5 πολύ καλοί λόγοι να φας σταφύλια

Νόστιμα, ζουμερά, σκέτη γλύκα και σούπερ θρεπτικά. Δείτε πέντε καλούς λόγους για να τα φάτε κι ας είν’ και ρώγες.
5 πολύ καλοί λόγοι να φας σταφύλια

Πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε (#not), μαύρα, τα σταφύλια πέρα από γλυκύτατα είναι και άκρως θρεπτικά. Σίγουρα τα αγαπάτε, όμως τώρα έχετε και πέντε πολύ καλούς λόγους να τα αγαπήσετε περισσότερο.

Είναι τίγκα στα θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα βιταμίνες C και K

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) κόκκινων ή πράσινων σταφυλιών περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 104

Υδατάνθρακες: 27,3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1,1 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Ίνες: 1,4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 27% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ)

Βιταμίνη Κ: 28% της ΣΗΠ

Θειαμίνη: 7% της ΣΗΠ

Ριβοφλαβίνη: 6% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 6% της ΣΗΠ

Κάλιο: 8% της ΣΗΠ

Χαλκός: 10% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 5% της ΣΗΠ

Αξίζει να τονίσουμε πως ένα φλιτζάνι σταφυλιών δίνει περισσότερο από το ένα τέταρτο της Συνιστώμενης Ποσότητας  βιταμίνης Κ, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και υγιή οστά. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό πολύτιμο για την υγεία του συνδετικού ιστού.

Τα αντιοξειδωτικά τους «πολεμούν» χρόνιες ασθένειες

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης στα κύτταρα, οι οποίες προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα επιβλαβή μόρια που δημιουργούν οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες έχει συσχετιστεί με αρκετές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις. Συγκεκριμένα, πάνω από 1.600 ωφέλιμες φυτικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί σε αυτόν τον καρπό, με την υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών να παρατηρείται στον φλοιό και στους σπόρους. Μάλιστα, τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν υψηλότερο αριθμό αντιοξειδωτικών λόγω των ανθοκυανινών που τους δίνουν το χρώμα τους.

Ένα από τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σταφυλιών, η ρεσβερατρόλη, η οποία ανήκει στην ομάδα των πολυφαινολών. Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της, οι οποίες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου. 

Ωφελούν την καρδιά με διάφορους τρόπους

Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να μειώσει την πίεση χάρη στο Κάλιο που περιέχουν, και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης χάρη στη ρεσβερατόλη. Και αυτές οι δύο «δράσεις» τους συσχετίζονται με καλύτερη καρδιακή υγεία.

Προστατεύουν από τον διαβήτη

Τα σταφύλια περιέχουν 23 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε εάν είναι μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη. Έχουν όμως χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (53), ενώ κάποια συστατικά τους φάνηκαν να μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου. Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί γλυκόζη και επομένως να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η ρεσβερατρόλη αυξάνει επίσης τον αριθμό των υποδοχέων γλυκόζης στις κυτταρικές μεμβράνες, οι οποίοι μπορεί επίσης να έχουν ευεργετική επίδραση στο σάκχαρο.

Κάνουν καλό στην όραση

Τα σταφύλια περιέχουν διάφορες ενώσεις, όπως η ρεσβερατρόλη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που μπορεί να προστατεύσουν από κοινές οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζεται με την ηλικία, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.

Με πληροφορίες από Healthline.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v