Τι να κάνεις αν προσπαθεί να σε αλλάξει

Είτε σκόπιμα, είτε όχι, κάποιες φορές οι άνθρωποι προσπαθούν να μας αλλάξουν. Ποια είναι η δική μας θέση;
Τι να κάνεις αν προσπαθεί να σε αλλάξει
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα προσπαθήσει ένας ερωτικός σύντροφος να σε αλλάξει. Ως ένα βαθμό, το κάνουμε όλοι. Όλοι θα θέλαμε οι σύντροφοί μας να είναι ένα τσικ πιο συμβατοί μαζί μας. Το πρόβλημα είναι πως αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα πιεστικό.

Ακόμα κι αν δεν έχει κακό σκοπό, ακόμα κι αν δεν το κάνει σκόπιμα για να σε ελέγξει, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο ρήγμα στην σχέση. Με ποιους τρόπους μπορεί ένας σύντροφος να προσπαθήσει να μας αλλάξει;

Οι σπόντες που γίνονται καρφιά
Ένα αστείο που είναι κάπως πιο κάφρικο μπορεί να μην σημαίνει τίποτα. Ένα κάφρικο αστείο που επαναλαμβάνεται συχνά, μάλλον κάτι θέλει να πει. Το ίδιο και όταν σου την λέει δήθεν στην πλάκα για κάτι που κάνεις, χωρίς να δηλώνει ευθέως ότι τον ενοχλεί.

Ό,τι θέλει το μωρό
Σε αυτή την περίπτωση, εκείνος είναι το μωρό. Και είναι ένα μωρό που αρνείται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν τον αφορά. Από το τι ταινία θα δείτε, μέχρι πού θα βγείτε, θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα. Αν φτάνει στο σημείο να περιφρονεί τις επιλογές σου, η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό σου.

Σε πιέζει να αλλάξεις την εμφάνισή σου
Όχι μόνο σχόλια για τα κιλά σου. Σχόλια για τα ρούχα σου. Σχόλια για το αν φοράς μακιγιάζ ή πόσο μακιγιάζ θεωρεί σωστό να φοράς. Πώς είναι τα ρούχα σου. Πώς κάθεσαι, πώς υπάρχεις. Θα κάνουμε μια τρελή υπόθεση και θα πούμε ότι ίσως οι λόγοι πίσω από αυτό να είναι σεξιστικοί.

Κακολογεί τους φίλους σου
Του ξινίζουν, του βρωμάνε, αλλά μετά από ένα σημείο αυτή η δυσφορία δεν είναι αρκετή, και αρχίζει να προσπαθεί να σε ελέγξει. "Πάλι θα βγεις με αυτούς;" Μην γελιέσαι ότι σε θέλει για πάρτη του όλη την ώρα. Απλά δεν θέλει να έχεις ζωή έξω απ' την σχέση σας - είτε το παραδέχεται στον εαυτό του, είτε όχι. Οι κακοί άνθρωποι δεν είναι πάντα ανάγκη να γνωρίζουν πως είναι κακοί.

Είναι σούπερ επικριτικός
Δεν γίνεται να έχεις σχέση με έναν άνθρωπο που 9 στις 10 κουβέντες του θα είναι κακές. Πού είναι εκείνη η ιδέα της σχέσης που γίνονται και οι δύο σύντροφοι καλύτεροι άνθρωποι ο ένας μέσα απ' τον άλλο;

Εντάξει, τα κάνει αυτά. Εγώ τι μπορώ να κάνω;

Αρχικά, δεν πρέπει να φρικάρεις. Επειδή μπορεί να είναι παράξενη στιγμή όταν αρχίζεις να βλέπεις τέτοια μοτίβα στην σχέση σου. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να χωρίσεις, από την στιγμή που
α) Η κατάσταση δεν έχει φτάσει σε σημείο να κλαις κάθε νύχτα από την απογοήτευση, και
β) Δεν το έχετε συζητήσει ποτέ, άρα μπορεί να μην καταλαβαίνει καν ότι το κάνει.

