Πώς να φτιάξω την σχέση μου αν μαλώνουμε συνέχεια;

Το να μαλώσετε δεν είναι παράξενο. Το να μαλώνετε όλη την ώρα, όμως, είναι πρόβλημα. Και υπάρχουν τρόποι να το λύσεις.
Πώς να φτιάξω την σχέση μου αν μαλώνουμε συνέχεια;
Αν εσύ και ο σύντροφός σου μαλώνετε συχνά, αυτό από μόνο του δεν είναι σημάδι για να ανησυχείς. Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν, και το «συχνά» είναι ένας όρος τόσο ασαφής και υποκειμενικός, που δεν θα τον αγγίξουμε καν. Το πρόβλημα αρχίζει αν οι καυγάδες σας είναι περισσότεροι από τις φορές που είστε καλά. Αν μαλώνετε, είστε ακόμα μαζί, αλλά δεν νιώθεις ποτέ αληθινά ότι «τα βρήκατε».

Και αν αυτό που περιγράψαμε σού ακούγεται σαν την σχέση σου, διάβασε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου—και στα χέρια του συντρόφου σου, επειδή αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε μαζί.

1. Αρχικά, όχι στις βρισιές
Αν πετάγονται βρισιές πάνω στους καυγάδες σας, απλά σταματήστε. Είναι πολύ εύκολο μία απλή διαφωνία να εξελιχθεί σε μακελειό—μια λέξη χρειάζεται μόνο, και στις περισσότερες σχέσεις ξέρουμε ποια είναι η αυτή η λέξη για τον σύντροφό μας. Και πάνω στα νεύρα μας είναι πολύ εύκολο να μπούμε σε πειρασμό να την πούμε.

2. Καθίστε και πάρτε μια ανάσα
Κοιτάξτε ο ένας τον άλλο. Δείτε ο ένας τον άλλο όχι σαν το άτομο που σας έχει σπάσει τα νεύρα αυτή τη στιγμή, αλλά το άτομο που αγαπάτε και που μοιράζεστε μαζί του την ζωή σας. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος που ξέσπασε ο καυγάς, μπορεί πάντα να συζητηθεί ήρεμα.

3. Εκφραστείτε ψύχραιμα
Είναι λογικό να έχετε προβλήματα ή απαιτήσεις από τον σύντροφό σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει να τις εκφράζετε ως κατηγορίες ή ξεσπάσματα. Για παράδειγμα, αν υπάρχει μια συνήθειά του που σας ενοχλεί, θα ήταν πολύ πιο παραγωγικό να του κάνετε μια ήρεμη κουβέντα παρά να του πείτε σαν να έχει σκάσει βόμβα πόσο έχετε ενοχληθεί.

4. Βρείτε τα μοτίβα
Ποιοι είναι οι λόγοι που μαλώνετε; Υπάρχουν ορισμένα κοινά στοιχεία στους καυγάδες που εμφανίζονται πιο συχνά; Πού είναι η ρίζα του προβλήματος και πότε είναι πιο πιθανό να ξεσπάσει καυγάς; Η ζωή – αλήθεια – είναι τόσο πιο εύκολα διαχειρίσιμη αν αποφασίσεις για λίγο καιρό – έτσι, πειραματικά – να την δεις σαν στατιστική μελέτη.

5. Μην ξεκινάτε ποτέ φορτωμένες κουβέντες με κακή διάθεση
Επειδή ξέρετε πού θα καταλήξει όλο αυτό.

6. Θυμηθείτε γιατί αξίζει να σωθεί αυτή η σχέση
Είναι διαφορετικό για τον καθένα. Αλλά σίγουρα, για να μην έχει τελειώσει ακόμα αυτή η σχέση, παρά τα στραβά της, θα υπάρχουν και αρκετά καλά. Μην τα ξεχνάτε και κρατηθείτε από αυτά όσο προσπαθείτε να σώσετε την σχέση σας.

7. Αν τίποτα δεν λειτουργεί προς το παρόν, κάντε ένα διάλειμμα
Μπορεί να μην μιλάμε για χωρισμό 100%. Μπορεί απλά να χρειάζεστε λίγο καιρό μακριά ο ένας από τον άλλο για να το δουλέψετε μόνοι σας, ό,τι κι αν είναι αυτό που σας απασχολεί. Μην φρικάρετε με την ιδέα του διαλείμματος· τα όρια όσον αφορά τι είναι επιτρεπτό και τι όχι (το σεξ με άλλους, κατά κύριο λόγο) θα έχετε χρόνο να τα συζητήσετε αναλυτικότατα. Το ζήτημα είναι να φτάσετε στο σημείο να παραδεχτείτε και οι δυο χωρίς φόβο ότι έχετε ανάγκη να περάσετε λίγο καιρό χωριστά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v