Οι συμπεριφορές που πρέπει να ξεχάσεις

Θα ήθελες εσύ να έχεις κάποιον που να προσπαθεί να ελέγχει την κάθε σου κίνηση; (Αν "ναι", τότε δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε.)
Οι συμπεριφορές που πρέπει να ξεχάσεις
Ο άνθρωπος μπορεί να ξενερώσει για χίλιους δέκα λόγους. Αν όμως πάρεις κυριολεκτικά χίλιες αιτίες που μπορεί να χαλάσει μια σχέση, αν κάνεις μια μεγάλης κλίμακας έρευνα, στο τέλος θα δεις ότι λίγο-πολύ αυτές οι αιτίες χωρίζονται σε μερικές ευρύτερες κατηγορίες.

Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι ότι αυτές που θα διαβάσεις πιο κάτω σπάνια είναι συμπεριφορές συνειδητές. Δεν κυκλοφορούν τόσοι πολλοί ψυχοπαθείς άνθρωποι τριγύρω μας, για να βάζουν σκοπό της ζωής τους να σου φέρονται άσχημα. Από κάπου υπέφεραν και κάπως τις ανέπτυξαν αυτές τις άμυνες. Η ζωή τους είναι εξίσου δύσκολη με την δική σου, κι ας μην μπορείς ακριβώς να το σκεφτείς αυτό όταν νιώθεις ότι πρέπει να υπερασπιστείς την ίδια σου την ύπαρξη απέναντί τους.

Ή, δεν ξέρουμε, μπορεί να είσαι εσύ το άτομο στην σχέση σου που να φέρεται άσχημα και να μην το καταλαβαίνει. Δεν είμαστε εδώ για να σε κρίνουμε, αλλά για να σε βοηθήσουμε.

Δεν αφήνεις τον άλλο να είναι ο εαυτός του
Και δεν λέμε να κάνει κάτι άσχημο ο σύντροφός σου και να θέλεις να το σταματήσει. Μιλάμε για προσπάθειες να αλλάξεις τον άνθρωπό σου για να γίνει πιο "κατάλληλος" για εσένα: από το πώς ντύνεται μέχρι το πώς μιλάει, το να καταπίνεις κομμάτια της προσωπικότητας ενός ανθρώπου δεν θα κάνει την σχέση σας καλύτερη.

Απαιτείς συνεχώς την προσοχή
Το όλο νόημα του να έχεις μια σχέση είναι πως διαλεχτήκατε με έναν άλλο άνθρωπο για να δίνετε προσοχή ο ένας στον άλλο. Μπορείς όμως να κάνεις κατάχρηση αυτού του προνομίου, και τότε χάνεται το νόημα. Τώρα, η προσοχή αποτελεί κάτι υποκειμενικό. Επειδή αν κάτσεις να δεις τα πράγματα λογικά, ίσως να δεις ότι η ανασφάλειά σου κάνει λάθος. (Η ανασφάλειά σου είναι που σε βάζει να ζητάς περισσότερη προσοχή από έναν άνθρωπο που ούτως ή άλλως σου την δίνει.)

Δεν τα πας καλά με τον εαυτό σου
Θα μας πεις, "Δικό μου πρόβλημα αυτό". Και θα έχεις δίκιο, είναι ένα εντελώς δικό σου πρόβλημα, το οποίο όμως κάνει κακό στην σχέση σου. Επειδή σε όσο χειρότερα βάθη του προσωπικού σου δράματος βυθίζεσαι, υπάρχει ένας άνθρωπος δίπλα σου που α) σε βλέπει να μην περνάς καλά και δεν ξέρει τι να κάνει, και β) μάλλον τρώει πολύ από αυτό το δράμα αφιλτράριστο και κατάμουτρα.

Δεν ανοίγεσαι
Το μυστήριο είναι καλό κομμάτι της πρώτης γνωριμίας. Όπως και να το κάνουμε, πάντα η έλλειψη πληροφορίας είναι σέξι, θέλεις να μάθεις όλο και περισσότερα. Κάποιοι άνθρωποι το πηγαίνουν αυτό ένα βήμα παραπέρα, και όχι απλά παραμένουν μυστήριοι, αλλά φυλούν το μυστήριό τους με νύχια και με δόντια, και με σηκωμένες άμυνες. Ανάλογα με τις αντοχές σου σε τέτοιες προσωπικότητες, αυτό θα το δεχτείς στην αρχή. Μετά όμως σταματά να είναι γοητευτικό και καταλήγεις να νιώθεις πως είσαι με έναν άνθρωπο που δεν σε εμπιστεύεται.

Κριτικάρεις συνεχώς
Και δεν μπορούμε να δεχτούμε ως δικαιολογία το "Είμαι σαρκαστικός, είναι απλά το στυλ μου". Δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείς αυτή την δικαιολογία, οι κοινωνικές σου δεξιότητες έχουν μείνει στην εφηβεία;

Μιλάς συνέχεια για τον εαυτό σου
Ο μόνος τρόπος να το καταλάβεις είναι να σου το επισημάνει κάποιος. Και θα είναι δύσκολο να το παραδεχτείς, επειδή μάλλον δεν ήξερες ότι το κάνεις. Αλλά είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να κάνεις έναν σύντροφο να νιώσει παραμελημένος και κουρασμένος.

Φέρεσαι σαν να σου ανήκει
Αποφασίζεις πού θα πάτε. Τι θα κάνετε. Τι θα φάτε. Προτείνεις τι να κάνει, αλλά στην πραγματικότητα επιβάλλεις. Και μπορεί αυτό να οφείλεται στο ότι είσαι πιο ισχυρή προσωπικότητα και ο σύντροφός σου πιο χαμηλών τόνων. Αυτό όμως σταματά να είναι δικαιολογία όταν έχει χαθεί οποιαδήποτε αίσθηση ισορροπίας ανάμεσά σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v