Σποράκια από ½ λουβί βανίλιας (ή 1 κοφτό κ.γλ. καλής ποιότητας εκχύλισμα)
150 ml αγελαδινό γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. baking powder
¼ κ.γλ. αλάτι
6 μεγάλα μήλα κατάλληλα για ψήσιμο βάρους περίπου 250 γρ. το καθένα
Χυμός λεμονιού για το ράντισμα των μήλων
Sauce αλμυρής καραμέλας:
110 γρ. αγελαδινό βούτυρο
1 φλ. τσ. καστανή ζάχαρη
½ φλ. τσ. κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
½ κ.γλ. άνθος αλατιού
1 κ.σ. μαύρο ρούμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Μηλόπιτα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.
Λιώνουμε σε μέτρια φωτιά (ή στον φούρνο μικροκυμάτων) το βούτυρο, προσέχοντας να μην καεί. Το αφήνουμε να χλιάνει.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το γάλα και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε με το σύρμα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.
Ρίχνουμε στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και ο χυλός να είναι λείος, χωρίς σβώλους.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα τέσσερα και κάθε τεταρτημόριο σε όσο πιο ομοιόμορφες φέτες μπορούμε, πάχους 2 χιλιοστών. Εάν έχετε μαντολίνο, χρησιμοποιήστε το.
Κάθε που τελειώνουμε με ένα μήλο ραντίζουμε τις φέτες με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν και τις ρίχνουμε στο μπολ με τον χυλό. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να καλυφθούν όλες οι φέτες από τον χυλό, χωρίς να κολυμπάνε μέσα σε αυτόν (δείτε πιο κάτω).
Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ μήκους περίπου 26 εκ. με λαδόκολλα η οποία θα πρέπει να εξέχει από τις δύο πλευρές.
Βγάζουμε λίγα μήλα από το μπολ με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε στη φόρμα. Με σπάτουλα ή με τα χέρια μας τα πιέζουμε ελαφρά μέσα στη φόρμα ούτως ώστε να είναι όλα στοιβαγμένα οριζόντια. Συστήνω να μεταφέρετε τα μήλα στη φόρμα με τρυπητή κουτάλα ούτως ώστε η ποσότητα του χυλού να είναι αυτή που πρέπει, στην περίπτωση που τα μήλα είναι λιγότερα: ο χυλός θα πρέπει να τα καλύπτει εξ ολοκλήρου αλλά να μην περισσεύει.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία, πάντα παίρνοντας τα μήλα λίγα λίγα και στρώνοντας επιμελώς κάθε δόση, μέχρι να τελειώσουμε όλη την ποσότητα: κάνοντας αυτή την εργασία σε δόσεις πετυχαίνουμε οι στρώσεις να είναι ομοιόμορφες.
Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου μία ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και το μαχαίρι με το οποίο θα τσεκάρουμε το εσωτερικό να βγει στεγνό.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στη φόρμα για τουλάχιστον 45΄.
Το ξεφορμάρουμε τραβώντας με προσοχή τις άκρες της λαδόκολλας που εξέχουν (εάν δούμε ότι το γλυκό δεν έχει σταθεροποιηθεί το αφήνουμε για λίγη ώρα ακόμη μέσα στη φόρμα) και το μεταφέρουμε με μεγάλη σπάτουλα στη λαμαρίνα του φούρνου μέχρι να κρυώσει εντελώς. Ακόμη καλύτερα είναι μόλις κρυώσει να το βάλουμε στο ψυγείο για λίγο για να σταθεροποιηθεί περισσότερο.
Κόβουμε τα κομμάτια απαραιτήτως με οδοντωτό μαχαίρι, γιατί αλλιώς θα διαλυθούν.
Απολαμβάνουμε τη μηλόπιτα είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είτε δροσερή, που για μένα είναι ο καλύτερος τρόπος (εάν την έχουμε βάλει στο ψυγείο, την αφήνουμε για λίγο για να μην είναι εντελώς κρύα).
Εάν είστε πολύ γλυκατζήδες και αγαπάτε την καραμέλα, φτιάξτε τη sauce αλμυρής καραμέλας με καστανή ζάχαρη και ρούμι για να συνοδεύσετε το γλυκό. Δοκίμασα και τα δύο και προσωπικά μου άρεσε περισσότερο σκέτη για τη φινέτσα των αρωμάτων των μήλων και της βανίλιας, που αναδεικνύονται στην άνευ καραμέλας εκδοχή. Παρόλα αυτά, η sauce είναι πολύ νόστιμη και θα συνοδεύσει πολλά γλυκά, όπως cheesecake, κρέπες, βάφλες και pancakes, ακόμη και παγωτό ή γιαούρτι, αλλά και σαν άλειμμα αντί για μαρμελάδα.
Sauce αλμυρής καραμέλας:
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει εντελώς και το μίγμα να πήξει ελαφρώς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά και με μεγάλη προσοχή την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας διαρκώς.
Προσθέτουμε το άνθος αλατιού και το ρούμι, εάν το βάλουμε.
Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε βάζο. Η sauce θα πήζει όσο κρυώνει.
Συντηρείται στο ψυγείο για περίπου 2 εβδομάδες. Τη ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.