“Το λέω επειδή σε αγαπώ”
Για να αναγκαστεί να το πει αυτό, μάλλον έχει πει κάτι που ξέρει ότι ήταν κακό. Και ότι τώρα έχεις κάθε δικαίωμα να νευριάσεις μαζί του, αλλά για κάποιο λόγο η αγάπη μπορεί να κάνει όλα τα νεύρα να εξαφανιστούν. Ναι, όχι, (ευτυχώς) η αγάπη δεν δουλεύει έτσι.

“Ποτέ δεν το είπα αυτό”
Γεγονός: Το είπε. Ακόμα μεγαλύτερο γεγονός: Μπορείς να του το αποδείξεις επειδή το είπε σε μηνύματα. Γεγονός που δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα: Αρνείται ότι το είπε ποτέ, για να σε κάνει να φανείς τρελή. Το έχουμε ξαναπεί, αλλά αυτό ονομάζεται gaslighting, και είναι από τις πιο άσχημες, ψυχοπαθείς τακτικές των χειριστικών ατόμων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v