Τα στάδια αυτά περνάνε οι σχέσεις που κρατάνε

Δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία. Οι μεγάλες σχέσεις έχουν περάσει δέκα ολόκληρα στάδια για να φτάσουν εδώ που είναι.
article id="article">

Τα στάδια αυτά περνάνε οι σχέσεις που κρατάνε. Όπως θα έλεγε και μια αρχαία μινωική μαντινάδα. Μία συνταγή για να πετύχει, έχει πάντα τα αγαπημένα μας υλικά, αλλά και αυτά τα συστατικά που δεν μας αρέσουν, αλλά σε αυτό το πιάτο, για κάποιον λόγο ταιριάζουν υπέροχα. Έτσι είναι οι σχέσεις, θέλουν κατά βάση λίγο να ταιριάξεις, λίγο να ερωτευτείς και ένα σωρό άλλα μπαχάρια που θα τα ανακαλύπτεις όση περισσότερη εμπειρία αποκτάς.

Πρώτο Στάδιο
Εδώ έχουμε τα πρώτα φιλιά, τις πρώτες βόλτες κάτω από το φεγγαρόφως. Κινηματογραφικές αγκαλιές πλάι στον χαλαρό παφλασμό του κύματος. Ό,τι φέρνει εμετό σε όσους άτυχους βρίσκονται κοντά σε ένα ζευγάρι, συνήθως συμβαίνει στο πρώτο στάδιο. Το σεξ είναι άφθονο και η αφηρημάδα επίσης.

Συνηθίζεται σε αυτή τη φάση, να παραβλέπονται όλα τα ψεγάδια. Αλλά μην ανησυχείτε, γίνονται αντιληπτά αργότερα.

Δεύτερο Στάδιο
Το στάδιο της αναταραχής. Εδώ το ζευγάρι αρχίζει να επιστρέφει στην καθημερινότητά του. Έκαστος, αρχίζει να ξαναμπαίνει στη ρουτίνα του και να δίνει και αλλού την προσοχή του, πέρα από το νέο του αμόρε.

Όποιος βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο, αλλά είναι άπειρος από σχέσεις, ίσως πέσει στην παγίδα. Η παγίδα είναι σχεδόν εγωιστικής φύσης, καθώς, αφού η πολλή έντονη επιθυμία αρχίζει να ξεθωριάζει, αρχίζουν να δημιουργούνται και ερωτήματα. Γιατί δεν με γουστάρει πια; Γιατί δεν θέλει τόσο σεξ όσο ήθελε πριν;

Μοιραία, θα ακολουθήσουν και κάποιοι μικροτσακωμοί, γενικότερα κάποια ένταση. Θα απορήσουν και οι δύο τι άλλαξε και προκαλούν εκνευρισμό στο σύντροφό τους, αλλά κι αυτό είναι φυσιολογικό.

Ακολουθούν κάποιες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, αλλά αυτό είναι θετικό, γιατί από τη μία ξεκαθαρίζει ο καθένας τα θέλω του και από την άλλη αν αντέξει η σχέση από αυτή τη φάση, σημαίνει ότι έχει πιθανότητες το ζευγάρι να αντέξει.

Τρίτο στάδιο
Το στάδιο της αλλαγής. Ενώ στην αρχή το ζευγάρι εστίαζε στα κοινά ενδιαφέροντα και γενικά σε αυτά που δένει τον ένα με τον άλλο, τώρα εστιάζει στις διαφορές.

Ο ένας περιμένει από τον άλλον αυτά που θα τον κάνουν τον ιδανικό σύντροφο και κάποιος από τους δύο τελικά επιβάλλει την άποψή του. Συμβαίνει, όταν γίνεται αυτό, η σχέση να τελειώνει. Άλλα ζευγάρια χωρίζουν είτε επειδή περνάνε υπερβολικό χρόνο μαζί, είτε επειδή δεν δεσμεύονται εντελώς στην αναζήτηση του απόλυτου έρωτα και τελικά βρίσκουν την απόλυτη απογοήτευση.

Τέλος, τα ζευγάρια που θα επιβιώσουν, είναι αυτά που συνειδητοποιούν ότι μία καλή σχέση θέλει αμοιβαίες υποχωρήσεις και κάποιες θυσίες. Έχει παρατηρηθεί ότι αν περάσει το ζευγάρι αυτό το στάδιο, τότε για να φτάσει πάλι στην παρακμή του, περνάνε κατά μέσο όρο περίπου δέκα χρόνια.

Τέταρτο στάδιο
Η φάση της κατανόησης. Αν το ζευγάρι έχει περάσει τα προηγούμενα στάδια σημαίνει ότι έχει αρχίσει να δείχνει κατανόηση ο ένας στον άλλο.

