¾ φλ. τσ. κακάο (χωρίς ζάχαρη) + λίγο ακόμη για το ρολάρισμα
½ κοφτό κ.γλ. αλάτι
½ κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
2 γεμάτες κ.σ. αλεσμένο espresso (ή το περιεχόμενο από 2 κάψουλες)
170 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. τσ. κοινή κρυσταλλική ζάχαρη ή ¾ φλ. τσ. caster sugar (ειδική για τη ζαχαροπλαστική, πιο λεπτόκοκκη, ζάχαρη)
1 μεγάλο αυγό
2 χούφτες ανάλατα και άψητα φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα (ιδανικά στο χέρι ή στο multi με διακεκομμένες κινήσεις για να μην κονιορτοποιηθούν εντελώς)
Εκτέλεση:
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, την κανέλα και τον καφέ. Ανακατεύουμε με το σύρμα για να διαλυθούν οι όποιοι κόκκοι και να αναμιχθούν οι σκόνες.
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη. Σε αυτό το στάδιο επιμένουμε αρκετά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και να λιώσει η ζάχαρη. Κατά διαστήματα σπρώχνουμε με σπάτουλα από τα τοιχώματα προς το κέντρο του κάδου.
Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη.
Σταματάμε το μηχάνημα, προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε αρχικά με σπάτουλα και κατόπιν με τα χέρια μας μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί σε αρκετά σφιχτή ζύμη.
Βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (περίπου 1 ώρα) για να παγώσει το βούτυρο και να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.
Στον πάγκο εργασίας τοποθετούμε δύο κομμάτια διάφανης μεμβράνης.
Σε ξύλο κοπής απλώνουμε λίγο κακάο και διαμορφώνουμε τη μισή ποσότητα της ζύμης σε κορμό διαμέτρου περίπου 4 εκ. και κατόπιν τον ρολάρουμε στα ψιλοκομμένα φιστίκια, πιέζοντας για να κολλήσουν. Τοποθετούμε τον κορμό στη διάφανη μεμβράνη και κλείνουμε σφιχτά σαν καραμέλα. Ρολάρουμε για λίγο ακόμη μέχρι να είναι ο κορμός όσο πιο στρογγυλός γίνεται. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Βάζουμε τους δύο κορμούς στο ψυγείο για αρκετό χρόνο (τουλάχιστον 2 ώρες) μέχρι να κρυώσουν καλά και να είναι εύκολο να κοπούν σε μπισκότα. Σημ.:
Μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη, να φτιάξετε τους δύο κορμούς και να τους αφήσετε στο ψυγείο για μια νύχτα, ακόμη και για δύο. Όσο πιο πολύ κρυώσουν τόσο πιο εύκολα θα κοπούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Βγάζουμε τον πρώτο κορμό από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μπισκότα πάχους περίπου 1 εκ. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα ανά 2-3 εκ. (δεν χρειάζεται μεγάλη απόσταση μεταξύ τους καθώς η ζύμη δεν έχει διογκωτικά υλικά και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν μεταξύ τους).
Ψήνουμε για περίπου 13΄-15΄. Μόλις χλιάνουν λίγο τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Επαναλαμβάνουμε με τον δεύτερο κορμό.
Τα μπισκότα διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές μέρες. Βεβαίως, τα φρεσκοψημένα είναι πάντα καλύτερα, επομένως, μπορείτε να ψήσετε τους δύο κορμούς σε διαφορετικές ημέρες.