ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

6 σημάδια ναρκισσισμού που ίσως δεν γνωρίζατε

Μήπως ο άνθρωπος που έχετε δίπλα σας φαίνεται υπερβολικά απασχολημένος με τον εαυτό του; Για να δούμε αν είναι όντως ναρκισσιστής…

6 σημάδια ναρκισσισμού που ίσως δεν γνωρίζατε

Πολλές γυναίκες μπορούν να πουν ότι έχουν βγει με έναν νάρκισσο. Ξέρετε, εκείνους τους τύπους που περνούν περισσότερη ώρα θαυμάζοντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη και μιλώντας για όλα όσα σκέφτονται, αγνοώντας εντελώς την ύπαρξη άλλων ατόμων γύρω τους.

Βιαζόμαστε να χαρακτηρίσουμε έναν άνθρωπο ναρκισσιστή, όταν τον βλέπουμε να ασχολείται λίγο παραπάνω με τον εαυτό του. Ποια είναι, όμως, τα σημάδια ναρκισσισμού; Επιστημονικά, υπάρχουν εννέα σίγουρα συμπτώματα που μας οδηγούν στην διάγνωση πως κάποιος είναι όντως νάρκισσος. Αυτά είναι τα εξής:

1. Το άτομο έχει τεράστια έπαρση.
2. Φαντασιώνεται συχνά σενάρια στα οποία έχει ατέλειωτη δύναμη, επιτυχία, ομορφιά ή οποιοδήποτε ιδανικό.
3. Πιστεύει ότι είναι ξεχωριστό και μοναδικό, και μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο από μια υψηλόβαθμη ελίτ.
4. Απαιτεί συνεχώς κολακεία.
5. Νιώθει ιδιαίτερα προνομιούχος.
6. Εκμεταλλεύεται τις διαπροσωπικές του σχέσεις.
7. Δεν έχει αίσθηση συμπόνιας, και δεν μπορεί να αναγνωρίσει ή να ταυτιστεί με τα αισθήματα των άλλων.
8. Ζηλεύει συχνά άλλους ανθρώπους, ή πιστεύει πως τον ζηλεύουν.
9. Εμφανίζει αλαζονική και αγενή συμπεριφορά.


Κι αυτά είναι τα “επίσημα” κριτήρια ενός νάρκισσου. Είναι, όμως, μόνο αυτά; Μάλλον όχι. Πάμε να δούμε μερικά συμπτώματα που συχνά παραλείπονται, αλλά εμφανίζονται εξίσου. Και, αν έχετε στην ζωή σας έναν άνθρωπο που τα εμφανίζει, πράξτε καταλλήλως.

*Αντιδρά πολύ άσχημα στην κριτική. Ή σε οτιδήποτε αντιλαμβάνεται ως επιθετική συμπεριφορά προς το πρόσωπό του. Παρά την τεράστια ιδέα που έχει για τον εαυτό του, ο εγωισμός του είναι ιδιαίτερα εύθραυστος, και οποιαδήποτε δήλωση τον κάνει να νιώσει πως δεν είναι αρκετά καλός θα τον κάνει έξαλλο. Που σημαίνει ότι…

*Έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Επιφανειακά, πιστεύεις ότι η αυτοπεποίθησή του ξεχειλίζει κι απ’ τα αυτιά, αλλά εσωτερικά, συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Αυτός, μάλιστα, είναι ο λόγος που έχουν τόσο ισχυρό κίνητρο να πετύχουν και να συγκεντρώσουν δύναμη και κατορθώματα – και να σιγουρευτούν ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι ενήμερος για αυτά.

*Είναι ιδιαίτερα αμυντικός και πιστεύει ότι έχει δίκιο. Το σύστημα αμυνών του ενεργοποιείται πιο εύκολα κι από συναγερμό πανάκριβου αυτοκινήτου. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την συνεννόηση μαζί τους σε δύσκολες στιγμές, καθώς θα αρνούνται να παραδεχτούν πως οι υπόλοιποι μπορεί να έχουν πιο σωστές απόψεις. Κάτι που θα τους οδηγήσει να…

*Αντιδράσουν οργισμένα σε διαφορετικές απόψεις. Αυτό συμβαίνει επειδή όποτε κάποιος διαφωνήσει με τις ιδέες ενός ναρκισσιστή, θέτει σε κίνδυνο το προσωπείο του, απειλώντας να φέρει όλες τις ανασφάλειές του στην επιφάνεια. Αντιδρώντας άσχημα, λοιπόν, εξωτερικεύουν όλα τους τα αρνητικά συναισθήματα, μεταμορφώνοντάς τα απλά σε κάτι άλλο.

*Προβάλλουν στους άλλους χαρακτηριστικά που αρνούνται να αποδεχτούν στον εαυτό τους. Μιας και το μυαλό τους δεν πρόκειται να τους αφήσει να δείξουν οποιαδήποτε αδυναμία, προσπαθούν να καταδείξουν οτιδήποτε αρνητικό θα παρατηρήσουν στους υπόλοιπους, ώστε να ξεχωρίσουν τον εαυτό τους απ’ την μάζα, και να διώξουν τις υποψίες όσο πιο μακριά από το (ομολογουμένως) διαταραγμένο τους εγώ.

*Δεν έχουν ιδέα από όρια. Πολλές φορές, είναι δύσκολο για έναν ναρκισσιστή να καταλάβει πού τελειώνει ο εαυτός του και πού ξεκινούν οι άλλοι. Οι υπόλοιποι άνθρωποι του φαίνονται σαν προεκτάσεις του εαυτού του – όπως και σαν πηγές αστείρευτης επιβεβαίωσης.

Επιπλέον, είναι πολύ συχνό να δούμε ένα νάρκισσο να περηφανεύεται για κάτι που θα έκανε τους περισσότερους ανθρώπους να αντιδράσουν άσχημα, χωρίς να καταλαβαίνει γιατί ακριβώς αυτό που μόλις είπε ήταν τόσο κακό, ή να κάνει πολύ προσωπικές και άβολες ερωτήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2