Τοξικές συμπεριφορές στις οποίες δεν δίνουμε σημασία

Οι πιο τοξικές συμπεριφορές στις σχέσεις, στις οποίες δεν δίνουμε σημασία (αλλά θα έπρεπε).
Τοξικές συμπεριφορές στις οποίες δεν δίνουμε σημασία
Τι είναι αυτό που προσδιορίζει μία καλή, υγιή σχέση;

Η επικοινωνία, θα έλεγε οποιοσδήποτε έχει καεί τουλάχιστον μία φορά. Δηλαδή όλοι μας. Μπορεί να υπάρχουν δεκάδες (χιλιάδες;) ορισμοί για το τι είναι μια καλή σχέση, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι παρακάτω συμπεριφορές, όσο κι αν προσπαθούμε να τις εκλογικεύσουμε, και όσο κι αν τις έχουμε εσωτερικεύσει και πιστεύουμε ότι είναι εντελώς φυσιολογικές, είναι κατά βάθος τοξικές και μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση.

Κρατάμε σκορ
Του πήρες ένα τέλειο δώρο γενεθλίων πριν από τέσσερα χρόνια. Σε έπιασε όμως να του ψαχουλεύεις το κινητό. Μετά η μπάλα πήγε στη δική σου πλευρά, μετά στη δική του. Αυτό είναι κάτι που κάνουν όλα τα ζευγάρια, να κρατούν ένα νοητό σκορ με τα καλά και τα κακά που έχουν συμβεί, για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ανά πάσα στιγμή προς όφελός τους. Αντί να αφήνουν το παρελθόν στο παρελθόν, όπως κάθε λογικός άνθρωπος.

Σπόντες σπόντες σπόντες
“Πεινάω τόσο πολύ, δεν θα ήταν ωραίο να είχαμε και κάνα καθαρό πιάτο;” Που, ναι, αυτό είναι πολύ αγνό και χαριτωμένο σε σχέση με τα passive-aggressive τέρατα που μπορείς να ακούσεις μέσα σε μία σχέση (ειδικά αν κρατάει πολλά χρόνια). Αυτού του είδους οι σπόντες δεν πρόκειται να δουλέψουν ποτέ, και απλά θα σας γεμίσουν σιγά-σιγά με περιφρόνηση για τον σύντροφό σας.

Εδώ σ’ έχω
Πολλές φορές οι σχέσεις μπορεί να θυμίζουν κατάσταση ομηρίας. Παράδειγμα: Νιώθεις ότι ο/η σύντροφός σου έχει ψυχρανθεί, και αντί να προσπαθήσεις να ανοίξεις έναν διάλογο για αυτά που νιώθετε, επιλέγεις να πεις “Δεν μπορώ να είμαι με ένα άτομο που είναι ψυχρό”. Σε αυτές τις καταστάσεις, είναι καλύτερο να προσφέρεις ένα κλαδί ελιάς, όχι τελεσίγραφα. Είναι ξεκάθαρος συναισθηματικός εκβιασμός.

Ποτέ δεν με στηρίζεις
Θα γίνουμε λιγάκι απόλυτοι, αλλά θα πούμε ότι αυτή η δήλωση ισχύει λιγότερο από το 10% των φορών που θα ακουστεί. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι μπορεί να πέρασες μια κακή μέρα, και ο/η σύντροφός σου απλά δεν σου έφερε τον ουρανό με τ’ άστρα – επειδή μπορεί να πέρασε εξίσου κακή μέρα, ή επειδή μπορεί εσύ να μην εξέφρασες την επιθυμία σου. Το αποτέλεσμα; Κατηγορείς τον/την σύντροφό σου για τα δικά σου νεύρα.

Σ’ αγαπώ, γι’ αυτό ζηλεύω
Το λέμε ακόμα μία φορά, για να το εμπεδώσουμε: Κανένα είδος ζήλειας δεν είναι δείγμα αγάπης. Είναι ανασφάλεια, και τίποτα παραπάνω.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v