*Σε πρώτο στάδιο, σκέψου αν ο τρόπος που σου δείχνει ότι θέλει να αλλάξεις παραβιάζει τα όριά σου. Αν ναι, τότε δεν χωρά πολλή συζήτηση. Αρχίζει να το ελέγχει, ή έφυγες. Αν τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, και απλώς σου προκαλεί ενόχληση μέσα στην - κατά τ' άλλα - όμορφή σας σχέση, φρόντισε να ξεκινήσεις μια κουβέντα ψύχραιμα και χωρίς να κατηγορείς. Μίλα για τα δικά σου συναισθήματα, όχι για αυτό που πιστεύεις ότι είναι ο δικός του συλλογισμός.

*Έπειτα, δες αλήθεια αν χωρούν συμβιβασμοί στην σχέση σας. Οι αλλαγές δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο, ούτε παράξενο πράγμα αν είσαι ενήλικας. Το θέμα είναι ότι οι αλλαγές συμβαίνουν επειδή το παίρνουμε απόφαση οι ίδιοι, όχι επειδή κάποιος μάς πίεσε. Και μην ξεχνάς πως πρέπει να είναι αμφίδρομο. Δεν γίνεται να είναι ο μόνος που θα ήθελε να δει κάποια πράγματα να γίνονται διαφορετικά, οπότε μπορείτε να βρείτε την χρυσή τομή;

Τα αντίθετα έλκονται, αλλά μήπως μετά δεν αντέχονται;
Κάποιες φορές, ο συμβιβασμός δεν είναι επιλογή. Είτε για κάτι φουλ σοβαρό, είτε για κάτι μικρό αλλά προσωπικό. Τότε μάλλον ο χωρισμός είναι μονόδρομος, αλλά το αν θα είναι γλυκόπικρος ή αιματηρός έχει να κάνει 100% με το πόσο η κατάσταση έχει φτάσει στα άκρα.

Δεν είναι ψέμα ότι οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά λόγω των διαφορών τους. Δημιουργείται μια τριβή πάνω στην οποία ανθίζει σεξουαλική ένταση και συναισθήματα, αλλά αναπόφευκτα μετά από λίγο καιρό αυτές οι διαφορές θα αρχίσουν να αποτελούν πρακτικό πρόβλημα.

Λίγο-πολύ, όλοι προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα είτε με το να ερχόμαστε πιο κοντά στον σύντροφό μας, είτε προσπαθώντας να φέρουμε εκείνον πιο κοντά σε εμάς. Προφανώς, αυτή η διαδικασία θα γίνει όσο ομαλά επιτρέπουν οι επικοινωνιακές μας δεξιότητες, η συναισθηματική μας νοημοσύνη αλλά και παράγοντες που δεν βρίσκονται εντελώς στον έλεγχό μας. Για ένα άτομο που δεν έχει συνηθίσει να εκφράζει τα συναισθήματά του, μια τέτοια κουβέντα δεν είναι απλώς περίπλοκη, αλλά τρομακτική.

Κάθε φορά που νιώθουμε οποιουδήποτε είδους καταπίεση στην σχέση μας, είναι λογικό να αντιδράσουμε άσχημα. Άλλωστε, επιλέξαμε αυτό το άτομο ακριβώς επειδή πιστεύαμε ότι δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Κάποιοι μπορεί να το ρίξουμε στον εαυτό μας, άλλοι να ξεσπάσουμε στον σύντροφό μας. Και ενώ όλα αυτά είναι κομμάτια της ζωής, και θα ήταν υποκριτικό να πούμε ότι μπορούν να αποφευχθούν, καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι προθέσεις των άλλων δεν είναι πάντα τόσο άσχημες όσο πιστεύει ένας εγκέφαλος που έχει προσβληθεί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v