Τώρα αρχίζουν και οι δύο να είναι πιο γενναιόδωροι, προσπαθώντας να κρατάνε ζωντανή τη φλόγα. Επιτέλους, πλέον έχουν αντιληφθεί και δεχθεί ο ένας τα αρνητικά του άλλου. Το μυστικό εδώ είναι να εστιάσουν και οι δύο περισσότερο στα θετικά αντί των αρνητικών.

Πέμπτο στάδιο
Το στάδιο της ανακάλυψης. Ο Κολόμβος με το που πάτησε το πόδι του στην Αμερική, δεν σημαίνει ότι την ανακάλυψε κιόλας. Ωραία δηλαδή η παραλία των Μπαχάμων που έγινε η πρώτη αποβίβαση, αλλά χρειάστηκε χρόνος για να ανακαλύψει πραγματικά την Αμερική.

Τώρα, οι εξωπραγματικές προσδοκίες που είχε ο ένας για τον άλλον έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, αλλά όπως και πριν ακόμη δουλεύουν και οι δύο για μία συμπόρευση. Προσδιορίζεται ο ρόλος του καθενός, αλλά η φύση της σχέσης, όπως το πόσο χρόνο θέλουν να περνάνε μαζί, τι είδους ζευγάρι θέλουν να είναι και πώς τους αρέσει να δείχνουν και να παίρνουν την αγάπη τους.

Θα έλεγε κανείς ότι στο πέμπτο στάδιο το ζευγάρι θέλει να βελτιώσει την ποιότητα της σχέσης του.

Έκτο στάδιο
Το στάδιο της σύνδεσης. Εδώ το ζευγάρι έχει αρχίσει να φέρεται «ομαδικά». Η σχέση έχει χτιστεί σε γερά θεμέλια, με βάση την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία.

Φυσικά προβλήματα θα εμφανιστούν και σε αυτό το στάδιο, αλλά θα το αντιμετωπίσουν σαν ομάδα. Για μερικούς, το στάδιο της συντροφικότητας είναι η πιο όμορφη φάση της σχέσης. Πλέον κανείς από τους δύο δεν σκέφτεται το μέλλον του ατομικά, αλλά με βάση τη σχέση.

Στο στάδιο αυτό είναι που θα νιώσουν ότι είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο πραγματικά.

Έβδομο στάδιο
Το στάδιο της αμφιβολίας. Συνήθως περνάνε αρκετά χρόνια για να φτάσει κάποιος στο σημείο που θα αναρωτηθεί για το αν είναι με το σωστό άνθρωπο.

Το έβδομο στάδιο κάνει την εμφάνιση του με νοσταλγία των παλιών σχέσεων ή με συγκρίσεις παλιών σχέσεων με την παρούσα. Το χειρότερο σε αυτό το στάδιο είναι ότι και οι δύο σκέφτονται ότι για την όποια δυστυχία ή ανικανοποίηση, ευθύνεται το ταίρι τους.

Όγδοο Στάδιο
Το σεξουαλικό στάδιο. Στο σεξ τα πράγματα είναι απλά, έτσι και σε αυτό το στάδιο. Ένας από τους δύο θα αδιαφορεί για το σεξ και ο άλλος θα θέλει περισσότερο από ποτέ. Αυτή είναι η χειρότερη εκδοχή. Η πιο αισιόδοξη είναι να συμβαδίσουν τα θέλω και των δύο – δηλαδή να θέλουν και οι δύο πολύ σεξ.

Σε περίπτωση που δεν βρίσκονται στην ίδια φάση, πάντα υπάρχουν δημιουργικές λύσεις.

Ένατο στάδιο
Αυτό είναι το στάδιο της εμπιστοσύνης. Εδώ και οι δύο σύντροφοι αγαπούν και εμπιστεύονται απόλυτα το σύντροφό τους. Ξέρουν και οι δύο που έχει πάει, αλλά και που πάει αυτή η σχέση και νιώθουν ωραία με αυτό. Νιώθουν ολοκληρωμένοι.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουν και οι δύο εδώ είναι να μην τα θεωρούν όλα δεδομένα. Μικρές εκπλήξεις δεν βλάπτουν πού και που.

Δέκατο στάδιο
Το πνευματικό στάδιο. Είναι το πιο δύσκολο στάδιο, το τελικό. Εδώ μαθαίνουν να αγαπούν ο ένας τον άλλο, όπως θα αγαπούσαν το παιδί τους, ανιδιοτελώς. Αν μπορέσουν να φτάσουν σε αυτό το στάδιο, σημαίνει ότι και οι δύο θέλουν το ταίρι τους να πετύχει τους στόχους του –όποιοι έχουν απομείνει δηλαδή- χωρίς κάποιο προσωπικό όφελος.

Σε αυτό το στάδιο, η σχέση δεν έχει ούτε ένα ψήγμα εγωισμού.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v