ΔΙΑΤΡΟΦΗTOP 10

10 τροφές που μπορείς να φας μετά τη λήξη τους

Δεν «χαλάνε» όλες οι τροφές μετά την ημερομηνία λήξης τους. Δείτε δέκα τρόφιμα τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε – υπό προϋποθέσεις- αφού έχουν λήξει.

10 τροφές που μπορείς να φας μετά τη λήξη τους

Τρόφιμα σε κονσέρβες

Η ημερομηνία λήξης στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συνήθως αφορά την πάροδο τριών χρόνων από τη στιγμή που μπήκαν στο ράφι, όμως μπορείτε να τα καταναλώσετε μέχρι και 4 χρόνια μετά. Αρκεί να τα φυλάσσετε σε δροσερό και ξηρό μέρος. Αν δείτε σημάδια διαρροής ή σκουριάς, τότε πετάξτε τα.

Σκληρά τυριά

Τυριά όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και αν έχουν αρχίσει να σχηματίζουν μούχλα. Απλά φροντίστε να απομακρύνετε τα σημεία με μούχλα. Σε γενικές γραμμές, τα σκληρά τυριά μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και ένα μήνα μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Δημητριακά

Τα δημητριακά μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και έξι μήνες μετά την ημερομηνία λήξης τους, αρκεί να μην σας ενοχλεί η γεύση τους που θα είναι λίγο… περίεργη.

Αυγά

Ακόμα ένα παράδειγμα τροφίμου που μπορεί να καταναλωθεί μετά την ημερομηνία λήξης του, από τρεις μέχρι και πέντε εβδομάδες. Για να ελέγξετε αν έχουν χαλάσει, βάλτε τα σε ένα μπολ με νερό, αν βουλιάξουν τότε μπορείτε να τα φάτε, αν όχι, στείλτε τα.

Κατεψυγμένα τρόφιμα

Οι… πολικές θερμοκρασίες τα προστατεύουν από την αλλοίωση και έτσι σε γενικές γραμμές τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι ασφαλή προς κατανάλωση μετά την λήξη τους. Παρ’ όλα αυτά αν «καούν» λόγω υπερβολικού χρόνου στην κατάψυξη ή οξείδωσης και αφυδάτωσης (θα παρατηρήσετε αλλοίωση στο χρώμα τους), ίσως να μην έχουν και τόσο καλή γεύση.

Πατατάκια, κράκερ και κουλουράκια

Αν λήξουν, η γεύση τους αλλοιώνεται, όμως αν δεν μυρίζουν άσχημα και δεν διαλύονται σε κομματάκια με το που τα πιάνετε τότε μπορείτε να τα καταναλώσετε.

Βούτυρο

Αν το βούτυρο πλησιάζει στο να λήξει, βάλτε το στην κατάψυξη για να το διατηρήσετε φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχοντας κατά νου πως θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε όλο αφού το ξεπαγώσετε.

Ψωμί

Η ημερομηνία λήξης τους αφορά την διατήρησή του εκτός ψυγείου. Όμως αν δεν βλέπετε σημάδια μούχλας, μπορείτε να το καταναλώσετε. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής του, βάλτε το στο ψυγείο, όπου μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και δύο εβδομάδες μετά τη λήξη του ή στην κατάψυξη.

Έτοιμες σαλάτες

Μπορείτε να τις καταναλώσετε μετά την ημερομηνία λήξης τους. Αν κάποια φύλλα είναι μαυρισμένα αφαιρέστε τα παρ’ όλα αυτά. Αν όμως τα φύλλα έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται (σκεφτείτε κάτι σαν «γλίτσα» πάνω τους), τότε… έφυγαν στον κάδο.

Ωμά ζυμαρικά

Δύσκολα χαλάνε μιας και είναι τελείως ξηρά. Μπορείτε να τα καταναλώσετε αρκετό καιρό μετά τη λήξη τους, αρκεί να μην μυρίζουν περίεργα (ιδιαίτερα όσα έχουν μέσα αυγό). Σε γενικές γραμμές, διατηρούνται στο ράφι μέχρι και δύο χρόνια μετά τη λήξη.

Εν κατακλείδι

Αν έχετε αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορείτε ή όχι να καταναλώσετε ένα τρόφιμο, εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας. Αν κάτι μυρίζει άσχημα ή δείχνει… άσχημο, πετάξτε το.

Πηγή. foodnetwork.ca

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Τίποτα δεν κάνει έναν άνθρωπο τόσο ξεπερασμένο όσο το να επικρίνει τη νεότερη γενιά."

Adlai Stevenson, 1900-1965, Αμερικανός πολιτικός

  • 1826 - Ο Γεώργιος Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης νικούν τον Τουρκικό Στόλο κοντά στη Σάμο.
    1906 - Καταστροφές ελληνικών ιδρυμάτων, εκκλησιών και σχολείων της Φιλιππουπόλεως από τους Βουλγάρους. Με τις μεθόδους αυτές εξοντώνεται ο Ελληνισμός της Αν. Ρωμυλίας.
    1907 - Ελληνικό ανταρτικό σώμα περικυκλώνεται από τουρκικό τμήμα στην περιοχή Γέρμας Καστοριάς και εξοντώνεται, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού του, Ανθλγού Τσοτάκου Νικ. (Γέρμα).
    1945 - Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2