Διατροφή κατά της κυτταρίτιδας: Κι όμως, υπάρχει

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να περιορίσουν την κυτταρίτιδα και υπάρχουν και διατροφικές παγίδες. Μάθε να τις ξεχωρίζεις.
 


Δεν θα πούμε ψέματα. Διατροφή που να μπορεί να εξαφανίσει την κυτταρίτιδά σου, βασικά, δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, τροφές που βοηθούν στο να την περιορίσουν, ειδικά αν συνδυαστούν με ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής.

«Παρ' ότι μπορεί να μοιάζει έτσι, η κυτταρίτιδα δεν αποτελεί κάποιο είδος τιμωρίας για όλες σας τις διατροφικές ατασθαλίες» εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Γιώργος Μίλεσης στο Iatronet.gr. «Στην πραγματικότητα, το 85% περίπου των γυναικών μετά την εφηβεία έχουν κάποιο βαθμό κυτταρίτιδας. Συνίσταται σε εναπόθεση λίπους κάτω από την επιδερμίδα, το οποίο προβάλλεται μέσω αυτής με τρόπο που θεωρούμε αντιαισθητικό. Ο λόγος που απαντάται περισσότερο στις γυναίκες είναι επειδή ο συνδετικός τους ιστός είναι δομικά διαφορετικός από αυτόν των αντρών. Στις γυναίκες, ο συνδετικός ιστός επιτρέπει στο λίπος να επεκτείνεται εντός της επιδερμίδας. Αντίθετα, στους άντρες, μπορεί να υπάρχει λίπος κάτω από την επιδερμίδα, αλλά «κινείται» προ τα μέσα.

»Η καλύτερη θεραπεία είναι προφανώς η απώλεια λίπους, από υγιεινή διατροφή και κατάλληλη φυσική δραστηριότητα. Ακόμα και έτσι, δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα, αλλά σίγουρα έχουμε μεγάλη βελτίωση μακροπρόθεσμα».

Απεταξάμην τους υδατάνθρακες –αλλά όχι όλους

Αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το άσπρο ψωμί, τα μπισκότα και τα λευκά ζυμαρικά, με τα ολικής αλέσεως… ξαδελφάκια τους. Όχι μόνο προσφέρουν σημαντικά περισσότερα αντιοξειδωτικά –με στόχο την αντιγήρανση– αλλά παρέχουν ποσότητες φυτικών ινών, που συνιστούν βασικό στοιχείο διατροφής ευεργετικής για την υγεία του δέρματος.

Οι τελευταίες, μπορούν να βελτιώσουν την ηπατική λειτουργία, όπως αναφέρει το American Dietetic Association, ώστε να αποβάλλονται αποτελεσματικά οι άχρηστες για το σώμα ουσίες. Συνιστάται η κατανάλωση 35 γραμματίων φυτικών ινών καθημερινά.

Υπάρχει κακό λίπος και καλό λίπος

Τα ω-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια μπορούν να περιορίσουν τις δερματικές φλεγμονές (και την κυτταρίτιδα), αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Προτείνεται κατανάλωση 200 mg δοκοσαεξανικού οξέος (DHA) ημερησίως –που είναι ισοδύναμο με δύο μερίδες σολομού την εβδομάδα.

Ενώ οι περισσότεροι από μας λαμβάνουν σε αφθονία ω-6 λιπαρά οξέα από τη διατροφή μας, είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόσληψη ενός άλλου «καλού» λιπαρού οξέος, όπως το λινελαϊκό οξύ, στην πρόληψη ξηροδερμίας. Το λινολεϊκό οξύ μπορεί να βρεθεί στα φυτικά έλαια όπως το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο.

Τα φρούτα είναι φίλοι μας

Τα εσπεριδοειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας και της νεανικής εμφάνισης του δέρματος. Αυτό συμβαίνει γιατί η αντιοξειδωτική βιταμίνη C εμπλέκεται στο σχηματισμό του ιστικού κολλαγόνου. Βοηθά δηλαδή να διατηρείται το δέρμα ελαστικό, ώστε να μειώνεται ο σχηματισμός ρυτίδων. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, οι φράουλες, οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο κ.α.

Τη φλούδα και τα μάτια σου

Υπάρχουν άπειροι λόγοι υγείας για να προσθέσετε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σας. Το διοξείδιο του πυριτίου (silica) που απαντάται σε φυτικές τροφές μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Το πυρίτιο βρίσκεται συχνά σε μέρη που συχνά απορρίπτουμε –όπως είναι οι ίνες και οι φλούδες. Έτσι, αν είναι δυνατόν, να καταναλώνετε ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως η φλούδα από το αγγούρι και οι ίνες από το σέλινο και τα σπαράγγια.

Ένα νερό, κυρα-Βαγγελιώ

Για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο, πρέπει να καταναλώνετε και τις ανάλογες ποσότητες υγρών. Χρειάζεστε τουλάχιστον 6 ποτήρια υγρών κάθε μέρα. Το τσάι χωρίς ζάχαρη είναι επίσης καλή εναλλακτική, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει.

Πηγή: Iatronet.gr


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v