Πώς να χωρίσεις από έναν νάρκισσο (χωρίς δράμα)

Ή, εντάξει, με όσο λιγότερο δράμα γίνεται. Δεν μπορείς να μπλέξεις με ναρκισσιστές και να μην υπάρξει δράμα, συγγνώμη.
Πώς να χωρίσεις από έναν νάρκισσο (χωρίς δράμα)
Σύμφωνα με στατιστικές από κέντρα βοήθειας ενδοοικογενειακής βίας, χρειάζονται κατά μέσο όρο επτά απόπειρες για να απεξαρτηθείς και να φύγεις από μία τοξική σχέση. Καιαν αυτό το νούμερο σού φαίνεται μεγάλο... είναι. Επειδή οι άνθρωποι - και δη οι άνθρωποι που θέλουν να ελέγχουν τους άλλους - έχουν πολλούς τρόπους για να σε πείσουν να μείνεις. Αθέμιτους και μη. Αλλά συχνά αθέμιτους.

Αν βρίσκεσαι σε μία τοξική σχέση με έναν ναρκισσιστή ή με ένα άτομο που σε κακοποιεί σε συναισθηματικό επίπεδο, τότε πρέπει να προσέξεις πολύ και να κάνεις τα παρακάτω βήματα για να είναι η "απόδρασή" σου όσο πιο ομαλή και με όσο λιγότερο δράμα γίνεται. Που, εντάξει, το δράμα δεν θα το γλυτώσεις, επειδή αυτοί οι άνθρωποι ακτινοβολούν δράμα.

Μην κάνεις κουβέντα από πριν
Αν γυρίσεις και πεις σε έναν άνθρωπο που προσπαθεί να σε ελέγχει συναισθηματικά ότι σκέφτεσαι να τελειώσεις την σχέση σας, θα δεις δύο πολύ ξεκάθαρα πράγματα να συμβαίνουν διαδοχικά: Πρώτα θα χάσει την γη κάτω απ' τα πόδια του για μερικά δευτερόλεπτα, θα μπορείς να δεις τα γρανάζια στο μυαλό του να γυρνάνε, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο ψυχολογικός πόλεμος για να μείνεις. Και δεν το θέλεις αυτό. Αν υπάρχουν παιδιά, δεν θα πρέπει να είναι στο σπίτι όταν του πεις πως αποφάσισες να τον αφήσεις.

Έχε φυλαγμένα όλα σου τα σημαντικά έγγραφα
Ταυτότητες, τίτλοι ιδιοκτησίας, χαρτιά από γιατρούς, οτιδήποτε μπορεί ο παρτενέρ σου να χρησιμοποιήσει εναντίον σου ή να "απαγάγει" για να σε ακινητοποιήσει. Όλα αυτά πρέπει να τα έχεις στην κατοχή σου και να είναι ασφαλή. Επειδή το ξέρεις πως υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν τους ενδιαφέρει. Θα σε κρατήσουν όμηρο στην σχέση με οποιονδήποτε τρόπο.

Βρες μια άκρη με τα οικονομικά
Σε πολλές καταπιεστικές σχέσεις, τα οικονομικά παίζουν μεγάλο ρόλο στο αν θα μπορέσει να φύγει ένα άτομο ή όχι. Η οικονομική αβεβαιότητα - ειδικά στις εποχές μας - είναι από τα πιο τρομακτικά πράγματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας ενήλικας. Φρόντισε να έχεις κάποια χρήματα στην άκρη ή, σε ακραίες περιπτώσεις, να δώσεις ίσως κάποια χρήματα σε κάποιο έμπιστο άτομο για να τα φυλάει.

Μίλα με έναν ειδικό
Επειδή τα πράγματα δεν είναι ποτέ άσπρα και μαύρα - όσο κι αν φαίνονται ξεκάθαρα, πάντα θα υπάρχουν ορισμένες γκρίζες ζώνες και από τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα, το κλασικό "όταν, όμως, είμαστε καλά, μου φέρεται πολύ ωραία", ή το ακόμα χειρότερο "ναι, αλλά κι εγώ φταίω". Αυτά τα προβλήματα, αν δεν τα συζητήσεις με έναν ειδικό για να τα λύσεις ή έστω να τα αναγνωρίσεις ως εμπόδια στην ελευθερία σου, δεν πρόκειται να σε αφήσουν να συνεχίσεις.

Κόψε κάθε επαφή
Μπλοκ. Φραγή. Αντίο. Ζήτα από τους φίλους να μην σε αναφέρουν αν συζητούν μαζί του. Αρνήσου να του δώσεις την παραμικρή πληροφορία για το πού είσαι. Εφόσον ξέρεις ότι έχεις να κάνεις με ένα άτομο που δεν πρόκειται να δεχτεί την απόρριψη και θα σε κυνηγήσει, πάρε κάθε μέτρο προστασίας για να μην μπορεί να εισχωρήσει ξανά στην ζωή σου. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά, αυτό δυστυχώς δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς να μπλέξετε νομικά - ή να βάλετε τους κοινούς σας φίλους στην πολύ δύσκολη θέση του διαιτητή.

Ετοιμάσου για τις αντιδράσεις
Όχι μόνο φωνές και φασαρίες, αλλά και πράγματα πιο δημόσια. Όταν ένα άτομο δεν μπορεί να έχει επαφή μαζί σου, μπορεί να δοκιμάσει αρκετά βρώμικα παιχνίδια για να τραβήξει την προσοχή σου - κατά κύριο λόγο να προσπαθήσει να σε λασπολογήσει σε άτομα που σε γνωρίζουν. Εξήγησε ήρεμα την κατάσταση στα άτομα αυτά, και μην του δώσεις την ικανοποίηση μιας αντίδρασης. Αν το κάνεις αυτό, έχει ήδη κερδίσει επειδή έχει καταφέρει να μπει ξανά στο μυαλό σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v