350 γρ. φρέσκο αρακά, καθαρισμένο (από περίπου 750 γρ. ακαθάριστο)
1 μάτσο σπαράγγια, καθαρισμένα από ίνες στο κάτω μέρος τους
½ φλ. τσ. ψιλό πλιγούρι
1 μικρό αγγούρι, κομμένο σε κύβους
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
20 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
½ μάτσο φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο ή μάραθο, ή εστραγκόν, ψιλοκομμένα
100 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη με τα δάχτυλά μας
Ξύσμα και χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
½ σκ. σκόρδο λεπτοτριμμένη
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Φέρνουμε σε βρασμό άφθονο αλατισμένο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αρακά και τον βράζουμε μέχρι να μαλακώσει χωρίς να παραβράσει, μάξιμουμ 10΄.
Τον αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τον βαπτίζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός και να κρατήσει το ζωηρό του χρώμα. Στραγγίζουμε.
Στο ίδιο νερό ζεματάμε τα σπαράγγια, προσέχοντας να μείνουν αρκετά τραγανά.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια πιο πάνω διαδικασία.
Σε μεγάλο μπολ/σαλατιέρα βάζουμε το πλιγούρι, το σκεπάζουμε με βραστό νερό και καλύπτουμε το μπολ σφιχτά με διαφανή μεμβράνη. Σε περίπου 10΄ το πλιγούρι θα έχει απορροφήσει το νερό και θα έχει φουσκώσει. Το αλατίζουμε και το αφρατεύουμε με πιρούνι.
Προσθέτουμε το αγγούρι, τα κρεμμυδάκια, τα βότανα, τη φέτα και το ξύσμα λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε.
Φτιάχνουμε το dressing με τον χυμό του λεμονιού, το σκόρδο και ελαιόλαδο, το ρίχνουμε στη σαλατιέρα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.