Αυτά που σκοτώνουν και τις καλύτερες σχέσεις

Αυτά τα μικρά καθημερινά πράγματα, που σαν το σαράκι λίγο-λίγο, σου τρώνε κάθε μέρα τη σχέση.
Αυτά που σκοτώνουν και τις καλύτερες σχέσεις
Δεν είναι μόνο η απιστία ή η αδιαφορία που μπορούν να καταστρέψουν σε μία νύχτα τη σχέση. Τα ζευγάρια για κάποιους λόγους «βαλτώνουν» και τελικά οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ακόμη κι όταν αγαπιούνται. Καλώς ή κακώς, μία σχέση για να κρατήσει θέλει δουλειά και από τις δύο πλευρές. Επομένως, μπορείς -αν θέλεις- να ξεκινήσεις να αποφεύγεις αυτά τα λάθη.

Τα ίδια και τα ίδια
Για ένα ζευγάρι είναι πολύ δελεαστικό την Παρασκευή και το Σάββατο βράδυ να μείνει μέσα και να παρακολουθήσει μία ταινία στην τηλεόραση (Αναρωτιέσαι αν πιάνεται και μια σειρά στο Netflix ή στη Nova; -Ναι πιάνεται) έχοντας αγκαλιά τα ποπ κορν και ένα κιλό παγωτό.  Όταν αυτό συμβαίνει σε τακτική βάση πώς λέγεται; Ρουτίνα. Και τι κάνει η ρουτίνα; Βαλτώνει κάπως τη σχέση. Η επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων –δυστυχώς- δεν αναπτύσσεται με μαραθώνιο ταινιών του Βουτσά ή όλων των σεζόν Game of Thrones. Καλό είναι να διευρύνετε τη γκάμα δραστηριοτήτων σας. Αν δεν θέλετε να κάνετε σπατάλες, μπορείτε πάτε στα σοκάκια της Πλάκας για περπάτημα ή, αν έχει καλό καιρό, να προμηθευτείτε μπύρες από το περίπτερο και να αγναντέψετε τη δύση του ηλίου σε μία παραλία. Με ρέγουλα οι μπύρες, πρέπει κάπως να γυρίσετε πίσω.

Τα αθώα ψεματάκια
Στην αρχή, σκέφτεσαι ότι ένα τόσο δα μικρό ψεματάκι δεν θα επηρεάσει τη σχέση σας. Κάποιες φορές όμως το ένα μικρό ψεματάκι φέρνει το άλλο και τελικά υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες, προκειμένου να αποφύγεις τη συζήτηση ενός σοβαρού προβλήματος, να καταφύγεις στο ψέμα. Ένας από τους στόχους των σχέσεων πρέπει να είναι η αίσθηση ασφάλειας- να μπορείς να μοιραστείς οτιδήποτε χωρίς φόβο.

Η υπερβολική συγκαταβατικότητα
Φαντάσου τη σχέση σου σαν μία παλιά ζυγαριά, η οποία τον πρώτο καιρό ισορροπεί. Εάν εσύ είσαι άνθρωπος ο οποίος προτιμά να κάνει το χατίρι του συντρόφου του, αντί να το συζητήσει –με κίνδυνο ίσως κάποιο τσακωμό- αυτό μπορεί να κουράσει και εσένα και τη σχέση κατά συνέπεια. Ό,τι δίνεις παίρνεις έλεγε ο λαός. Τουλάχιστον, εάν είσαι τρομερά δοτικός άνθρωπος, να βλέπεις ότι ο σύντροφός σου νιώθει ευγνωμοσύνη γι’ αυτό.

Όταν δεν τα βρίσκεις (και δεν το λες) με τους γονείς του συντρόφου σου
Οι οικογένειες σχεδόν κάθε ζευγαριού είχαν και θα έχουν τις διαφορές τους. Αυτό, δυστυχώς, κάποια στιγμή, ίσως επηρεάσει και τη σχέση. Και το κύριο πρόβλημα δεν είναι για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια σύγκρουση. Κάποιοι θα το μοιραστούν με το σύντροφό τους, άλλοι θα το κρατήσουν για τον εαυτό τους. Το ιδανικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αναλάβεις το μερίδιο της ευθύνης σου (σαν ενήλικας, γιατί τα πεθερικά σε κάποιες περιπτώσεις είναι και λίγο παιδιά) και έπειτα να μιλήσεις στο σύντροφό σου για τα παράπονά σου.

Πες κι ένα ευχαριστώ
Όσο περνάει ο καιρός, τόσο έχουμε την τάση να θεωρούμε και το έτερον ήμισυ και τις χάρες που μας κάνει δεδομένα. Ξεχνάμε να πούμε ευχαριστώ, να δείξουμε την εκτίμηση μας. Ένα λιτό και λακωνικό ευχαριστώ είναι ο πιο απλός τρόπος να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου, ακόμη κι αν βλέπεις ότι είτε το είπες είτε όχι, δεν κάνει καμιά διαφορά στον σύντροφό σου.

Ακόμη και η ζήλεια χρειάζεται μέτρο
Δεν θα το ακούς πρώτη φορά ότι η υπερβολική ζήλεια καταστρέφει τη σχέση. Όσο κολακευτικό και να είναι για τον σύντροφό σου, μετά από κάποιο διάστημα (ανάλογα με τις αντοχές του) ίσως και να αγανακτήσει. Κι όχι μόνο· η υπερβολική ζήλεια μαρτυρά έναν άνθρωπο χωρίς αυτοπεποίθηση. Κι η έλλειψη αυτοπεποίθησης αφαιρεί πόντους γοητείας.

Όταν βγάζεις μόνος/η συμπεράσματα για τους στόχους του συντρόφου σου
Ειδικότερα όταν είσαι για –αρκετά- μεγάλο διάστημα μαζί. Τον πρώτο καιρό μπορεί να είχατε κοινούς στόχους, ίσως μία καλή δουλειά και την προοπτική εξέλιξης. Και οι καιροί και οι άνθρωποι (ναι, και οι άνθρωποι) αλλάζουν. Καλό είναι, πού και πού, να συζητάτε για τους στόχους σας και τις επιθυμίες σας. Γενικότερα, καλό είναι να μην βγάζεις γενικά συμπεράσματα για το ταίρι σου, κι αν κάνεις μία υπόθεση να τη συζητάς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v