Τα ροδάκινα είναι διατροφικός θησαυρός

Τα οφέλη του ροδάκινου στον οργανισμό μας το καθιστούν έναν από τους πιο δυνατούς και… ζουμερούς συμμάχους για την υγεία μας όλο το καλοκαίρι.
Τα ροδάκινα είναι διατροφικός θησαυρός
Αρωματικά, γλυκά, ζουμερά, αλλά και άκρως θρεπτικά και υγιεινά για τον οργανισμό μας. Τα ροδάκινα είναι ένα από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα, που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας, όχι για έναν, αλλά για δέκα διαφορετικούς λόγους.

Μας ενυδατώνουν
Το 89% του φρούτου είναι νερό, ενώ είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι τα ροδάκινα συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας και στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό.

Κάνουν καλό στην επιδερμίδα
Η ενυδατική τους δράση και τα πολύτιμα στοιχεία τους συμβάλλουν στην καλύτερη εμφάνιση της επιδερμίδας, με αντιγηραντική δράση και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Η βιταμίνη C που περιέχουν, μάλιστα, συμβάλλει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, ουσίας πολύτιμης για την υγεία του δέρματος.

Έχουν λίγες θερμίδες
Τα 100 γραμμάρια ροδάκινου αποδίδουν μόλις 39 θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχουμε τύψεις για την κατανάλωσή τους. Συνδυάζονται άλλωστε ωραιότατα με γιαούρτι και σαλάτες, δίνοντάς τους πιο γλυκιά γεύση.

Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου
Οι φυτικές τους ίνες βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή κατακράτησης υγρών.

Μας χορταίνουν
Οι φυτικές τους ίνες και πάλι σε δράση: Ρυθμίζουν τα επίπεδα των λιπιδίων και του σακχάρου και προκαλούν υψηλή αίσθηση κορεσμού, με αποτέλεσμα να μην πεινάμε.

Κάνουν καλό στην καρδιά
Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού, ενώ, όπως είπαμε, συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων, όπως η χοληστερόλη, οδηγώντας σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Η βιταμίνη Α που περιέχουν στηρίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη C αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου στο έντερο, δρώντας κατά της σιδηροπενικής αναιμίας και δυναμώνει ακόμα περισσότερο τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς.

Μας στηρίζουν… μέσα και έξω
Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην επιμήκυνση των υγιών οστών κατά την ανάπτυξη, αλλά και στην καλύτερη όραση, ενώ η βιταμίνη Κ είναι σύμμαχος της πήξης του αίματος στο συκώτι. Τέλος, το φυλλικό οξύ των ροδακίνων συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, την πρωτεϊνοσύνθεση, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Τα οστά παίρνουν επιπλέον… boost από τον φώσφορο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο του φρούτου, που προστατεύουν τα οστά και τα δόντια.

Μας χαλαρώνουν
Τα ιχνοστοιχεία, τα μέταλλα και οι βιταμίνες τους τα κάνουν κατάλληλα για ανθρώπους με άγχος, υπερένταση ή κόπωση, καθώς η δράση των παραπάνω θρεπτικών στοιχείων είναι μεταξύ άλλων και ηρεμιστική-αγχολυτική.

Μας γεμίζουν γεύση
Πέρα από όλα τα οφέλη στην υγεία, ας μην ξεχνάμε και τα οφέλη… στον ουρανίσκο και τη διάθεση: Τα ροδάκινα είναι εκ των πιο καλοκαιρινών απολαύσεων, γεμίζοντας τα γεύματα ή τα σνακ μας με άρωμα και γεμάτη γεύση.

Με πληροφορίες από το iatronet.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v