8 σημάδια ότι είναι συναισθηματικά ευφυής

H Συναισθηματική είναι η ικανότητα των ατόμων να αναγνωρίζουν τα δικά τους, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων, να κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων και να τα ονομάσουν κατάλληλα.

Και ποια δεν θα ήθελε ο σύντροφός της να έχει αυξημένη τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνεται πως νιώθεις χωρίς να πεις πολλά. Λένε ότι οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ευφυείς, είναι και ηγέτες γιατί χρησιμοποιούν τις συναισθηματικές πληροφορίες που λαμβάνουν στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Μήπως έτσι κέρδισε και εσένα;

Έχει αυτογνωσία
Η αυτογνωσία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ανθρώπου με αυξημένη συναισθηματική ευφυία. Όταν κάποιος, λοιπόν, έχει αυτογνωσία σημαίνει ότι μπορεί να κατανοήσει την ψυχική του κατάσταση ανά πάσα στιγμή. Και όχι μόνο, έχει και τη θέληση (αλλά και ανάγκη) να ψάξει βαθιά μέσα του τον λόγο που νιώθει αυτά τα συναισθήματα, το οποίο είναι εξαιρετικό μέσο για να συμμεριστεί/αφουγκραστεί τους άλλους.

Συνήθως έχει ενσυναίσθηση
Αν σου συμβεί κάτι άσχημο στη δουλειά για παράδειγμα, μπορεί να μπει στη θέση σου εύκολα και να συσχετίσει τις εμπειρίες σου με τις δικές του. Μπαίνει στη θέση σου χωρίς να του το ζητήσεις, σε τέτοιο σημείο που μπορεί να νιώσει και αυτά που νιώθεις.
Ξέρει πότε να πατήσει παύση
Αυτή είναι μία τρομερή ικανότητα, χρήσιμη για δύο λόγους: ο πρώτος λόγος είναι ότι ένα άτομο με αυτήν την ικανότητα ξέρει πότε η κατάσταση απαιτεί να σωπάσει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι «βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό του» πριν μιλήσει και δεν αφήνει τα συναισθήματα να τον συνεπάρουν. Σπάνια θα πει πράγματα που θα μετανιώσει μετά.

Έχει υγιείς σχέσεις γενικότερα
Αλίμονο αν δεν είχαν και οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι υγιείς σχέσεις. Ένας σύντροφος που έχει καλή σχέση με τους φίλους και την οικογένεια του, δείχνει ότι είναι γενικά συναισθηματικά διαθέσιμος. Το πώς φέρεται και αντιμετωπίζει τους φίλους του είναι ένας καθρέφτης που αντανακλά το πώς θα αντιμετωπίζει και εσένα. Επιπλέον, ξέρεις ότι δεν θα απαγκιστρωθεί ποτέ από πάνω σου γιατί ξέρει ότι όταν μπαίνει κάποιος σε σχέση, δεν σημαίνει ότι παρατάει την παρέα του.

Μπορούν να θέσουν όρια
Αλλά και να σεβαστούν τα δικά σου. Ένας συναισθηματικά ευφυής άνθρωπος ξέρει πότε να πει όχι, γιατί ξέρει πότε έχει φτάσει στα όρια του. Με αυτόν τον τρόπο δεν χάνει τον εαυτό του και φαίνεται ότι είναι ένα άτομο υπεύθυνο. Μπορεί να μην παίρνεις, δηλαδή, πάντα αυτό που θέλεις, αλλά τουλάχιστον ξέρεις ότι ο σύντροφός σου είναι αληθινός απέναντι σε εσένα και στον εαυτό του.
Ξέρει πότε να πάρουν την ευθύνη
Είναι πολύ σημαντικό ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου να μην είναι ευθυνοφοβικός. Έτσι, νιώθεις ότι έχεις απέναντι σου έναν ενήλικα που μπορεί να παραδεχτεί πότε έχει άδικο. Κάποιον που θα σου πει «Συγγνώμη, αυτό ήταν λάθος μου».

Μπορεί να νιώθει διαφορετικά συναισθήματα, ταυτόχρονα
Για παράδειγμα, μπορεί κάποια στιγμή να έκανες κάτι που τον ενόχλησε και να του το είπες. Ο άνθρωπος που έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη θα νιώσει κάποια ταραχή, αλλά ταυτόχρονα θα νιώσει και ευγνωμοσύνη που του το είπες. Δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο, έτσι κι αλλιώς.

Δεν κρατάνε κακίες
Αν ο σύντροφός είναι συναισθηματικά ευφυής, πιθανότατα δεν σου χτυπάει αυτά που τον εκνεύρισαν παλαιότερα. Και είσαι πολύ τυχερός άνθρωπος γι’ αυτό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v