Τα φθινοπωρινά τρόφιμα με τις λιγότερες θερμίδες

Αυτές είναι οι τροφές του φθινοπώρου που μας κάνουν καλό χωρίς να μας επιβαρύνουν με υπερβολικές θερμίδες.
Τα φθινοπωρινά τρόφιμα με τις λιγότερες θερμίδες
Μανιτάρια
Εκατό γραμμάρια μανιταριών αποδίδουν μόλις 22 θερμίδες, αποτελούν πολύ καλή εναλλακτική πρωτεΐνης και περιέχουν βιταμίνη D, αντιοξειδωτικά, σελήνιο και άλλες ουσίες που βοηθούν τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μήλα
Τα 100 γραμμάρια αποδίδουν 52 θερμίδες – ένα κανονικό μήλο περί τις 100 – ενώ… κάνει πέρα την χοληστερίνη, την πίεση, την υπεργλυκαιμία, την πείνα, τη νύστα, τον καρκίνο, τους ιούς και τις καρδιοπάθειες, βοηθώντας στην γενικότερη υγεία μας χάρη στα θρεπτικά του συστατικά.

Κολοκύθα
Τα 100 γραμμάρια αποδίδουν μόλις 26 θερμίδες, ενώ ψητή είναι υπέροχη προσθήκη στις φθινοπωρινές σαλάτες μας. Έχει λίγα λιπαρά και πολλά αντιοξειδωτικά, όπως το β-καροτένιο και αρκετές πολυφαινόλες. Επιπλέον, περιέχει πολύτιμα μέταλλα, φυτικές ίνες, βιταμίνες και καθόλου χοληστερόλη ή κορεσμένα λιπαρά.

Κολοκυθόσποροι
Ο γνωστός σε όλους μας πασατέμπος είναι ωραιότατο σνακ, πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνες Ε και Κ και φυτοστερόλες. Θεωρείται τρόφιμο που βοηθά στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας, ενώ βοηθά και τον μεταβολισμό. Δύο κουταλιές της σούπας (καθαρισμένοι) κολοκυθόσποροι αποδίδουν κάτι παραπάνω από 100 θερμίδες (446 ανά 100 γραμμάρια).

Κουνουπίδι
Τα 100 γραμμάρια αποδίδουν 24 μόλις θερμίδες και αρκούν για μια γενναιόδωρη φθινοπωρινή σαλάτα. Το κουνουπίδι άλλωστε, εκτός από λίγες θερμίδες, είναι γνωστό πως έχει αντικαρκινική δράση και είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Δρα δε εναντίον ελεύθερων ριζών ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας.

Αχλάδι
Είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών και βοηθά στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα αλλά και της χοληστερόλης. Ένα μέτριο αχλάδι αποδίδει περί τις 90 θερμίδες.

Ρόδι
Αποδίδει περί τις 80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και… βρίθει αντιοξειδωτικών ουσιών με αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πολύ καλή επιλογή και σε μορφή χυμού, αφού έχει υπολογιστεί ότι δρα πιο αντιοξειδωτικά και από το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι.

Μανταρίνι
Ένα μανταρίνι μας επιβαρύνει με μόλις 40 θερμίδες, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή καλίου βοηθώντας στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει επιπλέον «ηρεμιστική» δράση και επιπλέον μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσει κανείς καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες ή διαβήτη.

Γλυκοπατάτα
Τα 100 γραμμάρια αποδίδουν 85 θερμίδες, ενώ στην ψητή τους εκδοχή μας δίνουν μια πιο γλυκιά και ιδιαίτερη εναλλακτική της κλασικής πατάτας φούρνου. Οι γλυκοπατάτες έχουν ασβέστιο, βιταμίνες Α και C και άφθονες φυτικές ίνες, αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες, ωφέλιμες σε όσους υποφέρουν από άσθμα ή αρθρίτιδα.

Κάστανα
Έχουν τη φήμη της παχυντικής τροφής, αλλά αν καταναλώνονται με μέτρο, είναι ωφέλιμα για την υγεία. Δέκα καθαρισμένα κάστανα είναι ωραιότατο σνακ που δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες. Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς τα κάστανα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες λιπαρών και ελαίων και έχουν υψηλή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων που τους προσδίδει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως αναφέρει και το iatronet.gr. Και ενώ στην ίδια ποσότητα, το κάστανο έχει για παράδειγμα τριπλάσιες θερμίδες από το μήλο, έχει ταυτόχρονα πολύ περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη καλής βιολογικής αξίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v