1 κιλό σπανάκι (700 γρ. καθαρό βάρος), καθαρισμένο και χοντροκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι κόλιανδρο (ή μυρώνια ή μαϊντανό)
1-2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες με το ειδικό εργαλείο
1 φρέσκια πράσινη καυτερή πιπεριά jalapeno κομμένη σε ροδέλες με, χωρίς ή με λίγα σπόρια, αναλόγως πόσο καυτερό θέλουμε (ή 2 φρέσκες πιπερίτσες chili ή 1-2 πρέζες μπούκοβο ή chili σε σκόνη ή καγιέν σε σκόνη)
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
Αλατοπίπερο
2 μοσχολέμονα (lime)
4 αυγά
1 ώριμο αβοκάντο
50 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο (τόσο ώστε να καλύπτει τον πάτο) και σοτάρουμε αρχικά τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το κύμινο, τον κόλιανδρο σε σκόνη και τις μισές φέτες της πιπεριάς (κρατάμε τις υπόλοιπες για να τις προσθέσουμε στο τέλος).
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να μυρίσουν τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε το σπανάκι σε δόσεις, περιμένοντας να μαραθεί η προηγούμενη δόση για να μειωθεί ο όγκος, μέχρι να προσθέσουμε την επόμενη.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα βότανα (αφού κρατήσουμε λίγα για το τέλος) και σοτάρουμε για λίγο ακόμη, προσέχοντας να μην παραμαγειρευτούν το σπανάκι και τα βότανα για να μην μαυρίσουν και να μη λιώσουν.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον χυμό από ½ μοσχολέμονο. Ανακατεύουμε.
Με ένα κουτάλι παραμερίζουμε σε τέσσερις μεριές το σπανάκι, σχηματίζοντας φωλιές. Σπάμε στο κέντρο κάθε φωλιάς από ένα αυγό. Μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει το ασπράδι αλλά να μείνει μελάτος ο κρόκος. Σε αυτό το στάδιο χρειάζεται λίγη υπομονή, γι’ αυτό δεν δυναμώνουμε τη φωτιά, για να μαγειρευτούν ήπια τα αυγά. Σημ.: Εάν σκεπάσουμε το σκεύος, ναι μεν τα αυγά θα μαγειρευτούν πιο γρήγορα, όμως οι κρόκοι θα καλυφθούν από ένα πέπλο ασπραδιού από τους υδρατμούς που θα δημιουργηθούν, με άσχημο αποτέλεσμα στο μάτι.
Όση ώρα ψήνονται τα αυγά καθαρίζουμε το αβοκάντο, το κόβουμε σε φέτες, τις ραντίζουμε με χυμό lime για να μην μαυρίσουν και τις αλατοπιπερώνουμε.
Όταν τα αυγά είναι έτοιμα τα αλατοπιπερώνουμε.
Πασπαλίζουμε το φαγητό με τα υπόλοιπα βότανα που κρατήσαμε, τις φέτες της πιπεριάς που κρατήσαμε και τα τρίμματα της φέτας.
Σερβίρουμε με το αβοκάντο, έξτρα lime για όποιον θελήσει και φρέσκο ψωμί.