500 γρ. μετρίου μεγέθους κολοκυθάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με όλα του ή με μειωμένα λιπαρά
1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
50 ml κρέμα γάλακτος με όλα της τα λιπαρά
Πιπέρι
1 αυγό, χτυπημένο
3 κ.σ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
125 γρ. ώριμο Camembert, κατά προτίμηση από απαστερίωτο γάλα, κομμένο με την εξωτερική κρούστα, σε λεπτές φέτες του 1 εκ. περίπου
Ζύμη για τάρτες ή σφολιάτα
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το ράντισμα της επιφάνειας της τάρτας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης.
Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε στραγγιστήρι, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 30΄ για να αποβάλουν τα υγρά τους.
Ετοιμάζουμε την κρέμα σε μπολ, ανακατεύοντας με το σύρμα το γιαούρτι τη μουστάρδα την κρέμα γάλακτος, το χτυπημένο αυγό, την παρμεζάνα και πιπέρι.
Σε ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 32 εκ. (ή σε δύο μικρότερες) βάζουμε τη ζύμη, την τρυπάμε με πιρούνι στον πάτο και τα τοιχώματα και στρώνουμε την κρέμα.
Σκουπίζουμε πολύ καλά τα κολοκυθάκια με απορροφητικό χαρτί και τα πιπερώνουμε ελαφρώς.
Αρχίζουμε να τα τοποθετούμε πάνω από την κρέμα κυκλικά στην ταρτιέρα, ξεκινώντας από έξω προς το κέντρο, με το κάθε ένα να σκεπάζει μερικώς το άλλο, ούτως ώστε η κρέμα να μην φαίνεται σχεδόν καθόλου.
Σκεπάζουμε την πρώτη στρώση με τις φέτες του camembert.
Επαναλαμβάνουμε με μία δεύτερη στρώση από κολοκυθάκια. Από πάνω τρίβουμε πιπέρι και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο έχοντας τοποθετήσει την ταρτιέρα στο κάτω μέρος ούτως ώστε να εφάπτεται στον πάτο, για να ψηθεί καλά. Η quiche θα είναι έτοιμη μετά από 30΄ – 40΄, όταν η επιφάνεια ξεροψηθεί, η ζύμη πάρει όμορφο χρώμα και το τυρί λιώσει. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ενώ τα επάνω κολοκυθάκια ξεροψήνονται και γίνονται κριτσανιστά σαν τσιπς, τα από κάτω της εσωτερικής στρώσης που ακουμπάνε πάνω στην κρέμα, μένουν τρυφερά.
Αφήνουμε την quiche να κρυώσει λίγο ώστε να είναι εύκολο να ξεφορμαριστεί και να κοπεί, όχι όμως εντελώς, για να μείνει το τυρί ζεστό.
Εάν περισσέψει την βάζουμε στο ψυγείο και τη ζεσταίνουμε στον συμβατικό φούρνο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία (όχι παραπάνω από 100ο C).