10 σημάδια ότι προσπαθεί να σου προκαλεί ενοχές

Υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις ενοχές σαν όπλο. Μάθε να ξεχωρίζεις πότε σε εκμεταλλεύονται, για να γλυτώσεις νωρίς.
10 σημάδια ότι προσπαθεί να σου προκαλεί ενοχές
Δεν έχουν μάθει όλοι οι άνθρωποι να κερδίζουν αυτά που θέλουν με το σπαθί τους. Ό,τι κι αν είναι αυτό που θέλουν - σεβασμός και αγάπη μεταξύ άλλων - δεν κατάφεραν ποτέ να δουλέψουν για αυτό. Αντ' αυτού, κάτι πήγε στραβά στην ζωή τους και έμαθαν να το παίρνουν με πιο δόλιους τρόπους, όπως το να προκαλούν ενοχές στους άλλους.

Οι ενοχές είναι πολύ δυνατό όπλο, και αν κάποιος τις χειρίζεται σωστά μπορεί να σε έχει του χεριού του, κι εσύ να μην το παίρνεις καν χαμπάρι. Ώρα να μάθεις πώς να αναγνωρίζεις τα σημάδια.

Πάντα σε κάνει να νιώθεις άσχημα
Κάνει σχόλια που σε μειώνουν ή προσπαθεί να σε κάνει να πιστεύεις ότι δουλεύει περισσότερο από 'σένα για την σχέση σας. Προσπαθεί να σε αλλάξει με το να σε κάνει να νιώθεις ότι δεν κάνεις αρκετά.

Χρησιμοποιεί το παρελθόν εναντίον σου
Αν δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και φαίνεται να κρατά στα κιτάπια του όλα τα λάθη του παρελθόντος που μπορεί να σου χτυπήσει, τότε προσπαθεί να σε ελέγξει μέσω των ενοχών.

Σου θυμίζει συνέχεια τι κελεπούρι είναι...
...με το να σου μιλάει για όλα του τα επιτεύγματα, να μην σταματά να κάνει αστειάκια για την "τύχη" σου.

Χρησιμοποιεί τα συναισθήματά σου εναντίον σου
Σου λέει ότι αντιδράς υπερβολικά και προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις άσχημα, και ότι οι αντιδράσεις σου είναι παράλογες, ακόμα κι αν εσύ προσπαθείς να μιλήσεις για πράγματα που σε πλήγωσαν.

Δεν σου μιλάει καν
Εσύ λες τα προβλήματά σου και σε κοιτάει σαν χάνος; Ναι, δεν τα έχει χάσει ούτε του έφαγε η γάτα την γλώσσα, απλά αρνείται να αντιμετωπίσει αυτό που συμβαίνει. Και εσύ χάνεις την ψυχραιμία σου, και σου λέει ξανά ότι το παρακάνεις.

Το παίζει "αυστηρός γονιός"
Και σε κάνει να αισθάνεσαι σαν παιδί που χρειάζεται συνεχώς κάποιον να του τα ψέλνει, επειδή τα κάνει όλα λάθος. Αυτή η δυναμική, γενικά, δεν παραπέμπει σε υγιή ερωτική σχέση.

Θα σου πει άμεσα ή έμμεσα ότι του χρωστάς
"Έχω κάνει θυσίες για εσένα" και "Έχω δώσει τόσα πολλά για εσένα". Εντάξει, ζητάς την απόδειξη;

Γίνεται passive-aggressive
"Κοίτα πώς φέρεται ο τάδε στη σχέση του, αλλά εντάξει, δεν γίνεται όλοι να είναι υπέροχοι". Όταν θες να κάνεις τον άλλο άνθρωπο να νιώσει σκουπίδι, αλλά να το κάνεις με χαμόγελο.

Σου πουλάει σκληρή αγάπη
Άλλη μια ατάκα ανθρώπου που θα φερθεί άσχημα και μετά θα σου τα γυρίσει μπούμερανγκ είναι όταν σου λέει "Δεν είμαι κακός, απλά μου αρέσει να τα λέω όπως είναι". Είσαι σίγουρος ότι δεν το απολαμβάνεις και λίγο;

Σου κάνει συνεχές gaslighting
"Όχι, δεν το είπα ποτέ αυτό" και "Τώρα τρελαίνεσαι, τι είναι αυτά που ρωτάς;" είναι μερικές από τις πιο συχνές του φράσεις. Επειδή αν θέλει να σε ελέγχει, θα πρέπει να σε κάνει όχι μόνο να νιώθεις ενοχές, αλλά να αμφισβητείς και την ίδια σου την λογική.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v