Αν δεν μπορείς να τα κάνεις αυτά, κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου

Πόσο ανέμελο σε κάνει η σχέση σου να νιώθεις; Νιώθεις ότι πρέπει να σκεφτείς πάνω από μία φορά τι θα πεις και τι θα κάνεις; Χμμ…

Τι ορίζουν οι άγραφοι κανόνες για τις υγιείς σχέσεις; Τι ισχύει και τι δεν ισχύει; Είναι λιγάκι δύσκολο να προσδιορίσεις πότε μία σχέση θεωρείται υγιής, δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Είναι εύκολο όμως να καταλάβεις αν κάτι δεν πάει καλά στη σχέση.

1. Δεν μπορείς να γελάσεις με την καρδιά σου

Το αληθινό γέλιο είναι το αυθόρμητο. Κι ως γνωστόν το αυθόρμητο γέλιο δεν έχει καμία σχέση με το γέλιο της δούκισσας του Κέμπριτζ. Περίεργοι ήχοι θα βγουν από τη μύτη, από το στόμα, τα πίσω δόντια θα φανούν. Είναι κρίμα να μην μπορείς να γελάσεις όπως σου βγαίνει, επειδή φοβάσαι ότι ο σύντροφός σου θα σε κρίνει.

2. Δεν μπορείς να πεις ό,τι σου έρχεται στο μυαλό

Είναι απίθανο να μην κάνεις παράξενες σκέψεις ανά καιρούς. Στο μπάνιο συγκεκριμένα ίσως και οι άνθρωποι να σκαρφίστηκαν τις πιο καινοτόμες ιδέες (με το γνωστό παράδειγμα του Αρχιμήδη). Εντάξει, δεν είναι όλες οι σκέψεις τόσο πετυχημένες όσο του αρχαίου πολυπράγμονα, ωστόσο σίγουρα κάποιες από αυτές είναι περίεργες. Εάν εσύ ντρέπεσαι να τις μοιραστείς, κάτι δεν πάει καλά.

3. Δεν μπορείς να μιλήσεις για σοβαρά πράγματα

Καλές οι πλακίτσες, καλά και τα γέλια, σαν τη σοβαρή συζήτηση όμως δεν έχει. Μπορείτε να μιλήσετε για κάτι σοβαρό; Αν ο σύντροφός σου ή ακόμα κι εσύ, αποφεύγετε τη συζήτηση όταν σοβαρεύει λίγο, τότε ίσως και να υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας.

4. Δε σέβεται ο ένας τον άλλο

Θέλεις έναν σύντροφό δίπλα σου με τον οποίο να γελάς και να πειράζετε ο ένας τον άλλο· όχι να γελάει προσβλητικά εις βάρος σου και μετά να το αποκαλεί αυτό πλάκα. Σαν σύντροφός σου οφείλει να σέβεται τα συναισθήματά σου, τις απόψεις και τις επιλογές σου. Αν δεν το κάνει, έχει εκείνος κάποιο πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για εσένα.

5. Δεν μπορείς να πεις όχι

Πρόσεξε, είναι πολύ βασικό αυτό που θα σου πούμε στις επόμενες λέξεις: δεν είναι υγιές να φοβάσαι ότι θα τσακωθείτε αν πεις όχι. Είναι τεράστιο φάουλ να μην μπορείς να πεις όχι· κι αν πεις όχι να τσακώνεστε δίχως αύριο.

6. Δε νιώθεις καλά όταν έχει βγει μόνος/η

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν νιώθεις ζήλια από τη φύση σου ή αν ο σύντροφός σου δεν σου εμπνέει εμπιστοσύνη λόγω των πράξεων του. Ό,τι κι από τα δύο να συμβαίνει, δεν είναι θεμιτό.

7.Δε νιώθεις ότι σε υποστηρίζει

Αν ο σύντροφός σου στηρίζει και δεν ξινίζει όποτε εσύ πετυχαίνεις έναν στόχο σου, είσαι στον σωστό δρόμο. Αν πάλι συμβαίνει το αντίθετο, τότε τη σχέση ψύχραιμα μπορείς να τη χαρακτηρίσεις τοξική.

8. Δεν είναι η πρώτη σου σκέψη

Δεν είμαστε από αυτούς που θα σου πούμε ότι υπάρχει μόνο ο σύντροφός σου και κανένας άλλος. Θα σου πούμε όμως ότι είναι ζωτικής σημασίας θέμα να θέλεις να τον πάρεις τηλέφωνο αν θέλεις να μοιραστείς κάτι όμορφο ή ακόμη και κάτι δυσάρεστο που σου συνέβη. Οτιδήποτε άλλο δείχνει ότι διστάζεις και αυτό ίσως και να είναι ένδειξη άλλου βαθύτερου προβλήματος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v