Απλές συμβουλές για καλύτερη επικοινωνία

Επειδή όσο και να το αναλύσεις, όλα τα προβλήματα σχέσεων καταλήγουν στην κακή επικοινωνία, αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να τα αποφύγεις.
Απλές συμβουλές για καλύτερη επικοινωνία
Όσο και αν αναλύσεις τα προβλήματα που θα προκύψουν σε μια σχέση - ερωτική ή μη - στο τέλος ο κοινός παρονομαστής τους είναι η κακή επικοινωνία. Τα σπασμένα τηλέφωνα, ή τα τηλέφωνα που δεν σηκώνονται. Οι συζητήσεις που κάνουν ατέλειωτους κύκλους γύρω από τον εαυτό τους και οι εγωισμοί που δεν λένε να σκύψουν για λίγο το κεφάλι.

Που ναι, και αυτά στο πρόγραμμα είναι. Και ούτε τα κρίνουμε, δεν τα λένε για τίποτα το αλατοπίπερο της ζωής, αλλά κάπου το πρόβλημα μπορεί να μεγαλώσει και να επηρεάζει όλες τις σχέσεις σου. Κάπου μπορεί να ξεχάσεις κι αυτά που ήξερες, ή να συνειδητοποιήσεις ότι ποτέ δεν έμαθες ακριβώς πώς να επικοινωνείς με τους άλλους ανθρώπους.

Γι' αυτό έχεις εμάς.

Μην ακούς για να απαντήσεις, άκου για να καταλάβεις τι σου λένε
Όταν ένας άνθρωπος σου μιλάει, αυτό σημαίνει ότι μοιράζεται μαζί σου τις ανησυχίες του, το χιούμορ του, αλλά πάνω απ' όλα τον χρόνο και την προσωπικότητά του. Μην σπαταλάς αυτό το δώρο με το να σκέφτεσαι πώς θα απαντήσεις για να βγεις από πάνω ή να φανείς πιο κουλ. Άκου αυτά που έχουν να σου πουν οι άλλοι, και δεν θα χρειάζεται να σκέφτεσαι τόσο πολύ μετά. Η κουβέντα (και η συνεννόηση) θα κυλά πιο φυσικά.

Κάνε πολλές ερωτήσεις
Όχι σαν πεντάχρονο. Σαν άνθρωπος που έχει την συναισθηματική ωριμότητα να παραδεχτεί πότε δεν ξέρει κάτι, και ακόμα πιο σημαντικά σαν άνθρωπος που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα. Ξανά, αυτό είναι κάτι που θα σε βοηθήσει μόνο στα ερωτικά σου, επειδή κάπου φτάνει με τα ηλίθια παιχνίδια δύναμης, αλλά είναι και κάτι που θα σε βοηθήσει γενικότερα στην επικοινωνία σου με άλλους ανθρώπους. Μην ντρέπεσαι να πεις "Δεν γνωρίζω".

Μην δίνεις έμφαση στις διαφορές
Αυτό προφανώς είναι δύσκολο. Άλλωστε, το να βρίσκουμε αυτά που δεν είμαστε είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να ορίσουμε τον εαυτό μας. Είναι όμως και τρόπος που μας αποξενώνει. Προσπάθησε να βρεις τα κοινά σου με τους άλλους ανθρώπους, ακόμα κι αν διαφωνείτε. Μια διαφωνία θα εξελιχθεί σε πολύ πιο παραγωγικό διάλογο αν τουλάχιστον και οι δύο συνομιλητές προσπαθούν να ξεκινήσουν από το ίδιο σημείο.

Μην υπεραναλύεις
Δεν χρειάζεται. Δεν θα σε βοηθήσει. Είναι περιττό στρες και τις περισσότερες φορές αυτά που ο εγκέφαλός σου θα παρουσιάσει ως "λογικά επιχειρήματα" την ώρα της υπερανάλυσης, πιθανότατα είναι προβολές των μεγαλύτερών σου φόβων. Τους οποίους εσύ μετά εσωτερικεύεις και αρχίζεις να προβάλεις στην αληθινή ζωή πάνω στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σου. Και επειδή αυτό γίνεται φαύλος κύκλος, στο χέρι σου είναι να το κόψεις.

Η σταθερότητα είναι αρετή
Με απλά λόγια: Μην αργείς. Μην λες ναι και μετά το γυρνάς σε όχι. Μην δείχνεις ασέβεια στον χρόνο και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Επειδή κανείς δεν το γουστάρει αυτό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v