Τα πράγματα που οδηγούν σε χωρισμό

Μήπως η σχέση σας οδεύει σε αδιέξοδο; Αν βλέπετε τις παρακάτω συμπεριφορές, τότε η απάντηση είναι – δυστυχώς – ναι.
Τα πράγματα που οδηγούν σε χωρισμό
Κανείς δεν θέλει να χωρίσει. Κάθε φορά που ξεκινάμε μια νέα σχέση, έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα πως θα καταλήξουμε μαζί για πάντα. Και, όπως όλοι ξέρουμε, λίγες είναι οι σχέσεις που καταλήγουν σ’ αυτό το πολυπόθητο “για πάντα”. Και, σίγουρα, πολλές από αυτές τελειώνουν για άκρως φυσιολογικούς λόγους: ίσως απλά δεν ταιριάζατε, ίσως βαρεθήκατε, ίσως μαλώσατε – όπως κάνουν οι άνθρωποι – και είδατε ότι δεν τραβάει πια.

Υπάρχουν όμως και πιο ύπουλοι τρόποι να καταστραφεί μια σχέση. Όπως το να υποκρίνεσαι συνεχώς ότι όλα είναι καλά και να μην μιλάς για τα προβλήματά σου. Ποιες είναι όμως οι συμπεριφορές που μπορούν πραγματικά να διαλύσουν μια σχέση, χωρίς καν να το καταλάβουμε;

Μιλάτε πισώπλατα
Αυτό είναι κάτι που λίγο-πολύ όλοι έχουμε κάνει. Βρισκόμαστε με φίλους μας, πιάνουμε… ζητήματα καρδιάς και ξεκινάμε με κάτι που μας ενόχλησε το περασμένο βράδυ. Μερικά ποτήρια κρασί αργότερα, έχουμε θάψει το έτερόν μας ήμισυ δυο μέτρα κάτω απ’ την γη με αυτά που έχουμε πει, και νιώθουμε ότι ξεσπάσαμε, κι ότι θα γυρίσουμε σπίτι με καθαρό μυαλό. Κι όμως, το να “ξεφορτώνουμε” τα παράπονά μας σε τρίτους – εκτός κι αν είναι ο ψυχολόγος μας – και όχι στον/στην σύντροφό μας μπορεί να μας κάνει σιγά-σιγά να νιώθουμε περιφρόνηση και αισθήματα κακίας απέναντί του/της.

Εμμονή με τα ελαττώματα
Όλοι έχουμε ελαττώματα. Όλοι κάνουμε λάθη, όλοι μπορούμε να κάνουμε κακές επιλογές. Το ζήτημα είναι να μην επικεντρωνόμαστε εκεί. Αντί να τρωγόμαστε όλη μέρα με τα λάθη, γιατί δεν εστιάζουμε στα καλά; Σε όλα εκείνα τα πράγματα που μας έκαναν να ερωτευτούμε στην αρχή. Στις καλές συνήθειες και στα πράγματα που μας έχει προσφέρει ο/η σύντροφός μας. Αν χάσουμε κι αυτά, τότε η σχέση δεν έχει πλέον νόημα.

Δεν μπαίνουμε ποτέ ο ένας στη θέση του άλλου
Αν είμαστε σε σχέση και εξακολουθούμε να βλέπουμε τα πράγματα μονάχα από την δική μας σκοπιά, και να σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κερδίσουμε, έχουμε ήδη χάσει το παιχνίδι. Οι σχέσεις δεν είναι μόνο χαρές και παιχνίδια και σεξ. Έχουν να κάνουν με την αγάπη, και η αγάπη είναι κατανόηση. Ο υπέρμετρος εγωισμός δεν χωράει στην εξίσωση.

Δεν ξέρουμε πότε να κάνουμε διάλειμμα
Ένας από τους πιο παλιούς κανόνες για μια “ευτυχισμένη” σχέση λέει πως δεν πρέπει ποτέ να πέφτουμε για ύπνο μαλωμένοι. Κι αυτό δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό. Επειδή αν προσπαθήσουμε να επιλύσουμε έναν καυγά με το ζόρι, μάλλον θα καταλήξουμε να μαλώνουμε ακόμα χειρότερα. Μαλώστε, πάρτε μια ανάσα, αποδεχτείτε ότι το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί αυτή τη στιγμή και συζητήστε το την επόμενη ημέρα, με καθαρό μυαλό. Από την άλλη πλευρά…

Μόνο χαμόγελα
Εκείνα τα χαμόγελα που είχαν οι Γυναίκες του Στέπφορντ. Παγωμένα, τρομακτικά και εντελώς ψεύτικα. Το πρόβλημα με το να φοράμε μια μάσκα, ότι όλα πάνε καλά και δεν έχουμε προβλήματα μπορεί να καταστρέψει μια σχέση εντελώς. Επειδή, όπως όλοι (θα ‘πρεπε να) ξέρουμε, το να αγνοείς ένα πρόβλημα δεν το κάνει μαγικά να εξαφανίζεται.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v