Τα πιο συγκλονιστικά… θρεπτικά λαχανικά

Ποιο μαρούλι; Ψάχνεις… την ελίτ των θρεπτικών λαχανικών για να συνοδέψεις το γεύμα σου; Σου έχουμε τους «βασιλιάδες» της πρασινάδας.
Τα πιο συγκλονιστικά… θρεπτικά λαχανικά
Τα λαχανικά είναι απαραίτητα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Όλα τους είναι ενισχυμένα με κάθε λογής βιταμίνες και μέταλλα, όμως κάποια ξεχωρίζουν για τις θρεπτικές τους ιδιότητες, αλλά και τα οφέλη τους στην υγεία.

Μπρόκολο

Μυρίζει σαν τη μασχάλη του Σατανά, όμως κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις και με το μπρόκολο κερδίζεις πολλά. Πέρα από τις προστατευτικές ιδιότητές του από τον καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες, το μπρόκολο δίνει το 116% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας βιταμίνης Κ, το 135% της βιταμίνης C και καλές ποσότητες μαγγανίου και Καλίου.

Σκόρδο

Επίσης μυρίζει- όχι τόσο άσχημα όμως για κάποιους- εκτός και αν πρέπει να φιλήσεις. Σε κάθε περίπτωση, το σκόρδο χάρη στην αλισίνη που περιέχει, σταθεροποιεί το ζάχαρο και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Μάλιστα φαίνεται να έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τον καρκίνο στο συκώτι.

Σπανάκι

Κάτι ήξερε ο Ποπάυ, αν και το έτρωγε κυρίως για να έχει μεγάλα χέρια. Πού να ήξερε πως μια κούπα σπανάκι δίνει το 56% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης από βιταμίνη Α και το 100% της ΣΗΠ Βιταμίνης Κ, με μόλις 7 θερμίδες. Το σπανάκι έχει επίσης αρκετά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Καρότα

Μπαγκς, ήρθε η σειρά σου. Καλά έκανες και τα έτρωγες. Τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνη Α, παρέχοντας το σούπερ ουάου ποσοστό του 428% της ΣΗΠ σε μόλις μια κούπα. επίσης, είναι πλούσια σε β-καροτίνη, το αντιοξειδωτικό που τους δίνει το πορτοκαλί τους χρώμα και βοηθά μεταξύ άλλων στην πρόληψη καρκίνου. Έχουν επίσης καλές ποσότητες βιταμίνης C, K και Καλίου.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Δεν είναι ό,τι πιο νόστιμο σε λαχανικό, αλλά θρεπτικά δίνουν πόνο. Είναι πλούσια σε καμπφερόλη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να προλαμβάνει την ζημιά στα κύτταρα, αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά με κάθε μερίδα 100 γραμμαρίων να δίνει καλές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το Φυλλικό οξύ και το Κάλιο.

Λαχανίδα

Kale αγγλιστί, το λαχανικό που έγινε της μόδας είναι μια πράσινη βόμβα θρεπτικών συστατικών. Μια κούπα ωμής λαχανίδας περιέχει πληθώρα βιταμινών Β, Κάλιο, Ασβέστιο και Χαλκό. Επίσης καλύπτει την ΣΗΠ βιταμινών Α, C και Κ, ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην καρδιακή υγεία, μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνοντας την «καλή».

Σέσκουλο

Αστείο σαν όνομα, σοβαρό σε διατροφικό προφίλ. Έχει μόλις 7 θερμίδες ανά κούπα, όμως δίνει 1 γραμμάριο ινών, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών Α, C, K, Mαγγανίου και Mαγνησίου. Μάλιστα, σε έρευνες έχει φανεί πώς μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα που προκαλούνται από τον διαβήτη και προλαμβάνει την βλάβη των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Σπαράγγια

Ούρα και μασχάλες θα μυρίζουν όχι και τόσο ωραία αν τα φας, αλλά το καλό που σου θέλουμε να το κάνεις γιατί αξίζει. Μόλις μισή κούπα προσφέρει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε Φυλλικό οξύ, με την ίδια ποσότητα να παρέχει ικανοποιητικές δόσεις Σελήνιου, βιταμίνης Κ, Θειαμίνης και ριφοβλαβίνης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v