Οι κανόνες του καυγά (για να μην χωρίσετε)

Οι καυγάδες στις σχέσεις έχουν την τάση να γίνονται όλο και χειρότεροι, μέχρι που απλά η σχέση τελειώνει. Μα δεν χρειάζεται να είναι έτσι…
Οι κανόνες του καυγά (για να μην χωρίσετε)
Πόσες φορές το έχετε ζήσει αυτό;

Ξεκινάει ένας καυγάς με τον σύντροφό σας, συνήθως για κάτι εντελώς χαζό, που θα μπορούσε να έχει λυθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Αντί να λυθεί, όμως, ξαφνικά έχετε εκραγεί και οι δύο, αρχίζετε να βγάζετε από το χρονοντούλαπο κατηγορίες και καλά φυλαγμένες κακίες, και μετά δεν μιλάτε για τρεις μέρες. Ή, πιο απλά, χωρίζετε. Αν δεν θέλετε να το ζήσετε ξανά αυτό, ορίστε τι πρέπει να (μην) κάνετε.

Μην μαλώνετε ποτέ μπροστά σε κόσμο
Κανείς δεν έχει λόγο να σας βλέπει να φωνάζετε ο ένας στον άλλον και να εκτοξεύετε προσβολές. Το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί σε δημόσιο χώρο, οπότε κρατηθείτε μέχρι να φτάσετε σπίτι. Αν μη τι άλλο, αυτό σας δίνει την ευκαιρία να ηρεμήσετε λίγο, και να δείτε το πρόβλημα πιο λογικά και με λιγότερη ένταση.

Μην μαλώνετε μπροστά στα παιδιά
Αν έχετε παιδιά, δεν πρέπει τα βάζετε σε αυτή τη θέση. Αν τύχει το παιδί σας να σας πιάσει πάνω στην στιγμή του καυγά, οφείλετε να του εξηγήσετε πως, πολλές φορές, οι άνθρωποι διαφωνούν και πως οι διαφωνίες πρέπει να λύνονται πάντα ψύχραιμα. Στα μάτια ενός παιδιού, η θέα των γονιών να μαλώνουν μπορεί να είναι πολύ τραυματική.

Μην αιφνιδιάζετε
Αν έχετε νεύρα και θέλετε να ξεσπάσετε, μην ξεκινήσετε έναν καυγά από το πουθενά. Αν ο/η σύντροφός σας νιώσει πως αιφνιδιάζεται, τότε τα πράγματα θα ξεφύγουν πολύ πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σας λείπει από το σπίτι όλη μέρα, μην ξεκινήσετε να φωνάζετε με το που γυρίσει σπίτι. Αφήστε τον να χαλαρώσει λίγη ώρα, και έπειτα μιλήστε του ψύχραιμα για αυτό που σας απασχολεί.

Δεν μιλάμε για το παρελθόν
Άλλο ένα κλασικό σενάριο. Μπορεί να μαλώνετε για κάτι που συνέβη πέντε λεπτά πριν, και ξαφνικά μαλώνετε για εκείνη τη φορά που χαθήκατε με το αυτοκίνητο πριν από τέσσερα χρόνια και μείνατε από βενζίνη στη μέση του πουθενά. Όχι, όχι, και πάλι όχι. Λύστε το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, και συνεχίστε την ημέρα σας.

Κάντε τους καυγάδες σας να έχουν νόημα
Αν ο καυγάς τελειώνει και επαναλαμβάνεται μετά από λίγες μέρες, τότε και οι δυο σας δεν μάθατε τίποτα. Ο σκοπός των καυγάδων είναι να μιλήσετε ειλικρινά για τα προβλήματα που προκύπτουν στην σχέση σας, να τα λύσετε και να είστε πλέον ακόμα καλύτεροι σύντροφοι ο ένας για τον άλλον. Κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να θέλετε να επικοινωνήσετε—όχι να πληγώσετε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v