Οι τροφές που ενισχύουν το κολλαγόνο

Αν θέλετε το δέρμα σας να είναι πιο ελαστικό και νεανικό από ποτέ, τότε πρέπει να εντάξετε τις παρακάτω τροφές στην καθημερινότητά σας…
Όλοι μας θέλουμε να δείχνουμε νεότεροι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ξοδέψουμε τον μισό μας μισθό σε κρέμες και προϊόντα που υπόσχονται πολλά… χωρίς όμως αποτελέσματα. Αντιθέτως, η καλύτερη δουλειά γίνεται εκ των έσω, και αυτό θα το δείτε στην πράξη μόλις εντάξετε τις παρακάτω τροφές στην καθημερινότητά σας. Τα συστατικά τους ενισχύουν την φυσική παραγωγή κολλαγόνου αλλά και την αναδόμηση των κυττάρων της επιδερμίδας μας.

Ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και η σαρδέλα μας προσφέρουν πολύτιμα λιπαρά ω-3. Τα κύτταρα του δέρματος περικλείονται από μία μεμβράνη λίπους που τα προστατεύει, και τα καλά λιπαρά βοηθούν στην αναδόμηση της μεμβράνης αυτής.

Κόκκινα λαχανικά
Οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές και τα παντζάρια περιέχουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Ταυτόχρονα, προστατεύει και ενισχύει τα επίπεδα κολλαγόνου του οργανισμού.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα λαχανικά όπως το σπανάκι και η λαχανίδα μας προσφέρουν τεράστιες ποσότητες βιταμινών και αντιοξειδωτικών, όπως της πασίγνωστης βιταμίνης C. Η βιταμίνη αυτή έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην αναδόμηση της επιδερμίδας.

Πορτοκαλί λαχανικά
Τα λαχανικά που έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα και η γλυκοπατάτα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην πιο γρήγορη αντικατάσταση του χαμένου κολλαγόνου.

Μούρα
Όποιο κι αν είναι το αγαπημένο μας μούρο, όλα έχουν να μας προσφέρουν τεράστια οφέλη για τον οργανισμό μας, ακόμα και για την επιδερμίδα μας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μούρα περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τα σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Λευκό τσάι
Το λευκό τσάι, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύει τις δομικές πρωτεΐνες του δέρματος, όπως το κολλαγόνο. Πιστεύεται ότι προλαμβάνει την δράση ενός ενζύμου που καταστρέφει το κολλαγόνο και δημιουργεί ρυτίδες.

Τα εσπεριδοειδή
Περιέχουν τεράστιες ποσότητες της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, η οποία επίσης παίζει ρόλο στην μετατροπή των αμινοξέων σε κολλαγόνο.

Πηγές πρωτεΐνης
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, αλλά και για την επιδερμίδα μας. Επιλέξτε πηγές καλής, άλιπης πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, το άπαχο βοδινό κρέας και το αυγό, αλλά και φυτικές πηγές, όπως τα όσπρια, η σόγια και οι ξηροί καρποί.

Σκόρδο
Μην φοβάστε την μυρωδιά: Το σκόρδο είναι γεμάτο με (μικρές, αλλά θαυματουργές) ποσότητες συστατικών που συμμετέχουν στην ανάπλαση του κολλαγόνου στον οργανισμό, όπως η ταυρίνη.

Στρείδια
Τα στρείδια είναι τέλεια πηγή ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη, και που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του κολλαγόνου. Εκτός από αυτό, όμως, τα στρείδια είναι πλούσια σε βιταμίνες (όπως η απαραίτητη Β12) και μέταλλα, όπως ο σίδηρος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v